Kalifornia bëhet shteti i parë që ndalon prodhimin e qeseve plastike

Ndalimi do të hyjë në fuqi më 1 janar 2025

Qeset e produkteve plastike do të hiqen gradualisht nga dyqanet ushqimore dhe supermarketet e Kalifornisë gjatë dy viteve të ardhshme.

Një projekt-ligj i nënshkruar së fundmi nga guvernatori Gavin Newsom do të ndalojë qeset e produkteve plastike për një përdorim, të cilat tani duhet të zëvendësohen deri më 1 janar 2025. Në vend të kësaj, blerësit mund të përdorin ose qese letre të ricikluara ose qese të kompostueshme.

Qeset e holla plastike zakonisht gjenden pranë frutave dhe perimeve në supermarkete dhe përdoren për të ndarë artikujt përpara daljes. Por ndalimi shtrihet edhe në çantat e përdorura për sende të pambështjella si mish, peshk, arra, drithëra, karamele dhe produkte buke.

Jeta mesatare e punës e një qese plastike është 15 minuta dhe mbi 100 trilion qese plastike përdoren në mbarë botën çdo vit,” tha në një letër në faqen e saj të internetit Californians Against Waste, një grup mbrojtës mjedisor që sponsorizoi projektligjin SB 1046.

Disa studime kanë treguar se ndotja në rrjedhat e mbetjeve të kompostimit zvogëlohet kur konsumatorët kanë akses të përshtatshëm në qeset e kompostueshme,” vazhdonte letra.

Nick Lapis, drejtori i advokimit në organizatë, tha se qeset e holla nuk janë të riciklueshme dhe konsiderohen si një “ndotës” i çdo koshi mbeturinash në të cilin vendoset.

Fluturon rreth landfilleve dhe jashtë kamionëve,” tha Lapis, sipas Mercury News. “Ai ngec në ingranazhet në objektet e riciklimit. Dhe ndot kompostimin. Është një produkt problematik që ne duam të heqim qafe.”

Gazeta tha se kundërshtari kryesor i projekt-ligjit ishte Shoqata e Ushqimoreve të Kalifornisë.

Kalifornianët kundër qeseve plastike i thanë filialit të ABC KABC se mbeturinat e shkaktuara nga qeset ushqimore kanë rënë me 72% 12 muaj pasi shteti ndaloi qeset plastike një-përdorimshe pesë vite më parë. Ka shpresë se projektligji i ri do të japë rezultate të ngjashme.

Kjo ndotje është një problem i madh dhe krijon mikroplastikë në kompostimin tonë, dhe gjithashtu çon në kosto më të larta të trajtimit dhe tarifa më të larta për konsumatorët në kufi,” tha për gazetën Nicole Kurian, Drejtoreshë Legjislative në Kaliforni kundër mbetjeve.

Blerësit në Kaliforni, me të cilët foli stacioni i lajmeve, dukeshin se mbështesnin ndalimin.

Mund të shihni shumë plastikë në rrugë,” tha një banor, “do të ishte shumë mirë të hiqeshin qafe disa prej tyre.”

Burimi: People
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here