Florida paralajmëron banorët: Kërmilli gjigant i tokës afrikane mund të shkaktojë meningjit tek njerëzit

Florida ka punuar për të zhdukur këta kërmij në të kaluarën

A e dini se disa kërmij mund të shkaktojnë meningjit?

Departamenti i Bujqësisë dhe Shërbimeve të Konsumatorit në Florida (FDACS) po paralajmëron Qarkun Pasco që të ketë kujdes nga kërmilli gjigant tokësor afrikan (GALS) që mund të mbajë një krimb të rrallë të mushkërive të miut të quajtur Angiostrongylus cantonensis, i cili mund të shkaktojë meningjit tek njerëzit, sipas raporteve të fundit të shtetit.

Kërmilli gjigant tokësor afrikan … është një nga dëmtuesit më invazivë në planet, duke shkaktuar dëme bujqësore dhe mjedisore kudo që gjendet,” shtoi raporti.

Pas marrjes së njoftimit për një popullsi “të mundshme” të kërmillit në New Port Richey, Qarku Pasco më 21 qershor, FDACS tha se një studim i pronës konfirmoi praninë e një forme të bardhë të kërmillit tokësor gjigant afrikan dy ditë më vonë.

“Fenotipi në Qarkun Pasco ka një mish të bardhë kremoz në krahasim me mishin gri-kafe të fenotipit që u zhduk në zonën e Majamit,” tha Erin M. Moffet, drejtoresha e komunikimit e FDACS.

Moffet tha për Fox News se Mellon, një qen zbulues i molusqeve, po vëzhgon në mënyrë aktive për dëmtuesit.

Departamenti tha në faqen e tyre të internetit se ata do të trajtojnë pronat me një karrem specifik kërmilli që është një moluscicid me bazë metaldehidi i etiketuar nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA-së për përdorim rezidencial.

Metaldehidi është një pesticid i përdorur për të kontrolluar kërmijtë që është miratuar për përdorim në shumë kultura, pemë frutore, kopshte avokado dhe agrume, bimë manaferrash, bimë banane dhe në zona të kufizuara banimi, tha departamenti në faqen e tyre të internetit.

Pesticidi ndërhyn në aftësinë e prodhimit të mukusit të kërmillit, duke zvogëluar kështu tretjen dhe lëvizshmërinë e tyre, gjë që i bën ata të ndjeshëm ndaj dehidrimit, sipas faqes së internetit.

Pas ngrënies së metaldehidit, GALS shpesh kërkon vende të fshehta, pastaj bëhet joaktiv dhe fillon të vdesë brenda disa ditësh, tha departamenti.

Divizioni i Industrisë Bimore të FDACS ka filluar të vëzhgojë zonën, ka vendosur një karantinë dhe do të fillojë trajtimin më 29 qershor 2022,” tha departamenti i shtetit.

Kërmilli është i popullarizuar në tregtinë e kafshëve shtëpiake në vende të tjera, por është një organizëm i ndaluar federalisht që nuk mund të shitet ose të posedohet ligjërisht në Shtetet e Bashkuara, sipas raportit të FDACS.

Kërmilli gjigant i tokës afrikan është një nga kërmijtë më të dëmshëm në botë dhe konsumon të paktën 500 lloje të ndryshme bimësh. Këta kërmij mund të jenë shkatërrues për bujqësinë dhe zonat natyrore të Floridës pasi shkaktojnë dëme të mëdha në mjediset tropikale dhe subtropikale,” FDACS thuhet në faqen e tyre të internetit.

Shteti e çrrënjosi për herë të parë dëmtuesin në 1975 pasi e zbuloi atë në 1969 dhe së fundi e zhduku atë në 2021 pasi e zbuloi atë në 2011 në Miami-Dade County, sipas faqes së internetit të FDACS.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), kërmilli mund të shkaktojë një sëmundje të quajtur Angiostrongliasis, ose sëmundja e krimbit të mushkërive të minjve.

Një mi i infektuar kollit krimba nga mushkëritë në fyt. Krimbat janë tani në sistemin tretës të miut dhe përfundimisht përfundojnë në jashtëqitjen e minjve,” tha CDC.

Një kërmilli infektohet në dy mënyra: ose duke ngrënë aksidentalisht jashtëqitjen e miut ose duke depërtuar krimbin në trupin e kërmillit.

Kur një mi ha një kërmilli ose kërmilli të infektuar, cikli fillon përsëri,” shtoi CDC.

Shumica e rasteve të sëmundjes së krimbit të mushkërive të minjve ndodhin në pjesë të Azisë dhe Ishujve të Paqësorit, por disa kanë qenë në Karaibe, Afrikë dhe Shtetet e Bashkuara, si në Hawaii dhe Luiziana.

Pra, pse njerëzit duhet të shqetësohen për këtë?

Njerëzit e marrin sëmundjen kur hanë kërmij të papërpunuar ose të papjekur që janë të infektuar me krimba, si dhe duke ngrënë fruta ose perime që nuk janë larë mirë që përmbajnë gjithashtu kërmijtë.

Njerëzit paraqesin simptoma të meningjitit bakterial, të tilla si marrje mendsh, të vjella, ngurtësi në qafë dhe dhimbje koke që shpesh janë globale dhe të rënda”, tha CDC.

Shumica e infeksioneve zgjidhen spontanisht me kalimin e kohës pa trajtim specifik, sepse paraziti nuk mund të mbijetojë për një kohë të gjatë në trupin e njeriut. Megjithatë, komplikime serioze mund të ndodhin rrallë, duke çuar në mosfunksionim neurologjik ose vdekje.

Komisioneri i Bujqësisë në Florida, Nikki Fried dhe FDACS do të mbajnë një konferencë shtypi mbi zbulimin e fundit të GALS nga zyra e FDACS në Clearwater, e cila do të transmetohet drejtpërdrejt në faqen e departamentit në Facebook.

Burimi: Fox News
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here