Psikologjia e ankthit financiar – dhe si ta kapërcejmë atë

Ankthi financiar – domethënë shqetësimi, përsiatja ose ndjenja e fajit në lidhje me paratë – është jashtëzakonisht i zakonshëm. Nëse ankthi juaj është mjaft i rëndë për të dëmtuar punën, marrëdhëniet ose përgjegjësitë tuaja financiare, ndoshta është koha të flisni me mjekun tuaj të kujdesit parësor ose një terapist. Por edhe nivelet e lehta të shqetësimit financiar mund të ndikojnë negativisht në mirëqenien tuaj mendore dhe fizike; ankthi ndikon në përqendrim, vendimmarrje, gjumë, hormone dhe sistemin imunitar.

Për më tepër, ankthi i tepërt zvogëlon aftësinë tuaj për t’u fokusuar dhe për t’i vendosur financat tuaja në rrugën e duhur. Lindsay Bryan-Podvin, një punonjës social i licencuar dhe terapist financiar, shpjegon këtë ironi:

Ankthi mund të çojë në perfeksionizëm dhe zvarritje,” tha ajo. “Njerëzit e shqetësuar shpesh ngrijnë. Ata ndihen të mbingarkuar dhe luftojnë për të filluar.”

Pra, si mund ta dalloni nëse jeni duke përjetuar ankth financiar? Lini mënjanë disa minuta për të reflektuar mbi ndjenjat tuaja për paratë dhe se si ato ndikojnë në jetën tuaj.

Merrni parasysh shenjat fizike dhe emocionale, të tilla si nëse shqetësimet për paratë kanë çuar ndonjëherë në:

 • probleme me përqendrimin ose gjumin;
 • ndjenja faji;
 • djersitje ose rrahje të shpeshta të zemrës; ose
 • lodhje ose dhimbje psikosomatike si dhimbje koke tensioni, shtrëngim muskujsh ose shqetësim në stomak.

Gjithashtu merrni parasysh shenjat e sjelljes si:

 • shmangia e temës së parave;
 • shpenzimet e tepërta, fiksimi për shpenzimet dhe shpenzimet dritëshkurtër ose kundërshtuese ndaj rrezikut (si marrja e disa parave të garantuara menjëherë kundrejt më shumë parave më vonë);
 • sjellje të rrezikshme si lojërat e fatit ose konsumimi i tepërt i alkoolit; ose
 • problemet sociale, si konflikti në marrëdhënie ose izolimi i vetes.
Nëse vëreni se përjetoni ndonjë nga këto shenja të ankthit financiar, atëherë urime: Duke identifikuar ankthin tuaj financiar, ju keni bërë hapin e parë për ta trajtuar atë.
Çfarë shkakton ankth financiar?
Siç mund ta prisni, kur njerëzit nuk kanë para të mjaftueshme për të përballuar gjërat e nevojshme dhe për të paguar borxhet, ata ka të ngjarë të përjetojnë ankth financiar. Por njerëzit mund të kenë një marrëdhënie negative me paratë edhe pa përjetuar mungesë reale të parave.Pritjet sociale krijojnë ankth financiar, për shembull. Familja dhe marrëdhëniet tuaja të ngushta mund të transmetojnë frikë, sjellje dhe modele të të menduarit, shpesh pa e kuptuar as ju. Nëse, për shembull, keni parë nënën tuaj të shqetësohet jashtëzakonisht çdo muaj për të qenë në gjendje të përballojë gjërat e nevojshme, mund të keni marrë të njëjtin zakon.

Sipas terapistes financiare Carrie Rattle, vlerat shoqërore të transmetuara përmes mediave dhe kulturës mund të krijojnë gjithashtu ankth rreth parave.

Shumë njerëz zhvillojnë modele të të menduarit të shtrembëruar nga kultura e tyre, prindërit, lagjja ose momente përcaktuese nga e kaluara e tyre,” tha Rattle. “Mediat sociale vetëm sa e përkeqësojnë problemin.”

