Tullumbacet me azot që përdoren nga të rinjtë/ Ja efektet negative

Janë shtuar shumë lajmet mbi tullumbacet e azotit të cilat po përdoren gjerësisht nga të rinjtë shqiptarë në lokale dhe klubet e natës. Jo më larg se dje, filloi të qarkullonte një video ku disa vajza adoleshente thithin gazin e tullumbacit dhe njërës prej tyre i bie të fikët.

Tullumbacet shiten lirisht në vend, ku një tullumbac i mbushur me këtë lloj gazi shitet për vetëm 300 lekë. Ndërkohë persona të tjerë ndaj të cilëve u morën masa, reklamonin bombulat e azotit të cilat përdoren për mbushjen e këtyre tullumbaceve.

Por çfarë është oksidi i azotit?

Oksidi i azotit thithet zakonisht nga një tullumbace. Ai është përdorur në mënyrë rekreative për më shumë se 200 vjet. Përdoret në shumë mënyra, duke përfshirë:

 • anestezi mjekësore
 • në disa motorë makinash, për të rritur fuqinë (referuar si NOS)
 • në mënyrë rekreative, si një mënyrë për t’u droguar. Kur përdoret në mënyrë rekreative, gazi thithet, në një tullumbace, ose direkt në gojë.

Efektet e mëposhtme mund të ndihen pothuajse menjëherë dhe mund të zgjasin për disa minuta:

 • euforia
 • mpirje e trupit
 • qetësues
 • marramendje
 • të qeshura të pakontrolluara
 • lëvizjet e pakoordinuara
 • shikim i turbullt
 • konfuzion
 • djersitje
 • lodhje
 • vdekje e papritur

Nëse thithet një sasi e madhe e oksidit të azotit mund të shkaktojë:

 • humbje e presionit të gjakut
 • të fikët
 • atak ne zemër

Efektet afatgjata
Ekspozimi i zgjatur ndaj oksidit të azotit mund të rezultojë në:

 • humbje kujtese
 • shterimi i vitaminës B12 (shkakton dëmtim të trurit dhe nervave)
 • zhurmë ose gumëzhimë në vesh
 • mpirje në duar ose këmbë
 • spazma të gjymtyrëve
 • defekte të mundshme të lindjes (nëse konsumohet gjatë shtatzënisë)
 • sistem imunitar i dobësuar
 • ndërprerje të sistemit riprodhues
 • depresion
 • varësi psikologjike
 • psikozë

Nëse dikush rrëzohet ose nuk reagon pas marrjes së oksidit të azotit, kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here