Trump dhe Covid ngadalësuan emigracionin. Tani punëdhënësit nuk mund të gjejnë punëtorë

Ekonomistët vlerësojnë se “dy vjet imigrim i humbur” është përgjegjës për gati gjysmën e 3.5 milionë punëtorëve që mungojnë nga forca e punës.

Pozicioni i punës i Alonzo Arteaga-s është Menaxher i Përgjithshëm i një hoteli të vogël në Topeka, Kan. Por këto ditë, ai punon si kujdestar shtëpie, duke rregulluar shtretërit, duke pastruar dyshemetë me fshesë me korrent dhe duke pastruar peshqirët për të plotësuar mungesën gjithnjë e më të madhe të punëtorëve.

Ashtu si bizneset e tjera në mbarë vendin, Senate Luxury Suites po përpiqet të vazhdojë pa punonjës kritikë. Hoteli ka ulur numrin e punonjësve në tre amvise, gjysmën e numrit që kishte para pandemisë, dhe Arteaga fajëson një ngadalësim prej vitesh të imigracionit, për të cilin ai thotë se e ka përkeqësuar një situatë tashmë të vështirë.

Kanë qenë tre vjet ku kemi provuar absolutisht gjithçka,” tha Arteaga, i cili ka rritur pagën me rreth 3 dollarë në orë dhe ofron tarifa mujore të zbritura për punonjësit. “Duket sikur nuk ka vërtetë punëtorë atje jashtë.”

Mungesa e emigrantëve po përkeqëson mungesën e gjerë të fuqisë punëtore dhe po pengon ekonominë e SHBA-së në një kohë kur më shumë se 10 milionë vende pune mbeten të paplotësuara, veçanërisht në industritë me pagë të ulët dhe kërkuese fizike si mikpritja, bujqësia, ndërtimi dhe kujdesi shëndetësor.

Ndërsa ngadalësimi i imigracionit të ligjshëm filloi shumë përpara pandemisë, kriza Covid-19 e intensifikoi procesin pasi administrata Trump ndaloi efektivisht fluksin e punëtorëve të lindur nga jashtë në Shtetet e Bashkuara. Megjithëse imigracioni është rimëkëmbur disi që atëherë, veçanërisht në gjashtë muajt e fundit, mbeten mungesa të mëdha, duke u përhapur në ekonomi në një kohë kur fuqisë punëtore i mungojnë edhe punëtorët nga pensionet e parakohshme, problemet e vazhdueshme shëndetësore dhe sfidat e kujdesit. Mungesa e fuqisë punëtore po kontribuon gjithashtu në çmime më të larta për disa mallra dhe shërbime, pasi kompanitë rrisin pagat për të konkurruar për një grup më të vogël punëtorësh dhe për të mbajtur stafin ekzistues.

Kriza i kishte shtyrë senatorët në të dy anët e senatit të përpiqeshin të arrinin një marrëveshje që lejonte më shumë imigrim të ligjshëm në javët përpara se republikanët të merrnin kontrollin e Dhomës. Por këto propozime nuk dolën kurrë në terren, duke e bërë një rishikim të imigracionit shumë më pak të realizueshëm politikisht.

Emigracioni është diçka që pothuajse të gjithë bien dakord se duhet rregulluar, por është bërë një çështje thelbësore politike”, tha Tara Watson, një profesoreshë ekonomie në Kolegjin Williams dhe bashkëpunëtore në Institutin Brookings. “Ka pasur vonesa të mëdha burokratike që nga administrata Trump. Dhe sigurisht që covid me të vërtetë vendosi një çelës në ingranazhe. Por ky është një problem strukturor afatgjatë që nuk është adresuar.”

Ekonomistët thonë se është e vështirë të përcaktohen saktësisht se sa punëtorë të lindur jashtë vendit mungojnë në fuqinë punëtore, veçanërisht kur bëhet fjalë për emigrantë pa dokumente. Sipas një vlerësimi, Shtetet e Bashkuara kanë turp para rreth 1.7 milionë emigrantëve të ligjshëm bazuar në tendencat e migrimit para pandemisë, sipas Giovanni Peri, drejtor i Qendrës Globale të Migracionit në Universitetin e Kalifornisë në Davis.

