Vdekja e mbretëreshës Elizabeth do t’i kushtojë ekonomisë së Mbretërisë së Bashkuar 2.6 miliardë dollarë

Funerali shtetëror i Mbretëreshës Elizabeth do të mbyllë bizneset, do të anulojë ngjarjet sportive dhe do të ridrejtojë fluturimet

Ndërsa Mbretëria e Bashkuar mban zi për vdekjen e Madhërisë së Saj Mbretëreshës Elizabeth II, koha e kaluar jashtë punës dhe ngjarjet e anuluara do të dëmtojnë një ekonomi që tashmë po lufton me një krizë energjetike. Megjithatë, një fluks turistësh nga jashtë dhe udhëtimet e brendshme pritet të zbusin ndikimin e përgjithshëm.

E hëna, dita e funeralit shtetëror të Mbretëreshës Elizabeth II, do të jetë një festë bankare, që do të thotë se shumë biznese do të mbyllen, duke përfshirë shumicën e supermarketeve dhe kinemave.

Danni Hewson, një analist financiar në Mbretërinë e Bashkuar në AJ Bell, i tha FOX Business, “Departamenti i Kulturës, Medias dhe Sportit vlerësoi se kjo do t’i kushtonte ekonomisë së Mbretërisë së Bashkuar 2.3 miliardë £ (2.6 miliardë dollarë) megjithëse ka të ngjarë që turizmi përbrenda të rritet ndërsa shtetasit e huaj gjejnë mënyra për të nderuar dhe përjetuar këtë pjesë të historisë.”

Disa hotele nuk kanë qenë aq të respektueshëm. Sipas Ken McNab Drejtori Menaxhues i The Travel Company Edinburgh, “çmimet e hoteleve në Londër u dyfishuan në shumë institucione brenda natës“, pasi “popullariteti i Londrës është rritur“.

Shumë ngjarje sportive dhe kulturore janë anuluar gjithashtu në shenjë respekti. Javët e orientimit, në shumë universitete në Mbretërinë e Bashkuar, përfshirë Will dhe Alma Mater St Andrews të Kate, janë anuluar gjithashtu. Me një moshë që lejon pijet alkoolike prej moshës 18 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar, kjo do të dëmtojë linjat përfundimtare të universiteteve nga një humbje në shitjet e pijeve në Sindikatat e Studentëve.

Një zëdhënës i Heathrow njoftoi dje se, “Si shenjë respekti, operacionet drejt dhe nga aeroporti do t’i nënshtrohen ndryshimeve të duhura në mënyrë që të shmangen shqetësimet e zhurmës në vende të caktuara në orare të caktuara të hënën“.

Megjithatë, disa nga këto kosto janë tejkaluar nga rritja e udhëtimeve ndërsa vajtuesit dynden për të nderuar jetën e monarkut më të gjatë në pushtet në Britani.

Joss Croft, CEO i agjencisë së udhëtimeve UKinbound tha: “Ne po shohim një numër në rritje të vizitorëve ndërkombëtarë që udhëtojnë në Mbretërinë e Bashkuar, veçanërisht në Londër, jo vetëm për t’i bërë nderimet e tyre të fundit Madhërisë së Saj Mbretëreshës, por edhe për të festuar jetën e saj.

Funerali Shtetëror i Madhërisë së saj Mbretëreshës Elizabeth II do të mbahet në Westminster Abbey dhe Shërbimi i Përkushtimit do të jetë në Kështjellën Windsor të hënën më 19 shtator.

Burimi: Fox Business
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here