Skema Ponzi e predikuesit të Teksasit: Një përrallë e besimit dhe mashtrimit

Predikuesi i Teksasit, Doc Gallagher, ishte një njeri që mashtroi shumë veta, duke kapur si prenë e tij investitorët më të vjetër dhe besnikë që fillimisht i besuan atij. Viktimat e tij besonin në aftësinë e tij financiare dhe në vlerat e krishtera.

Linda Provence, një pensioniste, ishte një nga ato që ra pre e skemave të tij pasi mori një trashëgimi. Ajo vendosi të konsolidonte investimet e saj me Gallagher, i cili i premtoi asaj një kthim vjetor prej 5% dhe një bonus 5% për t’u regjistruar. Sharmi dhe karizma e Gallagher e fituan besimin e saj.

Megjithatë, me kalimin e kohës, Provence kuptoi se dinte pak se ku po i investonte paratë e saj Gallagher. Shqetësimet e saj u rritën kur vajza e saj gjithashtu investoi me Gallagher dhe ata morën deklarata të rralla me pak informacion financiar. Deri atëherë, shumica e investimeve të tyre ishin zhdukur, ashtu si dhjetëra miliona dollarë nga investitorët e tjerë.

Jeta e Gallagher ishte një shkrirje e përvojave të tij duke u rritur në qytetin e Nju Jorkut, duke shërbyer në Korpusin e Paqes dhe në fund duke iu kthyer fesë dhe financave. Karriera e tij u shënua nga polemika, duke përfshirë një qortim nga Bordi Shtetëror i Letrave me Vlerë të Teksasit në vitin 1999 për sjellje të pahijshme dhe heqje dorë nga licenca e ndërmjetësit në vitin 2001. Ai themeloi Gallagher Financial Group, i cili promovoi programin e tij të Rritjes dhe të Ardhurave të Diversifikuara (DGI) dhe e pozicionoi atë si ekspert financiar me vlera të krishtera.

Praktikat mashtruese të Gallagher u ekspozuan në vitin 2019 kur hetimet zbuluan skemën e tij mashtruese. Ai u shpall fajtor për mashtrim me letrat me vlerë dhe u dënua me 25 vjet burg. Ai u quajt “Bernie Madoff i Teksasit të Veriut” nga media, por ai pretendonte se ishte i pafajshëm, duke treguar për përpjekjet e tij bamirëse dhe një investim në një kompani të quajtur Hoverink. Hetimet zbuluan se ai dërgoi para përmes një gruaje të quajtur Debbie Carter, një ish kolege që mund të ketë pasur një lidhje me Gallagher.

Përpjekjet për të rikuperuar paratë e investitorëve ishin pjesërisht të suksesshme, por pjesa më e madhe e tyre mbeti e pa llogaritur. Një gjyq për Debbie Carter është në pritje, me Gallagher që pritet të dëshmojë. Pavarësisht hetimit, shtrirja e vërtetë e mashtrimit të Gallagher dhe vendndodhja e fondeve të munguara mbeten të paqarta.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here