U deshën 375 vite për të zbuluar kontinentin e humbur

Kontinenti i quajtur Zelandia është një zbulim i rëndësishëm gjeologjik që ka ndodhur relativisht kohët e fundit. U deshën 375 vite për të zbuluar dhe identifikuar këtë kontinent të fshehur nën ujërat e oqeanit. Historia fillon në vitin 1642, kur marineri holandez Abel Tasman niset në një mision eksplorimi në hemisferën jugore. Ai ishte i bindur se ekzistonte një kontinent i madh në këtë pjesë të botës dhe ishte vendosur ta gjente.

Në atë periudhë, kjo zonë ishte ende e panjohur për evropianët dhe quhej paraprakisht Terra Australis. Tasman përfundoi në ishullin jugor të Zelandës së Re, por takimi i tij me vendasit, maorët, nuk shkoi mirë dhe përfundoi me vdekjen e disa anëtarëve të ekuipazhit të tij. Misioni i Tasmanit përfundoi pa gjetur kontinentin e madh të dëshiruar.

Përgjatë shekujve, Australia e re u zbulua, por nuk u konsiderua si kontinenti që shkencëtarët kishin kërkuar. Më në fund, në vitin 2017, një grup gjeologësh shpalli zbulimin e Zelandisë. Kjo ishte një moment i rëndësishëm për gjeologjinë dhe shkencën e Tokës. Zelandia është një kontinent relativisht i vogël, por gjigant në krahasim me disa ishuj të njohur si Zelanda e Re dhe Kaledonia e Re.

Më e çuditshmja është se 94% e Zelandisë ndodhet nën ujë, duke lënë vetëm një pjesë të vogël të ishujve të saj në sipërfaqe. Pyetjet për këtë kontinent janë ende të shumta dhe sfiduese për shkencëtarët. Për shembull, se si u formua Zelandia, cilat jetë janë zhvilluar atje, dhe sa kohë ka qenë nën ujë janë disa prej misterëve që shkencëtarët përpiqen të zgjidhin.

Në këtë kontekst, disa fosile interesante janë zbuluar, përfshirë disa dinozaurë dhe kafshë të lashtë që tregojnë se fauna dhe flora në këtë kontinent janë pasuruar në të kaluarën. Megjithatë, shumë mistere mbeten për të zbuluar, si deformimi i zakonshëm i kontinentit dhe përdredhja e tij, që është ende një pikë e pazgjidhur.

Zelandia është një provë që bota jonë ende fsheh misterë të shumtë dhe se diçka që duket e dukshme mund të kërkojë kohë dhe përpjekje për të zbuluar. Kjo është një histori që tregon se aventura e zbulimit të planetit tonë ende nuk ka përfunduar.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here