Polio është zbuluar në ujërat e zeza të qytetit të Nju Jorku

Zbulimi i virusit në ujërat e zeza sugjeron se ai po qarkullon në qytet, thanë zyrtarët e Departamentit të Shëndetësisë.

Shpërthimet e poliomielitit nxitën panik të rregullt dekada më parë, derisa u krijua një vaksinë dhe sëmundja u çrrënjos kryesisht. Më pas të premten, autoritetet shëndetësore të qytetit të Nju Jorkut njoftuan se kishin gjetur virusin në mostrat e ujërave të zeza, duke sugjeruar që poliomieliti ndoshta po qarkullonte përsëri në qytet.

Prindërit e fëmijëve të vegjël e gjetën veten duke u shqetësuar ndoshta për herë të parë në jetën e tyre dhe për herë të parë në breza – për poliomielitin.

Në qytetin e Nju Jorkut, shkalla e përgjithshme e vaksinimit të poliomielitit tek fëmijët 5 vjeç e poshtë është 86%, dhe shumica e të rriturve në Shtetet e Bashkuara janë vaksinuar kundër poliomielitit që fëmijë. Megjithatë, më pak se dy të tretat e fëmijëve 5 vjeç e poshtë kanë marrë të paktën tre doza, një shifër që shqetëson zyrtarët shëndetësorë në disa qytete.

Departamenti Shtetëror i Shëndetësisë tha në një deklaratë se zbulimi i virusit nënvizoi “urgjencën e imunizimit të çdo të rrituri dhe fëmije të Nju Jorkut, veçanërisht ata në zonën më të madhe metropolitane të Nju Jorkut“.

Njoftimi erdhi tre javë pasi një burrë në Rockland County, N.Y., në veri të qytetit, u diagnostikua me një rast të poliomielitit që e la atë në paralizë. Zyrtarët tani thonë se poliomieliti ka qarkulluar në ujërat e zeza të qarkut që nga maji.

Rreziku për banorët e Nju Jorkut është real, por mbrojtja është kaq e thjeshtë – vaksinohu kundër poliomielitit”, tha në një deklaratë Dr. Ashwin Vasan, komisioneri shëndetësor i qytetit të Nju Jorkut. “Me poliomielitin që qarkullon në komunitetet tona, nuk ka thjesht asgjë më thelbësore sesa vaksinimi i fëmijëve tanë për t’i mbrojtur ata nga ky virus, dhe nëse jeni një i rritur i pavaksinuar ose i vaksinuar jo plotësisht, ju lutemi zgjidhni tani për të marrë vaksinën.”

Përhapja e virusit paraqet rrezik për njerëzit e pavaksinuar, por tre doza të vaksinës aktuale ofrojnë të paktën 99% mbrojtje kundër sëmundjeve të rënda. Fëmijët që janë shumë të vegjël për t’u vaksinuar plotësisht janë gjithashtu të prekshëm, siç janë fëmijët, prindërit e të cilëve kanë refuzuar t’i vaksinojnë ose e kanë shtyrë marrjen e vaksinës.

Zyrtarët shëndetësorë kanë frikë se zbulimi i poliomielitit në ujërat e zeza të qytetit të Nju Jorkut mund t’i paraprijë rasteve të tjera të poliomielitit paralitik.

Shkalla e vaksinimit në mbarë qytetin ra në mes të pandemisë, pasi vizitat te pediatër u shtynë dhe përhapja e dezinformatave për vaksinat u përshpejtua. Edhe para ardhjes së Covid-it, normat e vaksinimit për një sërë virusesh të parandalueshëm në disa lagje ishin mjaft të ulëta.

Megjithëse efektive në parandalimin e paralizës, vaksina e përdorur në Shtetet e Bashkuara në dekadat e fundit është më pak efektive në kufizimin e transmetimit. Njerëzit që janë vaksinuar mund të vazhdojnë të mbajnë dhe të largojnë virusin, edhe nëse nuk përjetojnë infeksion ose simptoma.

Kjo, thonë epidemiologët, mund të nënkuptojë se virusi do të jetë i vështirë për t’u çrrënjosur shpejt, duke nënvizuar më tej pse vaksinimi është kaq kritik për mbrojtjen, tha një zëdhënëse e Departamentit të Shëndetësisë shtetërore.

Shumë njerëz që infektohen me poliomielit nuk shfaqin simptoma, por disa njerëz do të kenë ethe ose të përziera. Dr. Bernard Camins, një specialist i sëmundjeve infektive dhe drejtor mjekësor i parandalimit të infeksionit për Sistemin Shëndetësor Mount Sinai, u bëri thirrje mjekëve që të jenë në vëzhgim për ato simptoma dhe të marrin në konsideratë urdhërimin e testeve të poliomielitit për pacientët që nuk janë vaksinuar plotësisht.

Sipas autoriteteve shëndetësore, rreth 4% e atyre që kontraktojnë virusin marrin meningjitin viral dhe rreth 1 në 200 do të paralizohen.

C.D.C. rekomandon që fëmijët të marrin katër doza, me vaksinën përfundimtare të administruar midis moshës 4 dhe 6 vjeç.”Ajo që po shohim është një thirrje zgjimi për njerëzit që menduan se poliovirusi ishte thjesht një problem diku tjetër,” tha kapiteni Derek Ehrhardt, një epidemiolog dhe menaxher i incidenteve të çrrënjosjes së poliomielitit në Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Virusi jeton kryesisht në fytin dhe zorrët e një personi dhe përhapet më së shpeshti përmes kontaktit me feçen.

Nëse virusi i dobësuar i përdorur në vaksinën orale qarkullon mjaft gjerësisht në komunitetet me shkallë të ulët vaksinimi, ose përsëritet te dikush me një sistem imunitar të komprometuar, ai mund të ndryshojë në një formë virulente që mund të shkaktojë paralizë, sipas C.D.C. Kanalizimet e hapura dhe uji i pijshëm i ndotur mund të ndihmojnë në përshpejtimin e përhapjes.

Zyrtarët thonë se virusi i zbuluar në dy qarqet në veri të qytetit të Nju Jorkut është i lidhur gjenetikisht me virusin që rrjedh nga vaksina të mbledhura nga mostrat këtë vit në Jerusalem, si dhe me mostrat e ujërave të zeza në Londër që kanë çuar në një fushatë të ripërtërirë të vaksinimit të poliomielitit atje.

Dr. Irina Gelman, komisionerja e shëndetësisë e Orange County, tha se zyrtarët po supozonin se çdo mostër pozitive e mbledhur në qarkun e saj tregonte një person të veçantë të infektuar nga virusi në nivel lokal, por ajo shtoi se ishte në pritje të analizave të mëtejshme gjenetike nga C.D.C. të jetë i sigurt.

Të lodhur nga Covid dhe të alarmuar nga shfaqja e fundit e lisë së majmunëve, mendimet e njujorkezëve u kthyen në një virus të tretë të premten, pasi pyesnin veten nëse ishin vaksinuar plotësisht dhe nëse mbrojtja e tyre kishte zgjatur gjatë dekadave.

Gregory Ludd, 46 vjeç, një banor i Crown Heights, i cili punon si portier, ka gjashtë fëmijë.

Unë kam frikë nga kjo sepse ne me të vërtetë nuk kemi dëgjuar për poliomielitin që shfaqet pasi ndoshta ishim fëmijë të vegjël,” tha ai. “Por gjithçka që mund të bësh është të besosh te Zoti dhe të shpresosh që kjo të mos ndodhë me fëmijën tënd.”

Burimi: The New York Times
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here