Seksi oral dhe kanceri

Shumë njerëz nuk janë të informuar që kjo egziston, ndërsa për disa të tjerë pikërisht ky informacion bëhet pengesë për një marrëdhënie të shëndetshme. Njëri nga pacientët e mi më rrëfeu se hezitonte të kryente seks oral pasi frika e shfaqjes së një sëmundje sic mund të jetë edhe kanceri, ishte aq e madhe sa ajo pjesë e intimitetit dukej më shumë e tmerrëshme se e këndëshme.
Patologët kanë ngritur shqetësimin për lidhjen midis seksit oral dhe kancerit orofaringeal, pasi shkalla e rasteve vazhdon të rritet te njerëzit e moshës së mesme.
Human Papillomavirus – i njohur ndryshe si HPV – dhe natyra e tij për t’u transmetuar lehtësisht përmes aktivitetit seksual është shpesh temë e ditës.

Megjithatë, të dhënat më të fundit në sipërfaqe ekspozojnë një kërcënim relativisht të panjohur të virusit të zakonshëm, duke treguar se HPV ka një lidhje të fortë me kanceret e zakonshme orofaringeale që prekin bajamet dhe fytin.

Me një mungesë të përgjithshme të ndërgjegjësimit rreth kancerit orofaringeal, ekspertët e shëndetit oral janë të shqetësuar se rastet do të vazhdojnë të rriten.

Karcinoma me qeliza skuamoze orofaringeale (OP-SCC) është një kancer i zakonshëm oral që prek orofaringun (një zonë të fytit) dhe bajamet. OP-SCC më së shpeshti shkaktohet nga dy shkaqe: përdorimi i tepërt i duhanit dhe alkoolit, ose infeksioni oral i HPV.

HPV vlerësohet të prekë deri në 13 milionë amerikanë çdo vit, dhe në shumë raste, mund të çojë në karcinoma të mëvonshme si kanceri i qafës së mitrës. Pra, nëse mendoni për këtë, kanceri oral si rezultat i transmetimit të HPV-së ka më shumë kuptim sesa mund të kishim menduar.

Studiuesit kanë ndarë gjetjet e tyre, duke deklaruar se HPV që prek këtë zonë zakonisht përhapet përmes praktikave të seksit oral, por mund të arrihet edhe përmes puthjes dhe ndarjes së ushqimit. Ndër të gjitha variacionet e HPV, tipi 16 është etiketuar si rreziku më i lartë, duke kontribuar në një mesatare prej 90% të rasteve të kancerit OP-SCC, që prekin si burrat ashtu edhe gratë.

Patologët dhe ekspertët e shëndetit oral thonë se burrat dhe gratë e moshës së mesme janë më të rrezikuar nga marrja e OP-SCC, megjithëse kanceri mund të prekë çdo grupmoshë. Profesoresha Ruta Gupta, patologe e Onkologjisë së Kokës dhe Qafës dhe Ambasadore për Ndërgjegjësimin e Patologjisë në Australi thotë se kanceri mund të prekë këdo.

Shumica e pacientëve që marrin kancer orofaringeal të shkaktuar nga HPV janë relativisht të rinj, njerëz plotësisht të shëndetshëm. Ata në përgjithësi nuk janë duhanpirës apo pijedashës.”

Cilat janë shenjat e OP-SCC?
Treguesi kryesor i OP-SCC është fillimi i një dhimbje të fytit që nuk largohet me kalimin e kohës. Ndërsa kanceri përparon, është e zakonshme që të zhvillohen gunga në fyt, si dhe fillimi i ulcerave dhe absceseve, të cilat zakonisht tregohen më së miri gjatë një ekzaminimi të kujdesit shëndetësor.