Ndjenja e mungesës së kontrollit mund të çojë gjithashtu në ankth financiar. Kur njerëzit ndihen të paaftë për të bërë një ndryshim pozitiv, ata shpesh zhvillojnë atë që psikologët e quajnë “vetë-efikasitet të ulët“. Faji për shpenzimet e kaluara ose ndjenja e mbingarkesës mund të çojë në vetë-efikasitet të ulët. Me kalimin e kohës, kombinimi i ankthit të lartë me zgjimin e ulët fiziologjik (d.m.th., të mos ndihesh i energjik për të bërë diçka) mund të çojë në pafuqinë e mësuar. Njerëzit thjesht ndjejnë se nuk mund t’i përmirësojnë gjërat dhe heqin dorë.

Në fund të fundit, kjo mund të shkaktojë një lak reagimi ku ankthi financiar kontribuon në vendime më të dobëta financiare dhe varfëri.

Si të mposhtim ankthin financiar
Duke pasur parasysh shkaqet dhe pasojat e ankthit financiar, çfarë mund të bëjnë individët për të vënë nën kontroll ankthin e tyre dhe për të përmirësuar sigurinë e tyre financiare?

Së pari, bëni një plan kur fillon ankthi akut. Pothuajse të gjithë kanë momente ankthi intensiv. Ajo që është e rëndësishme është të siguroheni që ankthi akut të mos bëhet kronik ose të çojë në vendime të këqija.

Për të trajtuar ankthin akut, vendosni paraprakisht se si do ta trajtoni atë herën tjetër që të fillojë. Thjesht të kesh një plan rrit ndjeshëm shanset për sukses. Disa mundësi të mbështetura nga shkenca përfshijnë stërvitjen, thirrjen e një shoku ose anëtari të familjes dhe praktikimin e vëmendjes ose meditimit.

Gjithashtu, merrni një moment për të reflektuar se kur keni tendencë të përjetoni ankth financiar. A ka disa mjedise ose raste kur keni tendencë të filloni të mendoni mendime negative, të tensionoheni ose të ndjeni se zemra juaj po del vendit?

Mund t’ju duket e dobishme të “kontrolloni” shkurtimisht veten çdo ditë. Pyesni veten se si ndiheni, nëse keni pasur ndonjë episode ankthi dhe çfarë mund të ndihmojë gjatë këtyre situatave në të ardhmen. Konsideroni të angazhoni një anëtar të besuar të familjes ose partner për t’ju ndihmuar të reflektoni dhe të ofroni mbështetje sociale.

Së dyti, kultivoni një marrëdhënie më pozitive me paratë. Qëllimi këtu është të ulni ankthin tuaj dhe të rrisni besimin tuaj duke theksuar se si mund të kontrolloni situatën tuaj financiare.

Për të filluar, hiqni çdo faj. Bryan-Podvin vëren se kultura jonë shpesh i turpëron njerëzit që bëjnë gabime me para. Por pothuajse të gjithë – pavarësisht prejardhjes – kanë bërë gabime financiare. Shumica prej nesh nuk mësuan kurrë njohuri financiare duke u rritur. Shumë të tjerëve historikisht u mungonte aksesi në burimet financiare ose thjesht nuk paguhen mjaftueshëm për ta bërë të lehtë stabilitetin financiar.

Në vend të kësaj, synoni të angazhoheni vazhdimisht me paratë në një mënyrë neutrale ose pozitive – atë që psikologët e quajnë desensibilizim. Këtu janë disa sugjerime:

 • Identifikoni se cilat blerje janë vërtet të dobishme për ju dhe planifikoni përpara për t’i shijuar ato.
 • Reflektoni për një vendim financiar pozitiv që keni marrë çdo ditë.
 • Praktikoni thjesht të mendoni për të ardhurat tuaja, duke shpenzuar një ose dy minuta në një kohë duke pranuar çdo mendim ose ndjenjë që mund të lindë.
 • Pranoni se paratë nuk janë identiteti juaj. Në vend të kësaj përqendrohuni në pikat tuaja të forta dhe vlerat.
Së treti, ndërmerrni hapa të vegjël aktivë për të rifituar besimin tuaj financiar. Ju dëshironi të zgjidhni qëllime që janë të arritshme. Dr. Kristy Archuleta, një profesoreshë e planifikimit financiar në Universitetin e Gjeorgjisë, i inkurajon njerëzit të zgjedhin një qëllim të vetëm të vogël që mund ta arrijnë menjëherë.”Identifikoni një hap që mund të bëni sot,” tha Archuleta. “Cila është një zgjedhje e zgjuar e parave që mund të bëni? Ndoshta mund të kurseni 5 dollarë duke paketuar drekën tuaj, ose të prisni një javë përpara se të blini atë palë këpucë të reja që keni parë.

