Si ndryshojnë ëndrrat me kalimin e moshës

Përmbajtja e ëndrrave evoluon ndërsa plakemi, e ndikuar nga faza dhe përvoja të ndryshme të jetës. Shkencëtarët kanë identifikuar disa tema të zakonshme që fillojnë nga fëmijëria deri në moshën madhore.

Hulumtimet tregojnë se ëndrrat ndryshojnë me moshën, duke reflektuar tranzicionet e jetës si ndryshimet në karrierë, marrëdhëniet dhe traumat personale. Për shembull, ëndrrat e fëmijëve shpesh shfaqin kafshë dhe pasqyrojnë frikën e tyre instinktive si braktisja.

Adoleshentët përjetojnë ëndrra më intensive të mbushura me ndërveprime sociale dhe përmbajtje erotike. Ndërsa njerëzit plaken, ëndrrat për sportin dhe përmbajtjen erotike bien, ndërsa ëndrrat për familjen, punën e kaluar dhe të dashurit që nuk jetojnë më bëhen më të zakonshme.

Të moshuarit priren të kenë më pak ankthe, por më shumë ëndrra për humbjen ose kërkimin e diçkaje. Këto ndryshime në përmbajtjen e ëndrrave nënvizojnë se si nënndërgjegjja jonë përpunon sfidat dhe momentet e zhvillimit të jetës.

Ëndrrat e grave gjithashtu ndryshojnë dukshëm me moshën. Monique Lortie-Lussier, një profesoreshë në pension, zbuloi se ëndrrat e grave të moshuara janë përgjithësisht më pozitive, duke u fokusuar në ndërveprime të këndshme sociale dhe jo në konflikt.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here