Sot në histori: 12 persona humbin jetën gjatë atentatit në zyrat e “Charlie Hebdo”

Rreth mesditës së 7 janarit 2015, persona të armatosur bastisën zyrat e revistës satirike franceze Charlie Hebdo, duke vrarë 12 persona. Sulmi, një përgjigje ndaj kritikave të revistës ndaj Islamit dhe përshkrimit të Muhamedit, tregoi rrezikun e terrorit të brendshëm në Evropë si dhe konfliktet e thella brenda shoqërisë franceze.

Charlie Hebdo kishte një histori antagonizimi dhe tërheqje të kërcënimeve nga islamistët. Në vitin 2006, revista ribotoi një karikaturë të diskutueshme që e përshkruan Muhamedin nga gazeta holandeze Jyllands-Posten, duke marrë kështu kërcënime me vdekje nga stafi i saj. Në vitin 2011, zyra e Charlie Hebdo u sulmua me bomba në përgjigje të çështjes “Sharia Hebdo”, e cila përmbante përshkrime të shumta të profetit. Drejtori i botimit të revistës, karikaturisti Stéphane “Charb” Charbonnie, ishte një kritik i hapur i fesë, veçanërisht i islamit radikal, dhe u emërua në listën e më të kërkuarve të Al Kaedës në vitin 2013. Si shumë në Francë, stafi i Charlie Hebdo besonte rreptësisht në shtet laik dhe ishte kritik ndaj islamit radikal dhe kishës katolike.

Dy vëllezërit francezë me origjinë algjeriane, Saïd dhe Chérif Kouach, kryen sulmin.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here