Brezi i humbur i Groenlandës. E pabesueshme pse lindjet ranë…

“Mjekët vendosën një kontraceptiv spiral pa pëlqimin tim”

Mijëra gra në Groenlandë, duke përfshirë disa të reja deri në 12 vjeç, kishin një pajisje kontraceptive të implantuar në barkun e tyre – shpesh pa pëlqimin e tyre – si pjesë e një fushate daneze për të kontrolluar rritjen e popullsisë Inuit të Groenlandës në vitet ’60 dhe ’70.

Qeveria daneze ka njoftuar një hetim të pavarur për këtë të ashtuquajtur “Fushata e spiraleve“.

Vija e shkurtër prezantuese gri
Kur Bebiane ishte 21 vjeç, ajo shkoi për të vendosur një spirale – vetëm për të dëgjuar lajmin tronditës se brenda saj kishte tashmë një.

Më kujtohen lotët që më rrokulliseshin në faqe dhe u thashë se nuk mund ta kuptoja se si kisha një spirale brenda vetes… Si mund të mos mbaja mend kur e vendosa?

Bebiane beson se e vetmja herë që mund të ishte futur spiralja pa e ditur ajo ishte kur ajo kishte bërë abort në moshën 16-vjeçare, në fillim të viteve 2000.

Për katër vitet e ardhshme ajo vuajti nga dhimbjet e barku aq të forta sa që e lanë të paaftë për të ngjitur shkallët.

Unë shkova në spital kaq shumë herë dhe ata nuk e dinin se çfarë nuk shkonte me mua… dhimbja vinte kur kisha menstruacionet, por edhe kur nuk i kisha.”

Ajo donte të mbetej shtatzënë, por ende nuk ishte ngjizur pas më shumë se një viti përpjekje.

Sa herë më vinte cikli, qaja”, tha Bebiane.

Ajo vendosi të bënte një pushim nga përpjekjet për disa muaj dhe të vendoste një spirale, pasi miqtë e kishin këshilluar – gabimisht – se kjo do të rriste fertilitetin e saj.

Ky ishte momenti kur ajo zbuloi se një i tillë ishte vendosur tashmë brenda saj.

Ajo e hoqi atë, braktisi planet për vendosjen e një spirale të re dhe mbeti shtatzënë brenda disa muajsh.

Përvoja e Mirës është edhe më e fundit. Në vitin 2019, ajo zbuloi se ajo kishte brenda një spirale kur një mjek e gjeti atë gjatë një ekzaminimi mjekësor.

Isha shumë e tronditur,” tha ajo.

E vetmja herë që mund të ishte futur pa dijeninë e saj, mendon Mira, do të kishte qenë gjatë një operacioni të vogël në mitër që kishte bërë në vitin 2018.

Ajo vuajti dhimbje të forta për një vit pas operacionit. Ajo tha se mjeku i saj  nuk e kishte marrë kurrë seriozisht, derisa një kontroll i plotë zbuloi spiralen.

Mira, tani 45 vjeç, thotë se doktori i tha se spiralja i kishte shpuar mitrën.

E rraskapitur nga komplikimet mjekësore që ajo beson se ishin shkaktuar nga spiralja, ajo zgjodhi të hiqte tërësisht mitrën e saj.

Por ajo thotë se operacioni nuk ishte i suksesshëm – ajo nuk mund të bëjë më seks sepse çdo herë që e bën, ka më shumë gjakderdhje dhe dhimbje torturuese.

Spiralja nuk është e vetmja pajisje kontraceptive që duket se është futur në disa nga femrat e Groenlandës pa dijeninë e tyre.

Annita u zgjua nga një abort në vitin 2011 me atë që ajo e përshkruan si një “mpirje” në krahun e saj, të cilin e pa të mbuluar nga një fashë. Pasi pyeti mjekun danez për këtë, ai shpjegoi se ishte një implant kontraceptiv – një shufër e vogël plastike fleksibël që vendoset nën lëkurën e krahut të sipërm.

Annita, tani 31 vjeç, thotë se doktori i shpjegoi se implanti ishte vendosur sepse ky ishte aborti i saj i katërt.

Ishte kaq e tmerrshme… ai me të vërtetë e kaloi kufirin,” tha ajo. “U ndjeva e dhunuar”.

Ajo kërkoi që ta hiqte, gjë që thotë se ai hezitoi ta bënte. Vetëm kur ajo filloi të hiqte fashën, duke kërcënuar se do ta hiqte vetë implantin, doktori pranoi ta hiqte atë.

Saara, 28-vjeçare, thotë se edhe ajo rifitoi vetëdijen pas një operacioni për të bërë një zbulim tronditës.

