Veçoritë dhe përditësimet e reja të WhatsApp që dolën në 2022 dhe duhen mbajtur parasysh

Në vitin 2009, dy ish-punonjës të Yahoo!, Brian Acton dhe Jan Koum lançuan WhatsApp-in si një shërbim aplikacioni për biseda një-me-një. Sot, aplikacioni është shumë më tepër se kaq, për shkak të ndërfaqes së tij dhe përditësimeve të rregullta që i nënshtrohet. Por, përpara se të arrijmë te përditësimet e WhatsApp në 2022, le të hedhim një vështrim në disa më të hershmet.

Shumë ndryshime në aplikacion i janë atribuar blerjes së tij nga Meta (i njohur më parë si Facebook) në 2014. Kështu, me rritjen e përdorshmërisë, WhatsApp është bërë një nga mediumet më të shpejta për të mbajtur kontakte me të dashurit përmes bisedave dhe thirrjeve video dhe audio, si dhe për të angazhuar audiencën dhe për të përshpejtuar shitjet përmes veçorive si WhatsApp Business.

Përditësimet e tjera të bëra në aplikacion përfshijnë WhatsApp Web, i cili u lançua në 2015, dhe kriptimi nga skaji-në-skaj, ngjitësit, thirrjet në grup dhe pagesat UPI të prezantuara deri në vitin 2018. Për më tepër, në gusht 2021, kompania prezantoi opsionin “Shiko një herë“, gjë që bëri që bisedat të zhdukeshin pasi hapeshin. Me këtë, përdoruesit mund të dërgojnë fotografi, pa u shqetësuar se kjo do të zërë hapësirë në telefonin tuaj. Kjo gjithashtu përmirësoi privatësinë e përdoruesit.

Më poshtë janë veçoritë dhe përditësimet e reja të WhatsApp të prezantuara në vitin 2022
Komunitetet

WhatsApp lançoi funksionin e Komuniteteve më 3 nëntor. Në një postim në blog, kompania tha se “përditësimi i madh” po shpërndahet globalisht dhe do të jetë i disponueshëm për të gjithë përdoruesit në muajt e ardhshëm.

Komunitetet si lagjet, prindërit në një shkollë dhe vendet e punës tani mund të lidhin grupe të shumta së bashku nën një ombrellë për të organizuar biseda në grup në WhatsApp,” tha kompania.

Të qenit në një komunitet do t’i lejojë përdoruesit të marrin informacion nga grupe të ndryshme në komunitet dhe të marrin përditësime nga anëtarët e tjerë brenda komunitetit – të gjithë kanë një interes të përbashkët.

Për më tepër, WhatsApp tha se Komunitetet do të ndihmojnë “organizatat të komunikojnë me një nivel privatësie dhe sigurie”.

Alternativat e disponueshme sot kërkojnë besimin e aplikacioneve ose kompanive softuerike me një kopje të mesazheve të tyre – dhe ne mendojmë se ato meritojnë nivelin më të lartë të sigurisë të ofruar nga kriptimi nga skaji në skaj”, tha WhatsApp.

Sipas kompanisë, 50 organizata në 15 vende u përfshinë në ofrimin e komenteve për WhatsApp për Komunitetet.

Sondazhet në bisedë, telefonata me video me 32 persona dhe grupe më të mëdha

WhatsApp gjithashtu lançoi tre veçori të tjera së bashku me Komunitetet.

Këto përfshijnë krijimin e sondazheve në chat dhe një zgjerim të madh të telefonatave me video, të cilat tani do të përfshijnë deri në 32 persona në të njëjtën kohë. Grupet tani mund të krijohen me deri në 1024 përdorues.


WhatsApp tha në blogun e saj se të tre veçoritë e reja do të jenë “veçanërisht të dobishme për komunitetet“.

Karakteristika të reja për të përmirësuar privatësinë

Më 9 gusht, CEO i Meta Mark Zuckerberg zbuloi se WhatsApp po merr një grup të ri karakteristikash të shtuara të privatësisë.

Sipas BBC, Zuckerberg tha se veçoritë do të ndihmojnë në mbajtjen e mesazheve WhatsApp “po aq private dhe të sigurta sa bisedat ballë për ballë“.

