Sot në histori: Nisi në Paris Konferenca e Paqes pas Luftës së Parë Botërore

Më 18 janar 1919, në Paris, Francë, disa nga njerëzit më të fuqishëm në botë u takuan për të filluar negociatat e gjata dhe të ndërlikuara që do të shënonin zyrtarisht fundin e Luftës së Parë Botërore.

Udhëheqësit e fuqive fitimtare aleate – Franca, Britania e Madhe, Shtetet e Bashkuara dhe Italia – do të merrnin shumicën e vendimeve vendimtare në Paris gjatë gjashtë muajve të ardhshëm. Për pjesën më të madhe të konferencës, presidenti i SHBA-ve Woodrow Wilson u përpoq të mbështeste idenë e tij për një “paqe pa fitore” dhe të sigurohej që Gjermania, udhëheqësi i Fuqive Qendrore dhe humbësi kryesor i luftës, të mos trajtohej shumë ashpër. Nga ana tjetër, kryeministrat Georges Clemenceau të Francës dhe David Lloyd George i Britanisë argumentuan se ndëshkimi i Gjermanisë në mënyrë adekuate dhe sigurimi i dobësisë së saj ishte mënyra e vetme për të justifikuar kostot e mëdha të luftës. Në fund, Wilson bëri kompromis për trajtimin e Gjermanisë në mënyrë që të shtynte krijimin e projektit të tij të përkëdhelur, një organizatë ndërkombëtare paqeruajtëse e quajtur Lidhja e Kombeve.

Përfaqësuesit nga Gjermania u përjashtuan nga konferenca e paqes deri në maj, kur mbërritën në Paris dhe iu prezantua një draft i Traktatit të Versajës. Duke pasur besim të madh në premtimet e Wilson, gjermanët ishin thellësisht të frustruar dhe të zhgënjyer nga traktati, i cili u kërkonte atyre të humbnin një pjesë të madhe të territorit dhe të paguanin dëmshpërblime. Akoma më keq, neni famëkeq 231 e detyroi Gjermaninë të pranonte fajin e vetëm për luftën. Kjo ishte një pilulë e hidhur që shumë gjermanë nuk mund ta gëlltitnin.

Traktati i Versajës u nënshkrua më 28 qershor 1919, pesë vjet pas një plumbi të një nacionalisti serb i dha fund jetës së arkidukës austriak Franz Ferdinand dhe ndezi fillimin e Luftës së Parë Botërore. Në dekadat në vijim, zemërimi dhe pakënaqësia e traktati dhe autorët e tij u acaruan në Gjermani. Ekstremistët si Partia Nacional Socialiste (Naziste) e Adolf Hitlerit i kapitalizuan këto emocione për të fituar pushtetin, një proces që çoi pothuajse drejtpërdrejt në atë që negociatorët në Paris në 1919 donin të parandalonin – një luftë të dytë, po aq shkatërruese globale.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here