Si adoleshentët e Gjeneratës Z hodhën në erë aksidentalisht mitin e dembelave të millenials

Kur shikojmë shkallën e punësimit të adoleshentëve – ose, siç e quajmë më me dashuri, raportin e punësimit me popullsinë 16 deri në 19 vjeç – bien në sy dy tendenca: Kolapsi i millenials dhe rikthimi i Gjeneratës Z.

Kur brezi i parë i millenials mbushën 16 vjeç në 1997, punësimi i të rinjve ishte mbi 43%. Kur të fundit e gjeneratës së tyre mbushën 16 vjeç në 2014, punësimi kishte rënë në rreth 26%. Por kur brezi i parë i gjeneratës Z hynë në tregun e punës, shkalla e punësimit papritmas filloi të rritet përsëri. Tani është rreth 33%, duke shënuar rritjen e parë të qëndrueshme në dekada.

Këto tendenca nxisin një pyetje të qartë: çfarë dreqin u ndodhi millennials?

Instinkti ynë i parë, i informuar nga tregimet e pafundme të prindërve me helikopterë dhe aplikimet e mbushura në kolegj, ishte të shikonim atë që ekonomistët do t’i quanin faktorët e furnizimit: pse mijëvjeçarët nuk ishin të gatshëm të punonin?

AnnElizabeth Konkel e Indeed, një ekonomiste kreative dhe kurioze e punës dhe millenials e ndershme, menjëherë vuri në dukje arsimin si shkak. Millenials po vendosin steka të reja të larta për diplomimin nga shkolla e mesme dhe kolegji dhe është më e vështirë të punosh kur je në shkollë.

Analiza jonë e të dhënave të Departamentit të Punës e konfirmon atë. Përqindja e 18-vjeçarëve në shkollë u rrit me rreth 13 pikë përqindjeje gjatë fundit të millenials. Por kjo nuk shpjegon të gjithë rënien e shkallës së punësimit me rreth 17 pikë përqindjeje në këtë grupmoshë. Sidomos meqenëse shumë studentë po mashtrojnë shkollën dhe punën dhe 18-vjeçarët e Gjeneratës Z ishin në gjendje të regjistronin një rritje të konsiderueshme të punësimit pa pasur një rënie të ndjeshme të lidhur me arsimin shkollor.

Një pjesë e rënies mund të jetë për shkak të rritjes së kërkesës për aktivitete pas shkollës, sipas Konkel dhe kolegut të ekonomisë Luke Pardue nga ofruesi i listës së pagave dhe përfitimeve Gusto.

Brenda këtij brezi ku unë jam, kishte shumë konkurrencë për të sakrifikuar gjithçka dhe për të pasur mësime të shkëlqyera jashtëshkollore dhe nota të mira dhe për të bërë gjithçka që duhet në shkollë për të hyrë në një lloj kolegji konkurrues,” tha Pardue.

Brezi më i palumtur në historinë e SHBA

Ky argument është bindës. Por është një shpjegim i pjesshëm në rastin më të mirë, sepse Gen Z arriti të vazhdojë të punojë edhe kur konkurrenca për kolegje të zgjedhura u përshkallëzua.

Kështu që ne telefonuam Tim Wolfe, dekan i pranimeve në William & Mary në Virxhinia. Ai tha se është skeptik ndaj pretendimeve se vendimet e pranimit në kolegj qëndrojnë pas ndryshimeve masive shoqërore. Vetëm një pakicë e vogël adoleshentësh aplikojnë në llojin e institucioneve elitare që presin që ju të jeni kapiten i ekipit të squash dhe autor i botuar deri në moshën 17 vjeç. Dhe madje edhe në shkollat elitare, tha Wolfe, përvoja e punës mund të jetë po aq e rëndësishme për një aplikim si çdo aktivitet tjetër.

Unë nuk do të besoja se aplikimet në kolegj janë një faktor shtytës në tendencat e punësimit të adoleshentëve,” na tha Wolfe.

Oraret e adoleshentëve të mbingarkuar me parlamente tallëse dhe praktika badminton ishin pjesë e shpjegimit, por diçka tjetër kishte ndryshuar midis Millennials dhe Gjeneratës Z. Për të zbuluar se çfarë po ndodhte, thirrëm disa përfaqësues nga Gen Z.

Malachi Allen, 17 vjeç, nga Dallas, i cili vazhdonte të na thërriste “zotëri”, kohët e fundit pranoi një punë në Smoothie King pasi përfundoi një intervistë gjashtë minutëshe gjatë së cilës ai negocioi se ajo që përfundoi me 1.50 dollarë në orë do të ishte më shumë. Të gjithë dukej se e merrnin si të mirëqenë që adoleshentët me pak përvojë pune do të hidheshin në një ofertë pune, pavarësisht se nga cili brez ishin.

Ne kërkuam sqarim: a thoshte ai se adoleshentët në vitin 2008 do të kishin qenë po aq të etur për të punuar sa ai në 2022? Dhe ndryshimi i vetëm është se ai mori një ofertë pune dhe ata jo?

Po zotëri,” tha Allen. “Gjithashtu fakti që ne po paguhemi më shumë, ose sepse punët janë më të dëshpëruara dhe përpiqen të na bëjnë më shumë para, ose thjesht për shkak të inflacionit.”

Lyn James zotëron Flowers & Cappuccino by Lasting Visions, një vend i ndritshëm për dekorime me lule dhe kafe të shijshme në Bowman, një qendër rurale me 1,470 njerëz në rrafshnaltat perëndimore të Dakotës së Veriut.

