Sekreti i humbjes së peshës

Vitet e fundit, Ozempic, Wegovy dhe Mounjaro kanë revolucionarizuar industrinë e humbjes së peshës me ndërhyrjet e tyre mjekësore. Këto medikamente përmbajnë semaglutide, një përbërës i fuqishëm që imiton GLP-1, një hormon i prodhuar si përgjigje ndaj ngrënies.

GLP-1 luan një rol vendimtar në rregullimin e çlirimit të insulinës, ngadalësimin e tretjes së ushqimit dhe sinjalizimin e trurit se jeni të ngopur. Ndërsa efektet natyrore të GLP-1 janë jetëshkurtër, efektet e semaglutidit mund të zgjasin me ditë, duke rezultuar në humbje të konsiderueshme në peshë.

Çuditërisht, stomaku juaj mund të mbajë tashmë çelësin për të imituar veprimin e këtyre ilaçeve: ushqimet e pasura me fibra. Semaglutide vepron duke imituar funksionet e GLP-1. Ushqimet me fibra të larta mund të shkaktojnë një përgjigje të ngjashme brenda sistemit tuaj të tretjes.

Fibra është e njohur për tretjen e saj të ngadaltë, veçanërisht në zorrën e hollë. Ndërsa kalon rrugën drejt zorrës së trashë, ajo shkakton lirimin e GLP-1 dhe një hormoni tjetër, PYY, i cili redukton më tej oreksin tuaj. Ky proces i zgjatur frenon në mënyrë efektive urinë dhe minimizon dëshirat ndërmjet vakteve.

Dr. Frank Duca nga Qendra e Kancerit në Universitetin e Arizonës thekson vlerën e fibrave në menaxhimin e peshës. Ai thekson se jo të gjitha fijet janë krijuar të barabarta; fibra e fermentueshme është më efektive për kontrollin e oreksit dhe humbjen e peshës. Beta glukani, që gjendet tek elbi, tërshëra dhe thekra, është një fibër e tillë e fermentueshme.

Studimet kanë treguar aftësinë e tij për të nxitur humbjen e peshës tek kafshët. Burime të tjera të fibrave të fermentueshme përfshijnë dekstrinën në produktet e grurit, oligosakaridet në bishtajore dhe pektinën në fruta si mollët dhe dardhat.

Dr. Duca këshillon individët që të kenë parasysh marrjen e fibrave dhe ta rrisin gradualisht atë. Krijimi i një zakoni për të konsumuar më shumë fibra mund të çojë në përmirësimin e shëndetit. Për më tepër, përfshirja e fibrave specifike të fermentueshme, si beta glukani nga elbi, mund të jetë edhe më i dobishëm.

Megjithatë, Dr. Duca paralajmëron se jo të gjitha ushqimet me fibra të shtuara janë po aq efektive. Ndërsa shumë kompani po rrisin përmbajtjen e fibrave në produktet e tyre, ato mund të përdorin varietete të fibrave që nuk kontribuojnë në çlirimin e hormoneve, duke humbur potencialisht efektet e dëshiruara për shtypjen e oreksit.

Prandaj, konsumatorët duhet të jenë dallues në zgjedhjet e tyre të fibrave, duke kërkuar ato që nxisin humbjen e peshës dhe shëndetin e përgjithshëm.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here