Wuhan: Priten shpërthime të mundshme të koronavirusit

Një studim i fundit i kryer nga shkencëtarët nga Instituti i Virologjisë në Wuhan (WIV) ka ngritur shqetësime për mundësinë e shpërthimeve të ardhshme të koronavirusit. Studimi, i publikuar fillimisht në korrik dhe duke tërhequr vëmendjen në mediat sociale kineze, identifikoi 20 lloje të koronavirusit që mendohet se kanë “shumë të ngjarë” të shkaktojnë shpërthime te njerëzit.

Botuar në Emerging Microbes & Infections, studimi ekzaminoi 40 lloje të koronavirusit. Prej tyre, 20 u klasifikuan si “rrezik i lartë“, duke përfshirë gjashtë me një histori transmetimi te njerëzit, tre me dëshmi të përhapjes pa transmetim nga njeriu dhe 11 pa asnjë dëshmi të përhapjes deri më sot.

Studimi thekson rëndësinë e përgatitjes së hershme për shfaqjen e mundshme të sëmundjes, duke pasur parasysh origjinën shtazore të shpërthimeve të mëparshme të koronavirusit si SARS, MERS dhe COVID-19.

Instituti i Virologjisë në Wuhan ka qenë prej kohësh një subjekt polemikash dhe spekulimesh në lidhje me përfshirjen e tij në përhapjen fillestare ose krijimin e koronavirusit të ri. Raporte dhe hetime të ndryshme kanë eksploruar mundësinë e origjinës laboratorike të pandemisë

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here