Edhe pse normat e imigracionit janë rritur muajt e fundit, Peri thotë se mund të kalojnë edhe katër vjet të tjera përpara se vendi të kompensojë mungesat aktuale. Edhe atëherë, nuk do të jetë e mjaftueshme për të kapur fuqinë punëtore që plaket me shpejtësi, e cila parashikohet të lërë miliona vende të tjera pune të paplotësuara.

Ekonomistët vlerësojnë se mungesa e imigrimit është përgjegjëse për gati gjysmën e punëtorëve që mungojnë nga forca e punës, një deficit i kryetarit të Rezervës Federale, Jerome H. Powell, që së fundmi vlerësohet të jetë rreth 3.5 milionë punëtorë.

Nuk ka dyshim: ne kemi nevojë për më shumë imigrim,” tha Adam Ozimek, kryeekonomist në Economic Innovation Group, një organizatë biznesi jopartiake. “Emigrantët nuk janë vetëm punëtorë, ata janë veçanërisht fleksibël, punëtorë të lëvizshëm, të cilët ndihmojnë në adresimin e mungesave akute të fuqisë punëtore kudo që shfaqen. Dhe kjo është veçanërisht e rëndësishme në këtë ekonomi të kufizuar me të cilën po përballemi tani.”

Vizat për studentët e kolegjit dhe punëtorët shumë të aftë të shkencës dhe teknologjisë janë rikthyer relativisht shpejt, tha Peri. Por normat e imigrimit për njerëzit pa arsim universitar kanë qenë më të ngadalta për të kompensuar terrenin e humbur.

Nëse dikush nuk ka shumë arsim dhe nuk ka një të afërm të ngushtë në SHBA, praktikisht nuk ka asnjë rrugë ligjore për të për të marrë një kartë jeshile,” tha Watson nga Kolegji Williams. “Ka një grup talentesh të pashfrytëzuara atje.”

Rënia e punëtorëve të huaj filloi menjëherë pasi Donald Trump mori detyrën, kryesisht në një platformë kundër emigrantëve. Megjithëse administrata e tij nuk bëri ndryshime legjislative, ajo ngadalësoi përpunimin e vizave përmes “një kulture verifikimi ekstrem dhe vonesash ekstreme” që mjaftonte për të penguar imigracionin në të gjitha format, veçanërisht midis atyre pa arsim universitar, tha Peri.

Numri i emigrantëve të rinj që hyjnë legalisht në vend çdo vit, i cili arriti kulmin në vitin 2016, ra me 6% në vitin 2017 dhe 9% të tjera vitin e ardhshëm, sipas të dhënave nga Departamenti i Sigurisë Kombëtare të SHBA. Por pandemia dha goditjen më të madhe: ardhjet e reja ranë 50% midis 2019 dhe 2021.

Covid shkaktoi dy vjet emigracion të humbur,” tha Peri. “Ambasadat dhe konsullatat që lëshonin viza kryesisht u mbyllën. Përpunimi i kartave jeshile në SHBA u mbyll kryesisht. Madje edhe udhëtimet ndërkombëtare kryesisht ishin zhdukur.”

Shumë nga këto situata janë përmirësuar që atëherë, por pronarët e bizneseve thonë se nuk ka qenë e mjaftueshme për të kompensuar vitet e punëtorëve të humbur.

Në fillim të pandemisë, Mariama Lowe humbi gati tre të katërtat e punonjësve në biznesin e saj të kujdesit shëndetësor në shtëpi në Alexandria, për shkak të sëmundjeve Covid, ndryshimeve në karrierë dhe pensioneve të parakohshme. Që atëherë ajo ka shkuar nga 100 infermiere dhe ndihmëse të kujdesit personal – pothuajse të gjithë emigrantë – në 27.

Ne jemi në një pozitë shumë të vështirë, sepse nuk ka më njeri për të punësuar,” tha Lowe. “Kompanitë e teknologjisë mund të rekrutojnë nga kudo; ata kanë të gjitha këto rrugë në dispozicion të tyre. Por një agjenci shëndetësore në shtëpi si unë? Unë nuk e kam atë mundësi. Thjesht duhet të shkoj me këdo që është këtu dhe me këdo që është në dispozicion. Dhe për momentin, nuk ka shumë.”