Sipas Dr. Amanda Phoon Nguyen, Specialiste e Mjekësisë Orale, “Rregulli i madh është që nëse ju vetë vini re diçka që nuk largohet brenda dy javësh, ajo duhet të kontrollohet. Gjëra të tilla si vështirësi në gëlltitje, dhimbje, një ulçerë që nuk shërohet, nyje limfatike që dalin lart, ënjtje ose gunga. Çdo gjë e pazakontë që nuk largohet brenda dy javësh duhet të kontrollohet.”

A ka një test për OP-SCC?
Ndryshe nga kanceret e tjera të lidhura me HPV, nuk ka ekzaminim aktual për kanceret orofaringeale. Dhe ndërsa ekziston një test i zakonshëm për HPV për femrat, nuk ka ende një test universal HPV për meshkujt.

Si i tillë, zbulimi i OP-SCC varet plotësisht nga ndërgjegjësimi i komunitetit dhe kontrollet e rregullta me profesionistët e kujdesit shëndetësor. Nëse zbulohen gunga, ato mund të biopsiohen dhe të kontrollohen për ndonjë dëshmi të qelizave kancerogjene.

Profesor Jonathon Clark i Kirurgjisë Rindërtuese të Kancerit të Kokës dhe Qafës në Universitetin e Sidneit thotë; “Vendndodhja më e zakonshme për këtë lloj kanceri është baza e gjuhës, e cila nuk mund të shihet përmes gojës. Kjo ka nevojë për një kirurg të kokës dhe qafës për të parë me një endoskop përmes hundës për të vlerësuar çdo gungë ose lezion.”

Cila është ashpërsia e OP-SCC të lidhur me HPV?
Instituti Kombëtar i Kancerit thotë se infeksionet HPV përbëjnë mesatarisht 5% të të gjithë kancereve të regjistruara në mbarë botën. Thënë kjo, HPV mund të kalojë natyrshëm te njerëzit si rezultat i mbrojtjes së fortë imune, që do të thotë se disa njerëz nuk do të zhvillojnë kancer nëse marrin HPV.

Për më tepër, kanceri i lidhur me HPV ka një prognozë pak më të madhe se kanceret jo të lidhur me HPV.

Cila është mbrojtja më e mirë kundër OP-SCC?
Përveç rritjes së ndërgjegjësimit kombëtar për kanceret orofaringeale të lidhura me HPV, mënyra më e mirë për të parandaluar kontraktimin e virusit është nëpërmjet vaksinimit.

Ne presim të shohim një reduktim të këtyre llojeve të kancerit pasi vaksinimi i përhapur të jetë vendosur për 20 vjet. Njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për kanceret që prekin kokën dhe qafën dhe të dinë se jo-duhanpirësit dhe të rinjtë gjithashtu mund të preken”, raporton profesori Clark për The New York Post.

Vaksina HPV u prezantua vetëm në vitin 2006, që do të thotë se shumica e grupmoshave nuk ishin në përdorim.

Për sa i përket praktikave të përditshme, Dr. Phoon Nguyen thotë se masat bazë të sigurisë janë mënyra më e mirë për të pakësuar rrezikun e kontraktimit të OP-SCC.

Praktikoni seks të sigurt dhe jini të vetëdijshëm për shëndetin tuaj oral. Kontrollohuni nëse vëreni ndonjë gjë ose ndjeni diçka që është e pazakontë dhe jini të vetëdijshëm se ka një rrezik që lidhet me seksin oral dhe HPV-në.”
Aktualisht, ka mbi 100 lloje të HPV të pranishme në demografinë në mbarë botën. Dhe ndërsa vaksina është vërtetuar se mbron nga shumica e këtyre varieteteve, formula specifike dhe koha në histori në të cilën një person ka marrë vaksinën përcakton përfundimisht shtrirjen e mbrojtjes së tij kundër HPV.

Sot, Australia qëndron si një nga 42 vendet me një program efektiv të vaksinimit kundër HPV neutral ndaj gjinisë. Megjithatë, studiuesit sugjerojnë se nuk do të fillojmë të shohim një rënie të dukshme të kancereve të lidhura me HPV deri në vitin 2060.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here