Ishte viti 2014 dhe ajo ishte vënë nën anestezi të përgjithshme për një procedurë pas një aborti, por u zgjua nga një infermiere daneze duke i injektuar asaj kontraceptivin Depo Provera.

Nuk e dija se çfarë ishte dhe ajo nuk më pyeti nëse doja”, tha ajo, “por më tha vetëm që të kthehesha në spital për ta marrë çdo tre muaj”.

Ajo thotë se infermierja nuk i tha as emrin e ilaçit. Dhe sapo e zbuloi, asaj iu desh ta kërkonte në internet për të mësuar më shumë.

Saara vendosi të vazhdojë ta përdorë atë për disa vite, por ajo thotë se kur e ndaloi marrjen e ilaçit në mënyrë që ajo dhe burri i saj të mund të kishin një fëmijë, iu deshën disa vite që ajo të mbetej shtatzënë.

Ajo thotë se nuk i ishte thënë se Depo Provera mund të ndikojë në ciklin e saj menstrual deri në 12 muaj pas injektimit të saj të fundit.

Në shtator, Danimarka dhe Groenlanda ranë dakord të nisin një hetim dy-vjeçar. Ai synon të përcaktojë se çfarë ndodhi deri në vitin 1991, kur Groenlanda mori kontrollin e sistemit të saj shëndetësor nga Danimarka.

Brezi i humbur i Groenlandës
BBC 100 Women shkon në zemër të skandalit të fushatës Coil, duke takuar gra që kanë filluar të mbledhin së bashku arsyet pas traumave fizike dhe mendore që kishin duruar për dekada në heshtje.

Por gratë me të cilat fola thonë se përvojat e tyre relativisht të fundit sugjerojnë se shtrirja aktuale e tij është shumë e kufizuar.

Do të doja që hetimi të mos ndalet me 1991 dhe që hetimi për dhënien e kontracepsionit për gratë pa pëlqimin e tyre të vazhdojë deri në ditët e sotme”, thotë Bebiane.

Mira thotë se njeh gra të tjera me të cilat ka ndodhur kjo.

Ministrja e Shëndetësisë e Groenlandës, Mimi Karlsen, i tha BBC-së se ajo nuk ishte në dijeni të rasteve më të fundit të grave që u jepeshin kontracepsione pa pëlqimin e informuar.

Nëse ka pasur një praktikë nga individë… e cila bie ndesh me ligjin dhe etikën dhe kujdesin e përgjithshëm, sigurisht që është diçka për të cilën ne duhet të reagojmë.”

Për të përcaktuar një kurs veprimi të përshtatshëm, ajo tha se do t’ia përcjellë gjetjet e BBC-së bordit kombëtar të shëndetit dhe shefit të mjekësisë për të bërë një vlerësim të plotë të rasteve dhe për të sqaruar nëse kjo është një çështje e përhapur dhe e lidhur me politikat historike.

Naja Lybeth është një nga gratë që iu vendosën me forcë nga një spirale si pjesë e fushatës Danish Coil – në rastin e saj, në 1975.

Isha rreth 13 vjeç. Më dukej sikur isha goditur me thika.”

Shoqja e saj e shkollës, Holga, tani 62 vjeçe, ishte 14 vjeç kur i vendosën spiralja.

Jam munduar të harroj kaq shumë”, tha ajo, “por do ta kujtoj gjithmonë dhimbjen. Kishte kaq shumë dhimbje për shumë vite.”

Një version i hershëm i intrauterinës i quajtur Lippes Loop u përdor për fushatën. Ai ishte projektuar për të rriturit që kishin kaluar tashmë lindjen e fëmijëve, por ishte futur tek vajzat deri në 12 vjeç.

Nuk mund ta imagjinoja dhimbjen që do të kishit nga vendosja e kësaj gjëje në një zgavër të vogël,” tha gjinekologia Aviaja Siegstad teksa më tregon një model të mitrës së një gruaje të re me një unaze Lippes.

Komplikimet që lindën nga vendosja e Lippes Loop tek vajzat dhe gratë e reja varionin nga gjakderdhja e rëndë, infeksioni, dhimbjet e vazhdueshme dhe infertiliteti.

Kohët e fundit në mesin e viteve 1990, Dr. Siegstad gjeti intrauterine në pacientët që po vlerësoheshin për infertilitet.

Ata nuk e dinin se e kishin atë,” tha ajo. “Ata u përpoqën të mbeten shtatzënë për rreth 10 deri në 15 vjet pa e ditur se cili ishte problemi”.

Naja, e cila punon si terapiste traumatike, thotë se fakti që përvoja e vendosjes së spirales ishte e tmerrshme për disa njerëz, së bashku me mungesën e informacionit bazë, do të thotë se shumë gra si ajo e kishin bllokuar përvojën nga kujtesa.

