Pse introvertët mund të bëhen liderë të mëdhenj?

Mund të jetë e lehtë të anashkalosh personin e qetë në dhomë. Por ata mund të kenë në fakt cilësi që mund t’i bëjnë ata udhëheqës të mëdhenj, sipas Susan Cain.

Cain, autorja më e shitur dhe një nga folëset më të njohur të TED, ka diskutuar se si njerëzit shpesh i keqkuptojnë introvertët dhe cilësitë që ata zotërojnë prej një dekade tashmë. Në një leksion “Talks at Google” në vitin 2012, ajo vuri në dukje se introvertët – të cilët shpesh përfshihen në stereotipin e të qenit të turpshëm, të qetë dhe të rezervuar – priren të shihen si të paaftë për t’u bërë udhëheqës dhe inferiorë ndaj homologëve të tyre ekstrovertë.

Paragjykimi në kulturën tonë kundër introversionit është kaq i thellë dhe kaq i thellë, dhe ne e përvetësojmë atë në një moshë kaq të hershme,” tha Cain, një introverte vetë. Ajo shtoi se introvertët “kalohen në mënyrë rutinore” për poste drejtuese.Në një sondazh të YouGov të vitit 2021, 52% e amerikanëve thanë se ishin më shumë introvertë sesa ekstrovertë, me 12% që e quanin veten “plotësisht introvertë“. Përkufizimet aktuale të introvertit dhe ekstrovertit ndryshojnë nga stereotipet: Sipas Kainit, ekstrovertët dëshirojnë mjedise me stimulim të lartë, duke fituar energji nga aktivitete si takimi me njerëz të rinj ose shkuarja në festa.

Në të kundërt, tha Cain, introvertët lulëzojnë në mjedise më të qeta dhe më pak stimuluese, si mbledhjet më të vogla me miqtë e ngushtë – dhe kjo nuk duhet t’i skualifikojë ata nga mundësitë e lidershipit.

Këtu janë tre cilësi të introvertëve që Kaini beson se mund t’i bëjnë ata udhëheqës të jashtëzakonshëm:

Introvertët mund të jenë më konservatorë në marrjen e rrezikut
Marrja e rrezikut shpesh konsiderohet si jetike për lidershipin e madh. Por në realitet, udhëheqësit nuk duhet të marrin rreziqe vetëm për nxitimin e adrenalinës – dhe një qasje më konservatore ndaj vendimmarrjes mund t’ju ndihmojë të identifikoni rreziqet e zgjuara që ia vlen të merren, tha Cain.

Introvertët zakonisht nuk i injorojnë “sinjalet paralajmëruese” siç bëjnë ekstrovertët kur mendojnë për një vendim të rrezikshëm, nga kërkimi i një promovimi të nivelit të lartë deri te investimi në një aktiv të rrezikshëm, tha Cain. Ata gjithashtu kanë më pak gjasa të marrin vendime të nxituara që mund të përfundojnë të dëmshme për veten ose ata përreth tyre, shtoi ajo.

Kjo nuk do të thotë se introvertët gjithashtu nuk marrin rreziqe, sepse e bëjnë,” tha Cain. “Por ata priren të jenë më të ngadaltë dhe më të kujdesshëm për këtë.”

Një nga shembujt e saj të domosdoshëm: Warren Buffett, një introvert i vetë-përshkruar i famshëm për uljen e flluskave të tregut që shpesh thithin investitorët e tjerë, i cili ka deklaruar që në vitin 1985 se temperamenti i tij është çelësi i qasjes së tij investuese.

Ju keni nevojë për një personalitet të qëndrueshëm,” tha Buffett për “Adam Smith’s Money World” të PBS atë vit. “Ju keni nevojë për një temperament që nuk përfiton kënaqësi të madhe nga të qenit me turmën apo kundër turmës, sepse ky nuk është një biznes ku ju bëni sondazhe. Është një biznes ku mendoni.”

Introvertët mund të jenë më kreativë
Hulumtimet e vjetra prej dekadash tregojnë se “njerëzit shumë kreativë” si në fushën artistike ashtu edhe në atë shkencore janë shpesh introvertë. Shpjegimi i Cain është se shumica e introvertëve ndihen rehat me vetminë ose të qenit vetëm: “Ky është komponenti kryesor sepse vetmia rezulton të jetë një katalizator i vërtetë për krijimtarinë.”

Kjo nuk do të thotë se ekstrovertët nuk janë krijues – përkundrazi, tha Cain, introvertët shpesh janë më të aftë të shfrytëzojnë një nivel më të lartë krijimtarie. Është natyra njerëzore të imitojë mendimet e atyre përreth jush, tha Cain, dhe të qenit vetëm mund t’ju ndihmojë të përdorni idetë tuaja, duke ju ndihmuar të përdorni krijimtarinë tuaj pa u shpërqendruar.

Kjo mund t’u japë introvertëve një këmbë si udhëheqës: Nivelet e larta të kreativitetit mund t’ju ndihmojnë të gjeni më rregullisht ide më të mira dhe të gjeni zgjidhje unike për problemet.

Introvertët mund të jenë zgjidhës më të mirë të problemeve

Këto aftësi të të menduarit krijues janë të lidhura ngushtë me një tipar tjetër të përbashkët introvert, sipas Cain: aftësinë për të zgjidhur në mënyrë efektive problemet.

Introvertët shpesh përpunojnë informacionin me më shumë kujdes se njerëzit e tjerë, dhe shqyrtimi më i afërt mund t’i ndihmojë ata të arrijnë në zgjidhje më të mira. “Stili i sjelljes që ju bën të uleni më shumë, të reflektoni më shumë, të jeni më të rezervuar, të jeni më të ngadaltë në përpunimin e gjërave,” tha Cain.

Në një studim iranian të botuar në janar, studiuesit kërkuan një grup studentësh të përkthimit të gjuhës që punonin në tekste me më shumë se 500 fjalë që të përshkruanin proceset e tyre të të menduarit me zë të lartë ndërsa punonin.

Qëllimi i studimit ishte të identifikonte dallimet në strategjitë e zgjidhjes së problemeve midis introvertëve dhe ekstrovertëve – dhe përfundimisht zbuloi se studentët introvertë performuan më mirë, sepse ata ndaluan më gjatë për të lexuar me kujdes materialin dhe për të peshuar opsione të shumta për përkthimin më të mirë.

Kjo strukturë me dy nivele të mënyrës sesi ne e shohim personalitetin çon në një humbje kolosale të talentit, të energjisë dhe të lumturisë,” tha Cain. “Ne duhet të adoptojmë shumë më tepër një qasje yin dhe yang të ekuilibrit midis dy stileve.”

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here