Tregu i aksioneve dhe makropolitikat

Rritja e fundit në tregun e aksioneve në SHBA ka të ngjarë të jetë jetëshkurtër, sipas analistëve të Morgan Stanley.

Aksionet janë rritur vazhdimisht në nivele të larta që nga mesi i qershorit, falë disa të dhënave më të dobëta ekonomike që nxitën pritshmëritë për një Rezervë Federale të dobët dhe raporte të qëndrueshme tremujore të të ardhurave nga kompanitë e mëdha që u treguan kryesisht elastike ndaj inflacionit. S&P 500, Dow Jones Industrial Average dhe Nasdaq Composite shënuan të gjithë muajin e tyre më të mirë që nga fundi i vitit 2020 në korrik.

Por rritja e lehtësimit nuk ka gjasa të zgjasë gjatë ndërsa investitorët vazhdojnë të peshojnë inflacionin përvëlues, një ngadalësim të rritjes ekonomike dhe norma më të larta interesi, tha në një shënim të hënën, strategu i Morgan Stanley, Michael Wilson. Wilson parashikoi se çmimet e aksioneve do të bien në gjysmën e dytë të vitit, ndërsa investitorët do të përtypin perspektivën gjithnjë e më të zymtë ekonomike.

Konfigurimi i makropolitikave dhe fitimeve është shumë më pak i favorshëm për aksionet sot,” shkroi Wilson, duke shtuar se raportet e fitimeve më të këqija se sa pritej gjatë muajve të ardhshëm mund të shkaktojnë një tjetër shkatërrim të tregut. “Rreziku/shpërblimi është jo tërheqës dhe ky treg i mbartur mbetet i paplotë.”

Një raport më i ftohtë se sa pritej për inflacionin javën e kaluar që tregoi se çmimet e konsumit u rritën me 8.5% në korrik – një ritëm më i ngadaltë nga sa prisnin ekonomistët – ngriti shpresat se Fed mund të fillojë të ngadalësojë përmasat e rritjes së normave të interesit. Por Wilson tha se inflacioni “nuk ka të ngjarë të zbresë me një ritëm mjaft të shpejtë për të nxitur llojin e pauzës së qëndrueshme të Fed që tregu i aksioneve tashmë po skonton“.

Një raport për punët e korrikut tregoi se punëdhënësit shtuan 528,000 vende pune muajin e kaluar, gati dyfishi i asaj që prisnin ekonomistët, dhe Wilson sheh një shans shumë më të vogël për një rrugë të politikës së keqe për Fed.

Kuadri ynë i vlerës së drejtë sugjeron se ERP e tregut është ~150 pikë bazë shumë e ulët bazuar në të dhënat aktuale,” tha ai.

Ekziston një konsensus në rritje në Wall Street se Rezerva Federale do të shkaktojë një recesion ndërsa lufton inflacionin me një seri rritjesh agresive të normave të interesit. Politikëbërësit miratuan rritjen e dytë radhazi të normës me 75 pikë bazë në korrik dhe kanë treguar se një tjetër rritje super e madhe e normës është në tryezë në shtator, në varësi të të dhënave të ardhshme ekonomike.

Kryetari i Fed-it, Jerome Powell, ka thënë se trajtimi i inflacionit mbetet prioriteti numër 1 i bankës qendrore, edhe nëse kjo nënkupton rrezikun e një rënieje – megjithëse ai theksoi se ai nuk beson se SHBA-ja është aktualisht në një recesion.

Ne mendojmë se është e nevojshme që rritja të ngadalësohet,” tha ai në korrik. “Ne në fakt mendojmë se kemi nevojë për një periudhë rritjeje nën potencialin në mënyrë që të krijojmë një ngadalësim që pala e ofertës të arrijë.”

Burimi: Fox Business
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here