Ne mund të shkojmë drejt një recesioni, por një ‘katastrofë më e madhe’ mund të jetë në horizont

Me rritjen e normave të hipotekave dhe inflacionit të vazhdueshëm, miliona janë të shqetësuar për një recesion të afërt. Por disa ekspertë thonë se vëmendja jonë duhet të jetë diku tjetër.

Normat e hipotekave arritën në 7% këtë javë, më e larta që kanë qenë në gati 20 vjet, ndërsa Fed vazhdon përpjekjet për të frenuar inflacionin e vazhdueshëm. Rritja e shpejtë e normës së hipotekës (më shumë se dyfishi i asaj që ishte vitin e kaluar) pasqyron luftën e vazhdueshme për të zbutur inflacionin dhe për të ftohur tregun e banesave. Lëvizje të tilla nga Fed kanë çuar historikisht në një recesion të pashmangshëm. Megjithatë, klima aktuale ekonomike është ndryshe nga e kaluara e historisë dhe pavarësisht frikës së recesionit, disa ekonomistë thonë se ne ende nuk po shkojmë drejt pasojave ekonomike.

Sekretarja e Thesarit Janet Yellen tha se ajo “nuk sheh shenja të një recesioni” në Erin Burnett OutFront të CNN dhe se “kishte disa probleme që ne mund të kishim pasur dhe vështirësi që mund të kishin hasur shumë familje amerikane“.

Në thelb: mund të jetë më keq – shumë më keq.

Këto janë probleme që ne nuk i kemi, për shkak të asaj që ka bërë administrata Biden,” shtoi ajo. “Pra, shpesh njeriu nuk merr kredi për problemet që nuk ekzistojnë.”

Mund të jetë e vështirë të mendosh që ekonomia të ecë përpara në kohët kur normat e hipotekave po rriten në qiell, inflacioni mbetet i lartë dhe pushimet nga puna po ndodhin majtas e djathtas. Megjithatë, ekonomia dhe tregu i punës janë më të fortë se sa mund të duken në sipërfaqe, tha për CNBC Sekretari i Punës i SHBA, Marty Walsh.

Unë ende mendoj se do të kemi rritje të vendeve të punës ndërsa kalojmë në fund të këtij viti, në fillim të vitit të ardhshëm. Shumë njerëz ende po kërkojnë punë të ndryshme,” tha ai për gazetën. “Ne pamë shumë lëvizje gjatë këtij kursi të fundit të vitit. Njerëzit largohen nga vendet e punës, fitojnë punë më të mira, dhe unë nuk jam ende i bindur se ne po shkojmë drejt kësaj.”

Megjithatë, edhe pse Walsh – si Yellen – pajtohet se ka të ngjarë të mos shkojmë drejt një recesioni, një “katastrofë” me përmasa të ndryshme mund të jetë duke u zhvilluar.

Walsh vuri në dukje mungesën e reformës së imigracionit dhe kujdesit ndaj fëmijëve si pika të mundshme presioni që mund të ndikojnë negativisht në tregun e punës dhe përfundimisht në ekonominë më të madhe.

Madhësia e popullsisë së punës në SHBA është shqetësuese, tha ai për CNBC, dhe “nëse nuk e zgjidhim imigracionin… ne po flasim për shqetësimin për recesionet, po flasim për inflacionin. Unë mendoj se do të shkojmë të kemi një katastrofë më të madhe nëse nuk futim më shumë punëtorë në shoqërinë tonë, dhe këtë e bëjmë me emigracion”.

Për më tepër, Walsh përmendi se premtimi i thyer i Biden për të bërë më shumë për kujdesin e fëmijëve mund të ketë pasoja të ngjashme.

Kujdesi për fëmijët është një domosdoshmëri themelore për të kthyer miliona gra në fuqinë punëtore me kohë të plotë,” tha ai, për CNBC.

Shkurtimisht, mund të mos shkojmë drejt një recesioni tani, por duhet të bëhen ndryshime kyçe për të mbrojtur sektorët e tregut të punës, ose një “katastrofë më e madhe” sesa një recesion mund të jetë në horizont.

Burimi: Entrepreneur
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here