Sipas një studimi të ri, burrat po braktisin fuqinë punëtore sepse janë të mërzitur për statusin e tyre social

Tregu i punës në SHBA ka mbetur i “nxehtë” këtë vit, pavarësisht përpjekjeve më të mira të Rezervës Federale për ta qetësuar atë, dhe papunësia është në vetëm 3.7%, afër nivelit më të ulët të 50 viteve.

Por një pjesë e popullsisë është larguar në heshtje nga puna për disa dekada – shumë përpara se të fillonte pandemia COVID-19.

Burrat pa diplomë kolegji 4-vjeçare, midis moshës 25 dhe 54 vjeç, janë larguar nga fuqia punëtore në numër më të madh se grupet e tjera. Dhe ata po largohen pjesërisht për shkak të statusit të tyre të perceptuar social në lidhje me burrat më të arsimuar të moshës së ngjashme, sipas një studimi të ri nga Banka e Rezervës Federale të Bostonit.

Burrat jo të arsimuar në kolegj kanë parë tkurrjen e pagave të tyre me më shumë se 30% që nga viti 1980 krahasuar me të ardhurat mesatare të të gjithë punëtorëve të tjerë të moshës kryesore. Të ardhurat e tyre javore kanë rënë me 17%, ndërsa ato të meshkujve të arsimuar në universitet u rritën me 20%, duke u përshtatur me inflacionin. Kjo humbje e të ardhurave ka shkaktuar një rënie në statusin e tyre social, duke i shtyrë ata të largohen plotësisht nga puna, shkroi Pinghui Wu, autori i studimit.

“Për shumë punëtorë, një punë jo vetëm që ofron siguri financiare, por gjithashtu afirmon statusin e tyre, i cili është i lidhur me pozicionin e tyre në lidhje me moshatarët e tyre dhe shumë rezultate sociale,” shkroi Wu.

Studimi zbuloi se rënia e të ardhurave për burrat jo të arsimuar në kolegj gjatë katër dekadave të fundit ka rritur gjasat e tyre për t’u larguar nga forca e punës me gati gjysmë pikë përqindje. Kjo përbën edhe 44% të rritjes së shkallës së daljes së tyre.

Edhe pse modeli i tërheqjes së burrave nga forca e punës daton disa vite më parë, ai ka qenë më i theksuar vitet e fundit, pasi një numër burrash që u larguan nga fuqia punëtore gjatë pandemisë zgjodhën të mos ktheheshin.

Pothuajse 89.7% e meshkujve të moshës 35 deri në 44 vjeç po kërkonin punë ose tashmë punonin që nga nëntori. Kjo është në rënie nga 90.9% para pandemisë, sipas New York Times.

Në veçanti, burrat e rinj të bardhë kishin më shumë gjasa të largoheshin kur pagat e tyre të pritshme ranë në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre më të arsimuar, sipas studimit të Fed. Ndryshe nga burrat, gratë nuk kanë parë të njëjtin nivel të rënies së pagave të tyre bazuar në arsim. Ky grup ka parë një rritje prej 32% në të ardhurat javore, pavarësisht nga kualifikimet e tyre arsimore.

Ka pasur studime të shumta që hetojnë rënien e burrave të moshës së parë të paarsimuar në kolegj në fuqinë punëtore gjatë 40 viteve të fundit. Disa e kanë lidhur rënien e pjesëmarrjes së meshkujve në fuqinë punëtore me tkurrjen e vendeve të punës në prodhim në SHBA, pasi meshkujt ishin të përfaqësuar në mënyrë disproporcionale në sektorin e prodhimit. Megjithatë, Wu thotë se shpjegimi nuk shpjegon vazhdimësinë e rënies së pjesëmarrjes së meshkujve në punë gjatë disa viteve.

Nëse hendeku në rritje i pagave midis fituesve të lartë dhe atyre të ulët ndikon drejtpërdrejt ose indirekt në ofertën totale të punës së burrave, pabarazia në paga mund të ketë sjellë implikime më të gjera në ekonomi nga sa besohej më parë,” shkroi Wu.

Burimi: Fortune
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here