Përtej krijimit të rrugëve më të gjera për emigrantët që të hyjnë në vend, pronarët e bizneseve, ekonomistët dhe politikëbërësit thonë se duhet gjithashtu të ketë një fokus në mbajtjen e punëtorëve të lindur jashtë tashmë në Shtetet e Bashkuara. Kjo përfshin “ëndërrimtarët“, emigrantë pa dokumente të sjellë në Shtetet e Bashkuara si fëmijë të vegjël; Punëtorët e teknologjisë të pushuar së fundmi me viza H1-B, të cilët mund të duhet të largohen nga vendi nëse nuk gjejnë punë të re brenda 60 ditëve; dhe fëmijët e rritur të emigrantëve legalë me arsim të lartë në pritje të qëndrimit të përhershëm.

Ligjvënësit amerikanë nuk pritet t’i trajtojnë këto çështje përpara se Kongresi të marrë pushimet, pasi e gjithë vëmendja e tyre është e përqendruar në financimin e qeverisë. Sensori Kyrsten Sinema (I-Ariz.) dhe Thom Tillis (R-N.C.) kishin diskutuar krijimin e një rruge drejt shtetësisë për ëndërrimtarët në këmbim të 25 miliardë dollarëve për të forcuar sigurinë kufitare. Ky propozim mund të shtyhet në vitin e ri, me shanse edhe më të vogla për të pasur sukses.

Një propozim për kufirin është një komponent kritik për aftësinë e Kongresit për të lëvizur çdo gjë,” tha Dane Linn, nënkryetar i lartë në Business Round Table, një grup lobimi i industrisë. “Nëse nuk kemi kufi, nuk kemi marrëveshje për asgjë tjetër për emigracionin”.

Politika e imigracionit mbetet një temë përçarëse midis republikanëve, pasi ndjenjat kundër imigracionit janë një parim i krahut të djathtë ekstrem të partisë dhe luajti mirë me bazën e Trump në 2016. Disa republikanë thonë se rrugët e reja drejt imigracionit të ligjshëm nuk duhet të zbatohen derisa në kufi të sigurohet që migrantët pa dokumente nuk mund të hyjnë në vend. Me republikanët që marrin kontrollin e Dhomës në janar, refuzimi i disa anëtarëve konservatorë për të miratuar ndonjë reformë mund të pengojë përparimin në legjislacion.

Përpara se të bëhet ndonjë gjë tjetër ose të miratohet ndonjë legjislacion, kufiri duhet të sigurohet, ligjet aktualisht në libra duhet të zbatohen,” tha John Fonte, një bashkëpunëtor i lartë në Institutin Hudson, një institut i krahut të djathtë. “Problemi më i madh me të cilin përballemi më shumë sesa rënia e imigracionit është numri i madh i qytetarëve të lindur në Amerikë që nuk janë në fuqinë punëtore”.

Afërsisht 100 milionë amerikanë nuk janë në fuqinë punëtore – që do të thotë se ata nuk kanë një punë ose nuk po kërkojnë një të tillë – sipas të dhënave të qeverisë, megjithëse është e paqartë se sa nga ata njerëz janë të lindur në Amerikë.

Sipas ekspertëve, shumë prej sfidave aktuale janë një lëmsh kuotash të vjetra dekadash. Vizat për punëtorët e teknologjisë shumë të aftë, për shembull, janë kufizuar në 85,000 në vit që nga viti 2006. Në anën tjetër të shkallës së pagave, vizat e punës së përkohshme jo-bujqësore, më të përdorura nga industri të tilla si shërbimet ushqimore, ndërtimi, hotelet dhe motele, dhe Shërbimet e ruajtjes, në krye me 66,000. Zyrtarët amerikanë këtë javë njoftuan planet për gati dyfishimin e kësaj shifre për vitin e ardhshëm, me shpresën për ta bërë më të lehtë stafin sezonal të “punëve që nuk plotësohen nga punëtorët amerikanë“.