Një nga veçoritë më të rëndësishme është lejimi i përdoruesve të dalin nga një grup, duke mos njoftuar asnjë nga anëtarët, përveç administratorëve. Deri më tani, të gjithë anëtarët e një grupi sinjalizohen nga një njoftim brenda kutisë së bisedës kur një anëtar largohet nga grupi ose hiqet.

Në mënyrë të ngjashme, përdoruesit do të jenë në gjendje të kontrollojnë se kush mund t’i shohë ata në internet. Ata mund të zgjedhin se cili nga kontaktet e tyre nuk do të jetë në gjendje të shohë kur përdoruesi është në linjë.

Një veçori e tretë do të ndihmojë ata që dërgojnë mesazhe “Shiko një herë“. Këto janë mesazhe që zhduken sapo marrësi i synuar t’i ketë parë ato. Përditësimi i veçorive do t’i parandalojë përdoruesit e tjerë që të marrin pamje nga ekrani i mesazheve View Once, duke siguruar privatësinë e dërguesit.

Përmirësimi i mesazheve zanore

Me prezantimin e mesazheve zanore në vitin 2013, ndarja e shënimeve zanore u bë një proces i shpejtë dhe i lehtë, duke ndihmuar ata që nuk duan të shkruajnë një mesazh. Funksioni i krijuar thjesht i ndihmon përdoruesit të ndajnë biseda më intime dhe ekspresive në formën e një shënimi zanor.


Në një blog të 30 marsit 2022, WhatsApp raportoi se përdoruesit e tij ndajnë mesatarisht 7 miliardë mesazhe zanore, të cilat mbrohen dhe mbahen private duke përdorur enkriptimin nga skaji në skaj.

Duke marrë shkas nga kjo, aplikacioni i mesazheve lançoi veçori të reja në mars 2022 për të përmirësuar përvojën e mesazheve zanore të WhatsApp. Kjo përfshinte:

Dëgjimi jashtë bisedës: Ju ndihmon të dëgjoni një mesazh zanor jashtë bisedës, ndërkohë që lexoni dhe u përgjigjeni mesazheve të tjera ose kryeni shumë detyra në telefonin tuaj inteligjent.

Pushoni/rifilloni regjistrimin: Mund ta ndaloni regjistrimin e mesazhit tuaj zanor, për shembull, për të mbledhur mendimet tuaja ose për të hequr qafe shpërqendrimet dhe për të rifilluar regjistrimin pasi të jetë gati.

Vizualizimi i formës së valës: Tregon një paraqitje vizuale të zërit, në mesazhin zanor, për të treguar se regjistrimi është aktiv.

Paraafishimi i draftit: Mund të dëgjoni mesazhet tuaja zanore përpara se t’i dërgoni te të dashurit ose klientët tuaj.

Mbani mend regjistrimin: Në rast se shtypni pauzën ndërsa dëgjoni një mesazh zanor në një bisedë, kjo veçori ju lejon të rifilloni nga vendi ku e keni lënë.

Të dëgjuarit e mesazheve më shpejtë: Funksioni ju lejon të rrisni shpejtësinë e mesazheve zanore të rregullta dhe të përcjella në 1.5x ose 2x, për t’i dëgjuar ato më shpejt.
Reagimet, shkëmbimi i dokumentave të mëdha dhe rritja e madhësisë së grupeve

Aplikacioni i mesazheve përditësoi ndërfaqen e tij me emoji Reactions më 5 maj.

Përditësimi përfshin gjashtë reagime emoji – dashuri, buzëqeshje, trishtim, surprizë dhe falënderim. Këto janë të ngjashme me ato të disponueshme në Facebook dhe Instagram. Të shpejta dhe argëtuese për t’u përdorur, reagimet shfaqen nën mesazhe kur trokitni lehtë mbi të dhe e mbani shtypur për disa sekonda. Përdoruesi mund të zgjedhë reagimin më të përshtatshëm për opsionet. Funksioni ndihmon gjithashtu për të zvogëluar numrin e mesazheve. Për më tepër, Meta tha se do të shtojë më shumë shprehje në këtë funksion.