Në të kaluarën, tha James, ajo ka luftuar për të gjetur punonjës të rinj. Është e pamundur të vendosësh një orar të rregullt për angazhimet e tyre të panumërta në shkollë, në komunitet dhe në shtëpitë dhe fermat e tyre.

Por me mungesën e punëtorëve, punësimi i adoleshentëve u bë një domosdoshmëri. Kështu që James përqafoi fleksibilitetin: ajo filloi të krijonte orare që përshtatnin aktivitetet e adoleshencës, duke punësuar një përzierje të rinjsh të përfshirë në sporte dhe klube të ndryshme, të cilët jo të gjithë kishin kohë pushimi në të njëjtën kohë.

Ne kemi ende një shtrirje dhe staf të mirë, dhe megjithatë fëmijët mund të jenë ende fëmijë,” tha James.

Të dhënat tregojnë se njerëzit me prejardhje elitare po dominojnë gjithnjë e më shumë botën akademike

Kompani të tjera treguan një histori të ngjashme. Rreth kohës kur gjenerata Z u kthyen në fuqinë punëtore, konkurrenca për punë po intensifikohej dhe njerëzit që zotëronin punësimin e adoleshentëve kishin një avantazh të rëndësishëm.

Për shembull, kur Chad Simmons dhe gruaja e tij Carol themeluan Sugarpeach një dekadë më parë, duke shërbyer ushqim shpirtëror – peshk të skuqur, pulë të skuqur dhe garniturë – në periferinë e qytetit të Iowa-s në North Liberty, me rritje të shpejtë, ata nuk kishin nevojë për adoleshentë. “Ishte e lehtë të gjeje njerëz me përvojë me çmimin që paguanim në atë kohë,” tha Simmons. “Ne gjithmonë mund të paguanim rreth pagës minimale dhe ende të gjenim njerëz.”

Por ndërsa ekonomia u përmirësua, punëtorët e rritur në moshë u tërhoqën nga punët me pagë më të lartë në prodhues dhe shpërndarës. Kështu që Simmons u bë krijues. Duke u mbështetur në aftësitë e zhvilluara në karrierën e tij të mëparshme si profesionist i burimeve njerëzore, ai filloi Scholars Making Dollars, një program për të edukuar dhe mentoruar studentët e parë të shkollave të mesme. Maturantët e këtij programi janë pjekur në një shtyllë të modelit të tij të biznesit në vetëm pak vite.

Ne filluam të ndërtonim një komponent zhvillimi për t’u siguruar që ata të gjithë mund të shkonin mirë në shkollën e mesme dhe më pas të shkonin në kolegj,” tha Simmons.

Të dhënat e listës së pagave nga më shumë se 200,000 kompani që përdorin Gusto tregojnë një prirje të ngjashme në mbarë vendin. Që nga prilli 2019, adoleshentët përbënin rreth 2% të punësimeve të reja në platformën e tyre, tha Gusto’s Pardue. Deri në prill të këtij viti, përqindja e adoleshentëve të të punësuarve të rinj ishte katërfishuar në 9%. Pagat u rritën më shpejt për adoleshentët sesa për çdo grupmoshë tjetër.

Ajo që ne po shohim me të vërtetë në të gjitha industritë është që adoleshentët e plotësojnë atë boshllëk pasi punëtorët e “moshuar” largohen nga fuqia punëtore ose ose nuk janë ende në gjendje ose nuk dëshirojnë të kthehen”, tha Pardue.

Pra, nëse shkolla dhe aktivitetet jashtëshkollore nuk i pengojnë vërtet adoleshentët të punojnë – për sa kohë që kompanitë janë të gatshme t’i punësojnë ata – ndoshta ky nuk është aspak një problem furnizimi.

Kur kërkesa për punë ndryshon, adoleshentët e ndjejnë atë së pari. Ata janë më të ekspozuar ndaj mizorisë së ciklit ekonomik se çdo grup tjetër. Dhe millenials kanë qenë më keq ekonomikisht se çdo brez në histori.

Millenials hynë në tregun e punës mes dy recesioneve të mëdha dhe rimëkëmbjes së papunësisë që pasoi, që do të thotë se ata gjithmonë po konkurronin kundër legjioneve të punëtorëve të pushuar nga puna, më me përvojë, tha ekonomistja e Universitetit Northeastern, Alicia Sasser Modestino.

Adoleshentët millenials u përballën gjithashtu me konkurrencë të ashpër nga një rezervuar tjetër i madh konkurrentësh të talentuar dhe punëtorë të rritur, tha Hande Inanc, një studiuese e vjetër e Mathematica që gjurmon tendencat në papunësinë e të rinjve. Popullsia e emigrantëve është rritur ndjeshëm gjatë millenials, me përqindjen e të lindurve të huaj të popullsisë që ka arritur nivelin e saj më të lartë që nga të paktën 1850 në 2018. Që atëherë ajo ka rënë, pjesërisht për shkak të politikave të imigracionit të epokës Trump dhe kufizimeve të lidhura me pandeminë e koronavirusit.

Ndërkohë, shumë nga punët e nivelit fillestar që tërhoqën Gjeneratën X në fuqinë punëtore filluan të zhdukeshin pasi millenials hynë në fuqinë punëtore, tha Modestino. Adoleshentët me paga të ulëta në dyqanet e videove janë zëvendësuar nga disa programues të rritur me pagesë të lartë në disa gjigantë të transmetimit të videove. Transportuesit e letrës u hoqën në mënyrë të ngjashme në favor të të rriturve shumë të aftë që bënin gazetat të disponueshme në internet, të shpërndara përmes protokolleve të internetit dhe jo biçikletave.

Burimi: Washington Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here