Kur ta keni përsëritur këtë sjellje aq sa të duket e lehtë, mund të shtoni një zakon të ri të dobishëm.

Kur është e mundur, theksoni sukseset tuaja të vogla. Ju mund t’i ruani kursimet tuaja ditore në një kavanoz qelqi ku mund të shihni se kursimet tuaja rriten çdo muaj përpara se t’i depozitoni ato, ose mund të mbani një ditar me zgjedhje të mira.

Gjithashtu, merrni parasysh të mësoni më shumë rreth financave në përgjithësi – si të buxhetoni, opsione të ndryshme kursimi, si t’i jepni përparësi borxheve, e kështu me radhë. Njohuria financiare redukton ankthin financiar pjesërisht sepse njerëzit e shkolluar marrin vendime më të mira. Por nuk keni nevojë të bëni ende ndonjë ndryshim në sjelljen tuaj. Thjesht përmirësimi i njohurive financiare mund të zvogëlojë ankthin dhe të përmirësojë besimin.

Krijoni planin tuaj të parave
Së fundi, krijoni një plan afatgjatë parash. Planifikimi rrit besimin se keni para të mjaftueshme për të përmbushur dëshirat dhe nevojat tuaja, dhe gjasat që ju të arrini qëllimet tuaja.

Identifikoni çfarë ju motivon dhe punon për ju. Archuleta sugjeron një proces të përqendruar te zgjidhjet që përfiton nga pikat e forta, dobësitë dhe motivimet e secilit individ.

“Ekspertët financiarë mund të dinë vendimet ‘optimale’ që njerëzit duhet të marrin në një botë të përsosur,” tha ajo. “Por në realitet, njerëzit duhet të gjejnë zgjidhje që i përshtaten qëllimeve dhe jetës së tyre.”

Pra, merrni një moment për të menduar për vlerat tuaja personale, qëllimet dhe stilin e jetës. Filloni me hapa të vogla. Në vend që të përpiqeni të bëni një plan të përsosur dhe të përjetshëm, filloni duke identifikuar qëllimet dhe afatet kohore që janë më të rëndësishme për ju tani.

Shumica e klientëve mendojnë se duhet të kursejnë, të trajtojnë borxhin dhe të adresojnë 99 çështje të tjera menjëherë,” tha Podvin. “Kjo është dërrmuese! Në vend të kësaj, merrni parasysh atë që është më e rëndësishme dhe çfarë do të ndodhë më shpejt. Jepni përparësi se ku të filloni bazuar në vendin ku jeni.”

Kjo mund të nënkuptojë identifikimin e vetëm një qëllimi, si krijimi i një fondi kursimi emergjent ose shlyerja e një kredie me interes të lartë.

Zhvilloni një buxhet në përputhje me nevojat dhe vlerat tuaja
Pasi të keni identifikuar qëllimin tuaj, hartoni një buxhet. Ideja e përgjithshme është të sqaroni të ardhurat tuaja dhe më pas të planifikoni se si do t’i shpenzoni ato. Shumë burime janë të disponueshme për të filluar, duke përfshirë terapistë financiarë me kosto të ulët, libra pune dhe mjete falas në internet.

Rattle sugjeron krijimin e një buxheti për të gjithë vitin.

Duke krijuar një udhërrëfyes për një vit të tërë, ju mund të shihni se sa shtohen shpenzimet dhe kursimet e vogla. Kjo gjithashtu ju ndihmon të identifikoni se cilat blerje dhe zakone janë vërtet të vlefshme për ju dhe cilat jo.”

Sa më shumë që të jetë e mundur, bëjeni buxhetimin tuaj automatik. Në këtë mënyrë nuk keni pse të praktikoni ndonjë vetëdisiplinë dhe gjithçka kujdeset për ju. Për shembull, nëse doni të kurseni 100 dollarë në muaj në një fond pensioni, vendosni që punëdhënësi ose banka juaj do t’i depozitojë drejtpërdrejt fondet në llogarinë e daljes në pension çdo muaj.

Më në fund, merrni frymë thellë dhe filloni: Me disa ndryshime të vogla do të jeni në rrugën tuaj për të reduktuar ankthin financiar dhe për të përmirësuar mirëqenien tuaj financiare.

Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here