Unë jam pjesë e një brezi të traumatizuar të grave.”

Pasojat ishin shumë të vështira për t’u përballuar. Është sikur ne kolektivisht e kemi harruar atë.”

Në fakt, Naja – e cila është në listën e BBC-së për 100 femrat frymëzuese dhe me ndikim të këtij viti nga e gjithë bota – thotë se ajo vetë u përball me kujtesën vetëm kur filloi të punonte me traumat personale si pjesë e trajnimit të saj.

Ajo filloi të kontaktojë me gra të tjera përmes Facebook për të zbuluar se kush tjetër kishte përjetuar diçka të ngjashme. Në vitet në vijim, rreth 200 njerëz nga e gjithë Groenlanda iu përgjigjën postimit të saj duke thënë se kishin. Ajo tani bën fushatë për të drejtat e grave të tjera të prekura nga skandali.

Por shkalla e madhe e fushatës u zbulua kur një podcast danez foli për skandalin e transmetuar në fillim të këtij viti. Kjo çoi në një protestë kombëtare.

Podkasti, i quajtur Spiralkampagnen (“Fushata e spirales“), gjeti të dhëna që tregojnë se rreth 4,500 gra dhe vajza groenlandeze ishin pajisur me Lippes Loop midis viteve 1966 dhe 1970. Kjo ishte rreth gjysma e 9,000 grave në moshë pjellore që jetonin në vend në atë kohë.

Fushata ishte krijuar për të kontrolluar rritjen e popullsisë në Groenlandë, e cila ishte rritur që nga vitet 1950 – e ndihmuar nga modernizimi dhe kujdesi më i mirë shëndetësor. Kjo rritje, përveç rritjes së ritmit të shtatzënive adoleshente, kishte alarmuar autoritetet daneze.

Në vitin 1970, fushata u konsiderua një “sukses” pasi normat e lindshmërisë kishin rënë ndjeshëm, megjithëse norma vazhdoi të bjerë për disa kohë pas kësaj. Në tetë vitet nga fillimi i fushatës në 1966 deri në vitin 1974, kur ajo u ul, shkalla e fertilitetit në Grenlandë ra nga shtatë fëmijë për grua, në 2.3.

Magnus Heunicke, ministri në detyrë i shëndetësisë i Danimarkës, thotë se nuk ka të dhëna se kur u ndal fushata, kështu që zbulimi i kësaj është një nga detyrat e hetimit aktual.

Ajo që kam frikë është se mund të ketë qenë diçka që ka vazhduar për dekada,” tha ai.

Pas vitesh dhimbjesh, Najas i hoqën spiralen në moshën 17-vjeçare. Më në fund ajo arriti të bënte një fëmijë në moshën 35-vjeçare pas disa vitesh përpjekje për të mbetur shtatzënë.

Për sa i përket shoqes së saj Holgës, ajo tha se më pas ka vizituar mjekun shumë herë për dhimbjen dhe më vonë për vështirësinë për të mbetur shtatzënë. Ajo tha se i ishte thënë vazhdimisht se asgjë nuk ishte e gabuar, por nuk ishte ekzaminuar kurrë.

Ajo nuk mund të kujtojë saktësisht se në çfarë moshe u zbulua dhe iu hoq spiralja, por ajo nuk arriti të kishte një fëmijë.

Holgës i hoqën mitrën në vitin 2018 me këshillën e mjekut të saj, për shkak të komplikimeve të ndryshme si pasojë e Lippes Loop.

Rasti më tronditës historik që kam hasur ishte ai i Susanne Kielsen, tani 75 vjeç.

Pas një kontrolli rutinë kur ajo ishte shtatzënë në muajin e pestë me fëmijën e saj të dytë, mjeku i tha se donte ta abortonte fëmijën për shkak të një komplikacioni të mëparshëm gjinekologjik.

Ajo tha se “komplikimi” ishte adresuar para shtatzënisë dhe ishte në gjendje të mirë shëndetësore. Megjithatë, ajo tha se ata vazhduan dhe nxitën një abort – ajo tha se kjo kërkonte jo më pak se 31 injeksione – por foshnja nuk vdiq. Më në fund, në muajin e shtatë, ajo filloi të lindë dhe foshnja e saj vdiq brenda një ore nga lindja. Brenda disa orësh, ajo tha se kishte pasur katër përpjekje për të futur një spirale brenda saj, përpara se më në fund ajo t’i kërkonte mjekut të ndalonte.

Ajo thotë se kishte imagjinuar të dëgjonte fëmijën, për të cilin më vonë mësoi se ishte një djalë i vogël, duke qarë në shtëpinë e saj.

Më kaplon trishtimi.”

Ajo thotë se kërkon falje nga autoritetet daneze para se të jetë tepër vonë.

Burimi: BBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here