Videoja e diskutueshme kundër abortit në shkollat amerikane

Një video e diskutueshme kundër abortit, “Njihu me beben Olivia“, po integrohet në klasat e edukimit seksual në shtetet konservatore në të gjithë Amerikën. Prodhuar nga Live Action, një organizatë kundër abortit, videoja pretendon se ilustron “çdo fazë të zhvillimit njerëzor brenda mitrës“, duke theksuar momente të rëndësishme në rritjen e qelizave dhe zhvillimin e organeve nga konceptimi deri në lindje. Megjithatë, profesionistët mjekësorë i kanë kundërshtuar këto pohime.

Dakota e Veriut ishte shteti i parë që mandatoi shfaqjen e “Njihu me beben Olivia” në shkolla vitin e kaluar. Pas shembullit të saj, Iowa, West Virginia, Kentucky, Missouri dhe Tennessee kanë miratuar ligje të ngjashme këtë vit, duke kërkuar që video ose një ekuivalente e saj të përfshihet në kurrikulën e edukimit seksual. Videoja mund të shihet këtu.

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG), me mbi 60,000 anëtarë, ka shprehur shqetësime për saktësinë e videos. Ata argumentojnë se ajo llogarit moshën gestacionale dy javë më herët se standardi dhe përshkruan zhvillimin e fetusit si më të avancuar se realiteti.

Shumë nga pretendimet e bëra në këtë video nuk janë në përputhje me faktet shkencore, por pasqyrojnë perspektivat e njëanshme dhe ideologjike të ekstremistëve që krijuan videon,” tha ACOG.

Publikimi i “Njihu me beben Olivia” është pjesë e një vale më të gjerë masash kundër abortit që po miratohen nga shtetet pas përmbysjes së Roe kundër Wade nga Gjykata e Lartë, e cila kishte garantuar të drejtat kushtetuese të abortit për gati 50 vjet.

Shtatë nga dymbëdhjetë shtetet që prezantojnë ose miratojnë projektligje për të mbështetur “Njihu me beben Olivia” kanë pothuajse ndalimin e plotë të abortit. Vetëm këtë vit, legjislaturat e shtetit kanë shqyrtuar të paktën 135 projektligje për edukimin seksual, një numër rekord, me 60% që synojnë të kufizojnë edukimin seksual në një farë mënyre.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here