Si të përdorni Instagram Analytics

Instagram është një platformë e fuqishme e mediave sociale për markat e të gjitha madhësive. Përdoret gjerësisht për marketing efektiv me ndikim dhe po rritet si një mënyrë që markat të lidhen me klientët.

Ka gjithashtu shumë zhurmë në mediat sociale tani, nga postimet ku mund të bësh blerje deri tek theksi në krijimin e videove dhe është mirë të mbani një sy hapur për formatet më të fundit të videove për Instagram. Kështu që ia vlen të merrni kohë për të kuptuar se kë mund të arrini në Instagram dhe mënyrën më efektive për ta bërë këtë.

Pra, si e dini nëse strategjia juaj e marketingut në Instagram po funksionon? Këtu hyn analitika. Insights të Instagram do t’ju ofrojnë të dhëna të vlefshme në mënyrë që të merrni më shumë pëlqime, të fitoni më shumë ndjekës dhe të ngrini profilin e kompanisë tuaj në internet.

Le të eksplorojmë analitikën në Instagram dhe të shohim se si mund të përfitoni sa më shumë nga platforma për të krijuar përmbajtje që tërheq dhe angazhon njerëzit që ju ndjekin.

Si të konfiguroni Instagram Analytics
Para së gjithash, ju duhet një llogari biznesi ose krijuesi për të parë analitikën. Është e lehtë të konvertosh llogarinë tënde personale në një nga këto duke klikuar në foton e profilit dhe duke zgjedhur “Settings” e ndjekur nga “Account“. Më pas gjithçka që duhet të bëni është të zgjidhni “Switch to professional account“.

Pasi të keni akses, për të parë informacionet e llogarisë ju thjesht:

  • Shkoni në profilin tuaj
  • Prekni butonin e veprimit Insights. Mund të shkoni gjithashtu te “Menu” në këndin e sipërm djathtas dhe të klikoni mbi “Insights“.
  • Zgjidhni matjet nën “Overview” ose zgjidhni përmbajtjen që keni ndarë

Cilat metrika mund të gjurmoni në Instagram Analytics?
Për të monitoruar dhe analizuar llogarinë dhe përmbajtjen tuaj në Instagram, duhet të kuptoni se cilat metrika janë të disponueshme. Ju gjithashtu duhet të mendoni se cilat prej tyre kanë më shumë rëndësi për biznesin tuaj.

Të gjitha njohuritë mund të shikohen sipas intervalit të datave, kështu që rregullojini ato sipas nevojës në varësi të të dhënave që kërkoni.

Në menunë “Overview” mund të gjeni:

Accounts reached – Ky është numri i llogarive unike që kanë parë përmbajtjen tuaj të paktën një herë. Ai përfshin informacion demografik për llogaritë që keni arritur, duke përfshirë vendet, qytetet, grupmoshat kryesore dhe gjininë.
Accounts engaged – Kjo zbulon numrin e llogarive unike që kanë ndërvepruar me përmbajtjen tuaj dhe ofron një ndarje (si më sipër) të secilës.
Total Followers – Kjo zbulon numrin e njerëzve që ju ndjekin dhe ju mund të gjurmoni nëse keni fituar apo humbur ndjekës me kalimin e kohës. Kjo përfshin gjithashtu një seksion ‘active time‘ në mënyrë që të mund të shihni kohën kur ndjekësit tuaj janë më aktivë (i dobishëm për të përcaktuar kohën më të mirë për të postuar në Instagram).

Ju gjithashtu mund të shikoni njohuri për postime individuale si video, postime, reels ose IG Live. Metrikat këtu janë:

Accounts reached – Ky është numri i llogarive unike që kanë parë përmbajtjen tuaj të paktën një herë. Ai përfshin informacion demografik për llogaritë që keni arritur, duke përfshirë vendet kryesore, qytetet kryesore, grupmoshat kryesore dhe gjininë.
Accounts engaged – Kjo zbulon numrin e llogarive unike që kanë ndërvepruar me përmbajtjen tuaj dhe ofron një ndarje (si më sipër) të secilës.
Content interactions – Kjo shikon veprimet që bëjnë njerëzit kur angazhohen me përmbajtjen tuaj, duke përfshirë pëlqimet, komentet, shpërndarjet, ruajtjen dhe përgjigjet
Ads – Kjo siguron më shumë informacion nëse postimi juaj është rritur ose paguar si pjesë e reklamave me pagesë në Instagram.
Plays – Kjo e dhënë tregon numrin e luajtjeve në një video (luajtje automatike ose nga një klikim i vazhdueshëm)
Këshillë: Ju gjithashtu duhet të shikoni “Save“, që konsiderohet si “pëlqimi” i ri nga tregtarët, pasi është një mënyrë për të parë se çfarë përmbajtjeje përdoruesit e Instagramit caktojnë si të vlefshme për t’u rishikuar ose shpërndarë.

