Spotify thotë se çmimet për vitin 2023 kanë gjasa të rriten

Gjigandi i transmetimit audio tejkaloi parashikimet e rritjes, duke rritur përdoruesit aktivë mujor me 20% për të arritur në 456 milionë

Spotify Technology postoi një rritje më të mirë se sa pritej në të ardhurat dhe përdoruesit për tremujorin e fundit, ndërsa gjigandi i transmetimit audio e kthen fokusin në arritjen e përfitimit.

Shefi Ekzekutiv Daniel Ek tha në një intervistë të martën se abonentët mund të presin rritje të çmimeve për shërbimin diku në vitin 2023. Shërbimi premium në SHBA ka kushtuar 9,99 dollarë që kur Spotify u lançua në SHBA në 2011. Spotify ka zbatuar dhjetëra rritje çmimesh në tregje nëpër botë pa humbur klientë, tha z.Ek.

Apple Inc rriti të hënën çmimin e abonimit në SHBA për shërbimin e saj muzikor me 1 dollarë në muaj, e para nga çdo kompani e madhe që thyen nga 9,99 dollarë në muaj për përdoruesit individualë. Kompania përmendi një rritje në kostot e licencimit.

Ne kemi të njëjtën fuqi çmimi në SHBA,” tha z. Ek, duke shtuar se Spotify do të synojë të arrijë një marrëveshje me partnerët që është e dobishme nga të dyja palët.

Për tremujorin e tretë, Spotify raportoi 456 milionë përdorues aktivë mujorë, 20% më shumë nga një vit më parë dhe mbi udhëzimet e kompanisë. Abonentët me pagesë, lloji më fitimprurës i klientëve të Spotify, u rritën me 13% në 195 milionë, duke tejkaluar gjithashtu pritshmëritë e kompanisë, falë promovimeve dhe planeve shtëpiake.

Aksionet e Spotify ranë gati 6% të martën.

Gjatë tremujorit, Spotify prezantoi zgjerimin e tij në libra audio, lëvizja më e fundit në evolucionin e kompanisë nga një shërbim muzikor i pastër në një biznes audio më të larmishëm. Përdoruesit tani mund të blejnë dhe të dëgjojnë një katalog me më shumë se 300,000 tituj nga autorë të pavarur dhe botues kryesorë në bazë të pagesës për shkarkim.

Z. Ek tha se politikat e App Store të Apple kanë penguar përhapjen e ofertave të librave audio, duke refuzuar kërkesat e Spotify për t’i drejtuar përdoruesit të bëjnë blerje përmes një shfletuesi ueb në vend të aplikacionit. Lëvizja do të thotë që Apple nuk do të marrë deri në 30% komision për shkarkime. Spotify ka vite që lufton Apple për politikat e saj të blerjeve brenda aplikacionit.

Kjo ishte një çështje që ne e prisnim, por ajo që nuk e prisnim ishte se sa e rreptë do të ishte Apple në refuzimin e saj,” tha z. Ek. “Kjo nxjerr në pah absurditetin e regjimit aktual të App Store që po shohim për momentin.”

Një zëdhënës i Apple tha se aplikacioni Spotify u refuzua për mosndjekjen e udhëzimeve në lidhje me komunikimet e qarta brenda aplikacionit për të drejtuar përdoruesit jashtë aplikacionit për të bërë blerje digjitale. “Ne u dhamë atyre udhëzime të qarta se si ta zgjidhnin problemin dhe miratuam aplikacionin e tyre pasi bënë ndryshime që e sollën atë në përputhje,” tha zëdhënësi.

Spotify tha se rezultatet e tij u ndikuan nga blerjet e fundit, duke përfshirë kompaninë e librave audio Findaway dhe lojën e dëgjimit të frymëzuar nga Wordle, Heardle.

Fluksi i parave pa pagesë, një masë e parave të gatshme që një kompani gjeneron nga operacionet dhe e parë nga shumë investitorë si një tregues i performancës, ishte 35 milionë euro, ekuivalenti me 34,9 milionë dollarë, nga 99 milionë euro një vit më parë dhe 37 milionë euro në tremujorin e mëparshëm.

Spotify postoi një humbje prej 194 milionë euro, ose 99 cent euro për aksion, krahasuar me një humbje prej 80 milionë euro një vit më parë. Për vite me radhë, drejtuesit kanë thënë se kompania do t’i japë përparësi investimit mbi fitimet, pasi kompania punon për të tërhequr përdorues në mbarë botën dhe për t’u zgjeruar në forma të reja audio.

Të martën, shefi i financave Paul Vogel tregoi se melodia mund të ndryshojë. “Ky vit ka qenë një vit me investime,” tha ai. “Ndërsa është shumë herët për të dhënë ndonjë udhëzim në lidhje me vitin 2023, ne presim që normat tona të përfitueshmërisë të përmirësohen në krahasim me vitin 2022 ndërsa rritim të ardhurat, përfundojmë investime të caktuara dhe vendosim kapital në mënyrë efikase.”

Të ardhurat mesatare për përdorues për biznesin e abonimeve në tremujorin e fundit u rritën me 7% në 4,63 €, por ranë 1% në bazë të monedhës konstante. Metrika ka qenë nën presion pasi kompania tërheq abonentë të rinj përmes planeve me zbritje dhe çmimeve më të ulëta në tregjet më të reja. Spotify filloi të rrisë çmimin e planit të tij familjar më shumë se një vit më parë në dhjetëra tregje, përfshirë SHBA-në, gjë që ka ndihmuar në rritjen e të ardhurave në bazë të përdoruesve.

Abonimet, kontribuesi më i madh në të ardhura, u rritën me 22% në 2.65 miliardë euro. Të ardhurat nga reklamat u rritën me 19% në 385 milionë euro. Të ardhurat nga reklamat, të cilat janë bërë një zonë e veçantë rritjeje për Spotify ndërsa zgjeron biznesin e saj të podcast-it, përbënin 13% të të ardhurave totale për periudhën. Kompania vuri në dukje rritje më të ngadaltë se sa parashikimi i reklamave, duke përmendur mjedisin sfidues makroekonomik.

Z. Ek tha se komentet e fundit antisemitike nga reperi Kanye West, i cili shkon nga Ye, ishin të neveritshme, por tha se nuk do ta hiqte muzikën e artistit nga shërbimi sepse nuk shkel politikat e kompanisë.

Komentet e tij janë absolutisht të tmerrshme, dhe kjo është pikëpamja ime dhe e gjithë ekipit,” tha z. Ek. Disa kompani duke përfshirë Adidas AG, kompaninë e filmit dhe televizionit MRC dhe shtëpinë franceze të modës Balenciaga janë distancuar nga zoti West javët e fundit.

Spotify tha se tani ka 4.7 milionë podkaste të disponueshme në shërbimin e saj, nga 4.4 milionë në tremujorin e mëparshëm, dhe se numri i përdoruesve që dëgjuan shfaqje gjatë periudhës u rrit në “dyshifrorë të konsiderueshëm” nga një vit më parë.

Në total për tremujorin e tretë, të ardhurat u rritën me 22% në 3.04 miliardë euro, duke qenë mbi udhëzimet e kompanisë.

Për tremujorin e katërt, kompania tha se pret përdorues aktivë mujorë prej 479 milionë dhe abonentë premium prej 202 milionë. Ai parashikoi të ardhura prej 3.2 miliardë eurosh.

Burimi: The Wall Street Journal
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here