Përmes përditësimit, përdoruesit mund të ndajnë një madhësi file prej 2 GB në WhatsApp. Kufiri ishte vendosur më parë në 100 MB. Sidoqoftë, këshillohet të përdorni WiFi për transferimin pa probleme të skedarëve më të mëdhenj. Gjithashtu, gjatë shkarkimit ose ngarkimit të një skedari, do të shfaqet një numërues, që tregon kohën që do t’i duhet skedarit për t’u transferuar. Veçoria mbrohet me kriptim nga skaji në fund.

Për të mbështetur më tej bizneset, shkollat dhe grupet e tjera të lidhura ngushtë, WhatsApp do të lejojë administratorët e grupit të shtojnë deri në 512 persona në një grup.

Mbështetja e bizneseve të vogla

WhatsApp nuk po lë gur pa lëvizur për të mbështetur bizneset në mbarë botën. Kompania njoftoi se po zhvillon veçori të avancuara për të ndihmuar bizneset të operojnë dhe të përforcojnë praninë e tyre në internet. Për shembull, WhatsApp do ta bëjë të lehtë menaxhimin e bisedave në deri në 10 pajisje.

Për më tepër, për të tërhequr klientët në internet, do të ofrojë lidhje të reja të personalizueshme të WhatsApp-it kliko-për-të-biseduar. Sidoqoftë, këto veçori do të përfshihen si një shërbim premium, me pagesë që mund të zgjidhni, nëse keni një llogari WhatsApp Business.

Si një shërbim plotësues, kompania po ofron shërbime falas dhe të sigurta të pritjes në cloud për të gjitha bizneset, pavarësisht nga madhësitë e tyre. Me API-në e re, jo vetëm që koha e fillimit për të hyrë në WhatsApp zvogëlohet në minuta, por bizneset gjithashtu mund të personalizojnë përvojat e tyre dhe të kontaktojnë shpejt me klientët e tyre. Mund të regjistroheni drejtpërdrejt ose të kontaktoni ofruesit e zgjidhjeve të biznesit të Meta për të filluar.

Kontrolli i privatësisë për fotografinë e profilit, Parë për herë të fundit
Një nga përditësimet më të pritura të WhatsApp të vitit 2022 u jep përdoruesve mundësinë për të fshehur fotografitë e tyre të profilit, përditësimet e statusit dhe statusin se kur kanë parë për herë të fundit nga kontakte të veçanta.

Një opsion i ri i quajtur “Kontaktet e mia përveç …” është shtuar ndër tre ekzistues – “Të gjithë“, “Kontaktet e mia” dhe “Askush” – që mund të zgjidhen nga ekrani i privatësisë.

Kur zgjidhet “Kontaktet e mia përveç…“, informacioni rreth statuseve, fotografive të profilit dhe Last Seen fshihet nga kontaktet që janë në listën e përjashtimeve. Kjo do të thotë që përdoruesit kanë kontroll më të madh se kush mund të shohë informacionin e tyre.

Karakteristika të tjera të ardhshme
WhatsApp po kërkon gjithashtu të prezantojë më shumë veçori dhe përditësime në 2022 për të thjeshtuar përvojën e përdoruesit. Ndërsa data e lançimit ende nuk është konfirmuar, veçoritë ka të ngjarë të debutojnë këtë vit.

Për përdoruesit e iOS, aplikacioni do t’u mundësojë atyre të shohin fotot e profilit të individëve dhe grupeve në njoftimet e WhatsApp. Ndërsa kjo veçori është në fazën e testimit, së shpejti do të lëshohet për të tjerët.

WhatsApp po planifikon të ribëjë dizajnin e ndërfaqes së tij që tregon se me kë po ndani media. Ai do t’i lejojë përdoruesit të zgjedhin marrës të rinj përpara se të dërgojnë skedarë media. Ju gjithashtu do të jeni në gjendje të ndani një imazh, një video ose një GIF në statusin tuaj, si dhe në biseda.

Një veçori që mund të prezantohet gjithashtu këtë vit në pajisje të shumta do t’i lejojë përdoruesit të dalin nga llogaritë e tyre WhatsApp, të ngjashme me Facebook ose Instagram.
Burimi: Lifestyle Asia
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here