Grupet lobuese të biznesit po bëjnë presion për një sërë ndryshimesh, duke përfshirë rritjen e ndarjes vjetore të vizave të punësimit, duke krijuar më shumë mënyra për studentët ndërkombëtarë që ndjekin kolegjet e SHBA-së për të qëndruar më gjatë dhe duke i kërkuar Departamentit të Shtetit që ta bëjë më të lehtë për emigrantët rinovimin e vizave të tyre të punës.

Gjithashtu lartë në listën e tyre: marrja e më shumë punonjësve të fermave në Shtetet e Bashkuara për të zgjedhur, përpunuar dhe paketuar një sërë kulturash, mish dhe shpendë.

Në Napa Valley, Kaliforni, kultivuesit e rrushit nuk mund të gjejnë punëtorët emigrantë tek të cilët dikur mbështeteshin për të kultivuar vreshtat e shenjtëruara të rajonit. Shumë punëtorë fermerësh janë tërhequr në fshatrat e tyre të lindjes në Meksikën qendrore, thanë menaxherët e vreshtave, dhe punëtorët millenials dhe të gjeneratës Z nuk arritën kurrë për të veshur këpucët e tyre.

Një brez i ri nga Meksika nuk erdhi kurrë,” tha Michael Wolf, një menaxher vreshtash për gati 50 vjet në Napa Valley. “Shumë vreshta po vuajnë. Njerëzit po përdorin kontraktorët lokalë të punës në ferma për të transportuar punëtorë në Napa nga Stockton disa orë në ditë në çdo drejtim. Por kjo nuk është e qëndrueshme.”

Rënia e imigracionit në rajon është përkeqësuar nga zjarret shkatërruese, pandemia dhe inflacioni që ka kontribuar në rritjen e kostos së jetesës së rajonit. 44% e bizneseve të vreshtave në Napa raportuan mungesë të fuqisë punëtore në vitin 2021, sipas një studimi të përbashkët nga UC Davis dhe një organizate jofitimprurëse e industrisë së verës në Napa. Ndërkohë, rajoni humbi 7% të popullsisë së tij emigrante të rritur midis 2015 dhe 2020 krahasuar me pesë vitet e mëparshme.

Wolf ka arritur të plotësojë role të hapura duke punësuar punëtorë nga Meksika me viza H-2A, një program sezonal për punëtorët mysafirë në bujqësi.

Mungesa e fuqisë punëtore nuk është e re për bujqësinë, por është përkeqësuar vitet e fundit, sipas fermerëve dhe ekspertëve të industrisë në Kaliforni. Arsyet për uljen e disponueshmërisë së punëtorëve të fermave janë komplekse dhe të debatuara, duke filluar nga mundësitë e përmirësuara arsimore në Meksikë deri te siguria e shtuar kufitare.

Ne e dimë prej kohësh që amerikanët nuk duan të bëjnë këto punë,” tha Brett Erickson, nënkryetar i lartë në Little Bear Produce, i cili rrit 5000 hektarë zarzavate, qepë, lakra dhe pjepër në kufirin me Meksikën, në Edinburg. “Ne kemi qenë duke luftuar me mungesën e fuqisë punëtore për dekada, por tani ka ardhur në një pikë krize. Forca e punës është tharë plotësisht.”

Ai do të kishte dashur të kishte mbjellë 15% më shumë kultura këtë vit, por thotë se kufizimet e punës e bënë të pamundur këtë. Little Bear ka filluar të përdorë punëtorë të përkohshëm nga Meksika për të plotësuar boshllëqet e punësimit, megjithëse është aq e kushtueshme sa është bërë e vështirë për kompaninë që të vazhdojë të fitojë. Biznesi familjar po dyfishon gjithashtu automatizimin dhe investon në makineri që mund të lajnë, presin dhe ambalazhojnë perime. Të korrat ende duhet të mblidhen me dorë, gjë që po bëhet më e shtrenjtë me mungesën e fuqisë punëtore.

Kjo është një lutje për Kongresin që ata të ndalojnë së godituri këtë kanaçe poshtë rrugës. Nuk janë vetëm fermerët ata që preken”, tha ai. “Konsumatorët në fund të fundit po paguajnë çmimin – dhe ne jemi të gjithë konsumatorë; të gjithë duhet të hamë.

Burimi: Washington Post
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here