Zelanda e Re miraton legjislacionin që ndalon cigaret për brezat e ardhshëm

Zelanda e Re do të zbatojë një ndalim pothuajse total të duhanit nga viti i ardhshëm.

Legjislacioni i miratuar nga parlamenti të martën do të thotë se kushdo i lindur pas vitit 2008 nuk do të mund të blejë kurrë cigare apo produkte duhani.

Do të thotë se numri i njerëzve që mund të blejnë duhan do të tkurret çdo vit. Deri në vitin 2050, për shembull, 40-vjeçarët do të jenë shumë të rinj për të blerë cigare.

Ministrja e Shëndetësisë Ayesha Verrall, e cila prezantoi projektligjin, tha se ishte një hap “drejt një të ardhmeje pa duhan“.

Mijëra njerëz do të jetojnë më gjatë, do të kenë një jetë më të shëndetshme dhe sistemi shëndetësor do të jetë 3.2 miliardë dollarë më mirë nga mos nevoja për të trajtuar sëmundjet e shkaktuara nga pirja e duhanit”, tha Dr. Verrall.

Shkalla e duhanpirjes në Zelandën e Re është tashmë në nivelet më të ulëta historike, me vetëm 8% të të rriturve që pinë duhan çdo ditë sipas statistikave të qeverisë të publikuara në nëntor – nga 9.4% që ishte vitin e kaluar.

Shpresohet që Projektligji për Mjediset Pa duhan do ta zvogëlojë atë numër në më pak se 5% deri në vitin 2025, me qëllimin përfundimtar për të eliminuar plotësisht praktikën.

Projektligji është krijuar gjithashtu për të kufizuar numrin e shitësve me pakicë në gjendje të shesin produkte të duhanit në 600 në mbarë vendin – nga 6,000 aktualisht – dhe të reduktojë nivelet e nikotinës në produkte për t’i bërë ato më pak të varura.

Kjo do të thotë se nikotina do të reduktohet në nivele jo të varësisë dhe komunitetet do të jenë të lira nga përhapja dhe grumbullimi i shitësve me pakicë që synojnë dhe shesin produkte të duhanit në zona të caktuara,” tha Dr. Verrall.

Ajo shtoi se legjislacioni mund të mbyllë jetëgjatësinë midis qytetarëve maori dhe jo-maori. Shkalla e përgjithshme e duhanpirjes për qytetarët Maori është në 19.9% – më poshtë nga shifra e vitit të kaluar prej 22.3%.

Legjislacioni i ri nuk ndalon produktet vape, të cilat janë bërë shumë më të njohura në mesin e brezave të rinj sesa cigaret.

Kritikët e projektligjit – duke përfshirë partinë ACT e cila mban 10 vende në parlament – kanë paralajmëruar se politika mund të nxisë një treg të zi të produkteve të duhanit dhe të shkatërrojë dyqanet e vogla.

Askush nuk dëshiron t’i shohë njerëzit të pinë duhan, por realiteti është se disa do vazhdojnë të pinë dhe ndalimi i shtetit laburist do të shkaktojë probleme,” tha Zëvendës Drejtuesi i ACT, Brooke van Velden.

Burimi: BBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here