Stuhia diellore që godet Tokën sot

Ndërsa ylli kryesor i sistemit tonë diellor i afrohet fazës kulmore të aktivitetit të ciklit të tij diellor 11-vjeçar, “zemërimi” i tij është përkeqësuar gjithnjë e më shumë. Dhe që nga fillimi i vitit 2022, ka pasur një stuhi të aktivitetit shpërthyes në Diell.

Duke marrë parasysh distancën prej 150 milionë kilometrash midis Diellit dhe nesh, mund të supozohet se këto shpërthime dhe shkëndija nuk do të kenë asnjë ndikim në Tokë. Por nuk mund të gabonim më shumë se kaq.

Pavarësisht nga kjo distancë e madhe, topi ynë i madh i zjarrit mund të nxjerrë flakë dhe nxjerrje masive koronale mund të ndikojnë ndjeshëm në planetin tonë.

Dhe këtë javë, ne kemi një tjetër shpërthim të mundshëm që na vjen!

Rreth orës 23:09 UTC të dielën e kaluar, satelitët në orbitën e Tokës zbuluan një shpërthim në rajonin verilindor të Diellit dhe një shpërthim afatgjatë të një shpërthimi diellor të klasës C9.3.

Intensiteti është ndoshta një nënvlerësim sepse u eklipsua pjesërisht nga skaji i Diellit. Observatori Dinamik Diellor i NASA-s (SDO) pa “mbeturina” të nxehta që fluturonin larg nga vendi i shpërthimit,” tha spaceweather.com, i cili gjurmon aktivitetin diellor. Dhe ndërsa shpërthimi ishte mjaft i fuqishëm, ekspertët dyshojnë se Toka nuk ishte objektivi i Diellit këtë herë.

Shpërthimi është i rëndësishëm sepse mund të lajmërojë një rajon aktiv që do të shfaqet mbi gjymtyrën verilindore të Diellit më vonë këtë javë. Një grup i ri njollash diellore mund t’i japë fund javëve të qetësisë relative,” raportoi spaceweather.com.

Ndërkohë, një vrimë jugore në atmosferën e Diellit po lëshon disa materiale të gazta. Kjo, e kombinuar me një rrymë erërash të forta diellore, mund të rezultojë në një stuhi të vogël diellore të klasës G1 të mërkurën, 3 gusht.

Ndërsa stuhitë diellore shkojnë, shpërthimet e G1 janë relativisht të padëmshme. Por ato mund të rezultojnë në dështime të rrjetit të energjisë, ndërprerje të vogla në funksionin e satelitit dhe ndikim te kafshët që migrojnë. Një rezultat më i këndshëm i këtyre stuhive diellore është aurora ose Dritat e Veriut.

Burimi: weather.com
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here