Si të përdorni Instagram Analytics
Të dhënat janë shumë të mira për t’i pasur, por ajo që ju nevojitet janë njohuritë e të dhënave për marketingun tuaj. Si me çdo kanal, është e rëndësishme të merrni njohuri të qarta për të nxitur performancën dhe rritjen në Instagram. Le të shohim se cilat metrika mund të përdorni për ta bërë këtë.

Rritja e ndjekësve
Kjo e dhënë është e rëndësishme pasi tregon numrin e ndjekësve tuaj dhe mund të lidhë një rritje ose rënie me një fushatë ose kornizë kohore të caktuar. Pra, nëse shihni një rritje të madhe të ndjekësve, shikoni se çfarë përmbajtje është postuar gjatë asaj kohe. Ishte një reel apo një video për një temë të caktuar?

Të kuptuarit se çfarë tërhoqi ndjekës të rinj mund t’ju ndihmojë të kuptoni se çfarë po kërkon (dhe nuk po kërkon) audienca juaj!

Demografia e audiencës
Kur shikoni ndjekësit tuaj, çfarë shihni? Me analitikën në Instagram, mund të përdorni vendndodhjen, moshën dhe gjininë e tyre.

Kjo do t’ju tregojë se kush është i interesuar për përmbajtjen tuaj dhe nëse kjo përputhet me profilet tuaja të blerësve. Nëse jo, pse jo? A po shfaqet një audiencë e re për të cilën nuk e dinit apo ka aktivitet në një qytet të papritur që mund ta përdorni tani?

Gjithashtu do t’ju ndihmojë të postoni përmbajtje në kohë specifike. Për shembull, nëse keni shumë ndjekës në Kanadanë perëndimore, mendoni të postoni në momentet kur ata janë zgjuar dhe aktivë.

Shkalla e angazhimit
Shkalla e angazhimit tuaj nga ndjekësit dhe shtrirja është një e dhënë e rëndësishme për t’u ditur.

Kjo do t’ju ndihmojë të vlerësoni performancën e llogarisë dhe postimeve tuaja dhe t’ju ndihmojë të vendosni një pikë referimi për të matur dhe nxitur rritjen.

Shkalla e angazhimit sipas ndjekësve – pëlqime + ndjekës/numri i ndjekësve x 100

Shkalla e angazhimit sipas arritjes – pëlqime + komente/arritje x 100

Postimet në feed dhe stories
Kur shikoni secilin postim individuale në Instagram, mund të merrni shumë të dhëna. Nuk janë vetëm pëlqimet, komentet dhe ruajtjet që mund të shihni, por edhe ndërveprimet, zbulimet dhe përshtypjet.

Interactions – Kjo tregon vizitat në profil dhe klikimet në uebsajt
Reach – Mund të shikoni llogaritë e arritura dhe ndjekjet
Impressions – Kjo tregon përshtypjet nga hashtags, faqja kryesore, profili dhe të tjera

Duke analizuar të dhënat për postimet individuale në faqen tuaj kryesore, mund të përcaktoni se çfarë përmbajtje funksionon dhe si përgjigjen njerëzit. Gjithashtu ju jep njohuri se për çfarë hashtags kërkohen dhe çfarë përmbajtje drejton klikimet në faqen tuaj të internetit ose në faqen tuaj të uebsajtit.

Për Stories në Instagram mund të shihni ndërveprimet ose vizitat e profilit, përshtypjet, ndjekjet, përgjigjet dhe navigimin. Metrika e fundit është interesante pasi tregon se ku njerëzit kalojnë në story-n tjetër ose ku e lanë përmbajtjen tuaj.

Këto njohuri mund ta drejtojnë strategjinë tuaj të përmbajtjes për Instagram në drejtimin e duhur dhe nënkuptojnë që ju të shpenzoni kohë duke krijuar përmbajtje që është e vlefshme për ndjekësit tuaj në vend që të supozoni.

Postimet në Instagram ku mund të bësh blerje
Tani që blerjet në Instagram po bëhen norma e re, është e rëndësishme të kuptoni se çfarë po blejnë njerëzit dhe pse. Këtu është një shembull i një postimi nga Olivia Burton Watches.

Të dhënat tuaja në Instagram për postimet ku mund të bëni blerje japin shumë të dhëna. Ju mund të shihni komente, pëlqime dhe arritje, por gjithashtu të gjeni metrika specifike për produktin (si p.sh. shikimet e faqeve dhe klikimet e butonave).

Këto metrika do t’ju mundësojnë të shihni se mbi çfarë po klikojnë njerëzit. Për shembull, a ka njerëz në imazhe që performojnë mirë, apo është thjesht produkti? Çfarë thirrje për veprim funksionon më mirë: ‘Zbulo më shumë‘ apo ‘Bli tani‘? A po gjejnë njerëzit produkte përmes hashtags?

Këto do t’ju ndihmojnë të krijoni postime më të mira dhe më efektive që i shtyjnë njerëzit të vizitojnë faqen tuaj ose të blejnë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here