Viktimës 10-vjeçare të përdhunimit i mohohet aborti. Gjykatësi: “Qëndro shtatzanë”

Rasti i një fëmije 10-vjeçare, viktimë e përdhunimit në Ohio, e cila ishte në javën e gjashtë të shtatzanisë, e papërshtatshme për një abort në shtetin e saj dhe e detyruar të udhëtonte në Indiana për procedurën, ka nxjerrë në pah ndikimin tronditës të vendimit të gjykatës supreme amerikane mbi abortin.
Historia e vajzës doli në dritë tre ditë pasi gjykata rrëzoi një të drejtë mbarëkombëtare për të ndërprerë shtatzëninë.

Dr. Caitlin Bernard, një obstetër-gjinekologe në Indianapolis, tha se kishte marrë një telefonatë nga një koleg mjek në Ohio, i cili trajton viktimat e abuzimit me fëmijët dhe kërkoi ndihmë. Ligjvënësit e Indianës nuk e kanë ndaluar apo kufizuar ende abortin, por ata ka të ngjarë ta bëjnë këtë kur një seancë speciale e asamblesë shtetërore të mblidhet më vonë këtë muaj.

Ofruesit e abortit si Bernard thonë se po marrin një rritje të mprehtë të numrit të pacientëve që vijnë në klinikat e tyre për abort nga shtetet fqinje, ku procedura të tilla tani janë të kufizuara ose të ndaluara.

Është e vështirë të imagjinohet se në vetëm disa javë të shkurtra ne nuk do të kemi aftësi për të ofruar atë kujdes,” tha Bernard për Columbus Dispatch.

Por rasti i vajzës 10-vjeçare ka vendosur figura të shquara politike kundër abortit në pozicionin e balancimit të të drejtave të grave dhe vajzave – përfshirë viktimat e abuzimit – ndërkohë që mbrojnë kufizimet e abortit.

Guvernatorja republikane Kristi Noem e Dakotës së Jugut, e përmendur si një kandidate e mundshme e Donald Trumpit në vitin 2024, tha për CNN të Dielën se ajo e konsideronte “të pabesueshme” që “askush nuk po flet për individin pervers, të tmerrshëm dhe të çmendur që dhunoi një 10-vjeçare”.

Abortet tani janë akte kriminale në Dakotën e Jugut “përveç nëse ka gjykim të duhur dhe të arsyeshëm mjekësor që kryerja e një aborti është e nevojshme për të ruajtur jetën e femrës shtatzënë“. Rastet e incestit dhe përdhunimit nuk janë përjashtim sipas ligjit të Dakotës së Jugut.

Të premten, shteti ndaloi edhe abortin mjekësor me anë të telemjekësisë dhe rriti dënimin për ushtrimin e palicensuar të mjekësisë gjatë kryerjes së abortit.

Dana Bash, prezantuesja e CNN në State of the Union, i kërkoi Noem-it nëse ishte e drejtë që një viktimë 10-vjeçare e përdhunimit që ishte shtatzënë të kalonte kufijtë shtetërorë për një abort të ligjshëm.

Duke u përpjekur ta shmangë, Noem tha se përdhunimi i fëmijëve është “një çështje që gjykata supreme e ka peshuar … gjithashtu“, duke shtuar se publiku duhet gjithashtu “t’u drejtohet atyre individëve të sëmurë të cilët ua bëjnë këtë fëmijëve tanë“.

E pyetur nëse do të kërkonte ndryshimin e ligjit nëse do të ndodhte një rast i ngjashëm në shtetin e saj, Noem u përgjigj: “Unë nuk besoj se një situatë tragjike duhet të përjetësohet nga një tjetër tragjedi. Duhet të bëjmë më shumë për t’u siguruar që me të vërtetë po jetojmë një jetë që thotë se çdo jetë është e çmuar, veçanërisht jetë të pafajshme që janë shkatërruar, si ajo vajza 10-vjeçare.”

I pyetur nëse vajza duhet ta mbajë fëmijën, Noem u përgjigj se “çdo jetë e vetme – çdo jetë e vetme është e çmuar. Kjo tragjedi është e tmerrshme. Por, në Dakotën e Jugut, ligji sot është që abortet janë të paligjshme, përveçse për të shpëtuar jetën e nënës.”

Por e pyetur nëse lejimi i kryerjes së një aborti te një 10-vjeçare do të konsiderohej si mbrojtje e jetës së nënës, Noem nuk e përjashtoi këtë interpretim.

Po, ajo situatë, mjeku, familja, individët më të afërt do të marrin vendimet aty për atë familje”, tha ajo, duke iu kthyer çështjes që për shumë republikanë është fokusi qendror i debatit për abortin.

Burimi: The Guardian
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here