Zbulohet kura e diabetit në Kinë

Shkencëtarët kinezë kanë arritur një moment historik në luftën kundër diabetit. Për herë të parë, diabeti i një pacienti thuhet se është kuruar duke përdorur terapinë qelizore, duke ofruar një fener shprese për miliona njerëz në mbarë botën.

Pacienti, një burrë 59-vjeçar, prej 25 vitesh luftonte me diabetin e tipit 2 dhe u përball me komplikime të rënda. Pavarësisht se mori një transplant veshkash në vitin 2017, ai kishte humbur pjesën më të madhe të funksionit të pankreasit, duke kërkuar injeksione të shumta ditore të insulinës për të menaxhuar nivelet e glukozës në gjak.

Në korrik 2021, pacienti iu nënshtrua një transplanti inovativ të qelizave. Vetëm njëmbëdhjetë javë pas transplantimit, ai ishte i lirë nga insulina e jashtme dhe brenda një viti, ai nuk kishte më nevojë për ndonjë mjekim oral për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak. Çuditërisht, ai ka qenë pa insulinë për 33 muaj.

Ky zbulim mjekësor u arrit nga një ekip nga Spitali i Shangait Changzheng, Qendra për Përsosmëri në Shkencën e Qelizës Molekulare nën Akademinë Kineze të Shkencave dhe Spitali Renji. Gjetjet e tyre u publikuan në revistën Cell Discovery më 30 prill.

Diabeti është një gjendje kronike që ndikon në mënyrën se si trupi e shndërron ushqimin në energji. Insulina, e prodhuar nga pankreasi, është thelbësore për rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Në diabet, trupi ose nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose nuk mund ta përdorë atë në mënyrë efektive, duke çuar në nivele të larta të sheqerit në gjak.

Diabeti i tipit 2, i cili shpesh lidhet me dietën dhe zhvillohet me kalimin e kohës, përbën gati 90% të të gjitha rasteve të diabetit. Nëse lihet i pamenaxhuar, diabeti mund të çojë në komplikime serioze si sëmundje të zemrës, humbje të shikimit dhe sëmundje të veshkave.

Ndërsa trajtimet tradicionale për diabetin përfshijnë humbje peshe, dietë, medikamente orale dhe injeksione të insulinës, ato kërkojnë monitorim dhe menaxhim të vazhdueshëm.

Kina, me numrin më të madh të rasteve të diabetit në nivel global, do të përfitojë ndjeshëm nga përparime të tilla. Federata Ndërkombëtare e Diabetit raporton se ka 140 milionë njerëz me diabet në Kinë, me rreth 40 milionë që mbështeten në injeksione të insulinës gjatë gjithë jetës.

Nëse kjo qasje e terapisë qelizore rezulton efektive në një shkallë më të madhe, ajo mund të përmirësojë në mënyrë dramatike jetën e pacientëve duke reduktuar nevojën për medikamente kronike dhe duke ulur kostot e kujdesit shëndetësor.

Megjithatë, studime të mëtejshme që përfshijnë më shumë pacientë janë thelbësore për të konfirmuar gjetjet e këtij studimi kinez dhe për të siguruar sigurinë dhe efikasitetin e terapisë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here