Ja si ndikon stresi te sytë tuaj

Studimet e reja me minj sugjerojnë se plakja është një komponent i rëndësishëm i vdekjes së qelizave ganglione të retinës në glaukoma.

Studiuesit gjithashtu raportojnë se rrugët e reja mund të synohen kur hartohen trajtime të reja për pacientët me glaukoma.

Hulumtimi përshkruan ndryshimet transkriptuese dhe epigjenetike që ndodhin në plakjen e retinës. Ekipi tregon se si stresi, si rritja e presionit intraokular (IOP) në sy, bën që indet e retinës t’i nënshtrohen ndryshimeve epigjenetike dhe transkriptuese të ngjashme me plakjen natyrale. Ato tregojnë gjithashtu se si stresi i përsëritur në indet e reja të retinës shkakton tipare të plakjes së përshpejtuar duke përfshirë moshën e përshpejtuar epigjenetike.

Plakja është një proces universal që prek të gjitha qelizat e një organizmi. Në sy, është një faktor rreziku kryesor për një grup neuropatish të quajtur glaukoma. Për shkak të rritjes së popullsisë në plakje në mbarë botën, vlerësimet aktuale tregojnë se numri i njerëzve me glaukoma (të moshës 40-80 vjeç) do të rritet në mbi 110 milionë në vitin 2040.

Puna jonë thekson rëndësinë e diagnostikimit dhe parandalimit të hershëm, si dhe menaxhimin e sëmundjeve të lidhura me moshën, duke përfshirë glaukomën,” tha Dorota Skowronska-Krawczyk, asistente profesore në departamentet e fiziologjisë dhe biofizikës dhe oftalmologjisë në Universitetin e Kalifornisë.

Ndryshimet epigjenetike që kemi vërejtur sugjerojnë se ndryshimet në nivelin e kromatinës fitohen në mënyrë akumuluese, pas disa rasteve të stresit. Kjo na ofron një dritare mundësie për parandalimin e humbjes së shikimit, nëse dhe kur sëmundja njihet herët.”

Tek njerëzit, IOP ka një ritëm cirkadian. Tek individët e shëndetshëm, ajo luhatet zakonisht në intervalin 12-21 mmHg dhe tenton të jetë më e larta në afërsisht dy të tretat e individëve gjatë periudhës së natës. Për shkak të luhatjeve të IOP, një matje e vetme e IOP shpesh është e pamjaftueshme për të karakterizuar patologjinë reale dhe rrezikun e përparimit të sëmundjes në pacientët me glaukoma. Luhatja afatgjatë e IOP është raportuar të jetë një parashikues i fortë për përparimin e glaukomës.

Ky studim i ri sugjeron se ndikimi kumulativ i luhatjeve të IOP është drejtpërdrejt përgjegjës për plakjen e indeve.

Puna jonë tregon se edhe ngritja e moderuar e IOP hidrostatike rezulton në humbjen e qelizave ganglione të retinës dhe defekte korresponduese vizuale kur kryhet te kafshët e moshuara,” tha Skowronska-Krawczyk.

Ne po vazhdojmë të punojmë për të kuptuar mekanizmin e ndryshimeve akumuluese në plakje në mënyrë që të gjejmë objektiva të mundshëm për terapiNe po testojmë gjithashtu qasje të ndryshme për të parandaluar procesin e përshpejtuar të plakjes që rezulton nga stresi.”

Studiuesit tani kanë një mjet të ri për të vlerësuar ndikimin e stresit dhe trajtimit në statusin e plakjes së indeve të retinës, gjë që ka bërë të mundur këto zbulime të reja.

Në bashkëpunim me Fondacionin Clock dhe Steve Horvath, PhD, nga Altos Labs, i cili ishte pionier i zhvillimit të orëve epigjenetike që mund të matin moshën bazuar në ndryshimet e metilimit në ADN-në e indeve, ishte e mundur që studiuesit të tregonin se një rritje e përsëritur dhe e lehtë e IOP mund të përshpejtojë moshën epigjenetike të indeve.

Përveç matjes së rënies së shikimit dhe disa ndryshimeve strukturore për shkak të stresit dhe trajtimit të mundshëm, ne tani mund të matim moshën epigjenetike të indit të retinës dhe ta përdorim atë për të gjetur strategjinë optimale për të parandaluar humbjen e shikimit në plakje,” tha Skowronska-Krawczyk.

Burimi: World Economic Forum
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here