Vetëm pesë pije alkoolike në javë ju plakin dhe mund të ‘dëmtojnë’ ADN-në tuaj

Një i rritur mesatar në Mbretërinë e Bashkuar pi rreth 9.7 litra alkool në vit.
Lajm i keq, njerëz: në rast se nuk e dini tashmë, jo vetëm që pijet alkoolike nuk janë të mira për ju, por një studim i fundit sugjeron se vetëm pesë pije në javë mund t’ju plakin ndjeshëm.

Sipas hulumtimit të kryer nga Shëndeti i Popullsisë i Universitetit të Oksfordit, ata që konsumojnë mbi 17 njësi alkool – pra ekuivalentin e pesë gotave verë ose tetë litrave birrë – u zbulua se kishin ADN “më të vjetër” dhe shpesh çojnë në disa sëmundje të lidhura me moshën dhe forma të ndryshme të kancerit.

Siç shpjegohet në gjetjet e plota të botuara në revistën e rishikuar nga kolegët Molecular Psychiatry më 26 korrik, konsumimi i sasive të tepërta të alkoolit ndryshon në mënyrë efektive ADN-në duke shkaktuar dëme në telomeret, kapakët mbrojtëse ose ‘lidhëset e këpucëve‘ në skajet e një kromozomi që i ndalon ato të bashkohen së bashku dhe natyrisht, shkurtohen me kalimin e moshës.

Megjithatë, siç shpjegohet në studim, alkooli e përkeqëson dhe e përshpejton këtë proces; kur telomeret tkurren, qelizat nuk mund të ndahen – një proces i domosdoshëm që njerëzit të qëndrojnë gjallë – dhe ato zakonisht vdesin plotësisht pasi bëhen shumë të shkurtra.

Duke marrë të dhëna nga 245,000 pjesëmarrës që morën pjesë në sondazhin e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar midis 2006 dhe 2010, zbuloi se 40% e njerëzve që pinin më shumë alkool kishin gjatësi më të shkurtër të telomerit të shkaktuar nga konsumimi i tepërt i alkoolit.

60% e tjerë që pinin më pak se 17 njësi, u zbuluan se ishin të padëmtuar gjenetikisht. Mesatarja kombëtare për konsumimin e alkoolit në Mbretërine e Bashkuar është rreth 18 njësi në javë.

Dr. Anya Topiwala, një nga autorët kryesorë të studimit, tha se rritja e pijeve nga 10 njësi në 32 njësi në javë barazohet me një plakje biologjike marramendëse trevjeçare, duke përforcuar teorinë e tyre se alkooli ndikon drejtpërdrejt në gjatësinë e telomereve dhe, rrjedhimisht, në procesin dhe shpejtësinë me të cilën njerëzit plaken.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here