10 mënyra për tu bërë një person më i mirë

Të gjithë kemi bërë gabime gjatë gjithë jetës sonë, të cilat nuk na kanë hedhur saktësisht në rrugën më të mirë – si ngacmimi i dikujt në shkollë ose duke thënë atë që dukej si një gënjeshtër e vogël. Megjithatë, shanset janë që ju mund të jeni ndjerë fajtor. 

Nëse dëshironi të vazhdoni të bëheni më i mirë si një person, këtu janë 10 mënyra për të përfituar sa më shumë nga vetja.

 1. Komplimentoni veten

Çdo mëngjes para se të vazhdoni me rutinën tuaj të përditëshme, shpenzoni disa minuta për t’i dhënë vetes një kompliment. Pavarësisht nëse komplimentoni për veshjen tuaj, prerjen e flokëve apo si kohët e fundit keni kryer një detyrë duke përdorur aftësitë tuaja unike. Dhënia vetes një nxitje të vogël emocionale do t’ju bëjë të lumtur. Dhe, kur jeni i lumtur me veten tuaj, ai emocion mund të jetë ngjitës për ata që ju rrethojnë. 

2. Mos u justifikoni në mënyrë të kotë

Fajësimi i bashkëshortit, shefit ose klientëve tuaj është i pafrytshëm dhe nuk do t’ju cojë shumë larg. Në vend që teë mallkoni dhe të bëni justifikime pse nuk jeni të lumtur ose të suksesshëm në jetën tuaj personale ose profesionale, analizoni gabimet tuaja dhe mësoni prej tyre. Kur ta bëni këtë, do të bëheni një person më i mirë. 

3. Jini të sinqertë dhe të drejtpërdrejtë

Si do të ndjeheshit nëse një i dashur ose partner biznesi ju gënjen? Shanset janë që ju do ta shikoni këtë si një shkelje të besimit tuaj. Nëse doni të jeni një person më i mirë në jetën tuaj personale ose profesionale, gjithmonë duhet të tregoni të vërtetën dhe të tregoni sa më qartë të jetë e mundur atë që po përpiqeni të bartni. Mësoni të artikuloni mendimet, ndjenjat dhe idetë tuaja në mënyrë të hapur dhe të ndershme.

4. Jini gjithmonë të sjellshëm

Sa përpjekje duhet për të thënë: “Faleminderit”, ose për të mbajtur derën e ashensorit të hapur për dikë? Jo shumë. Sidoqoftë, këto akte mirësjelljeje mund ta përmirësojnë ditën e dikujt. Vendosa disa vjet më parë se nuk ka rëndësi nëse dikush është jashtëzakonisht i vrazhdë, i mbyllur në vetvete apo më keq. Mënyra se si dikush tjetër sillet nuk do të përcaktojë sjelljen time.

5. Bëhu vetvetja

Tiffany Mason ka pesë arsye të shkëlqyera në  pse duhet të jeni vetvetja. Këto përfshijnë të qenit në gjendje të rreshtoheni me vlerat dhe besimet tuaja, të krijoni identitetin tuaj, të keni guxim, të vendosni kufij dhe të gjeni përqendrim dhe drejtim.

6. Jini të hapur për të ndryshuar

Pavarësisht nëse provoni një restorant të ri, udhëtoni në një pjesë të panjohur të botës ose bëni diçka që ju ka trembur gjithmonë, gjithmonë duhet të jeni të hapur për të ndryshuar. Kjo ju lejon të përmirësoheni sepse përjetoni diçka të re.

7. Jini të respektueshëm

Si do të ndjeheshit sikur të pastronit shtëpinë tuaj dhe dikush të vinte brenda dhe të hidhte baltë kudo? Ju ndoshta do të jeni pak të shqetësuar që ata nuk i kishin hequr këpucët. Merrni këtë mentalitet dhe zbatojeni atë në jetën e përditshme. Për shembull, mos e hidhni mbeturinat ose pirgjet e cigareve në dyshemenë e banjove publike ose trotuareve sepse dikush tjetër do ta pastrojë atë. Jini të respektueshëm për kohën, mendimet, idetë, stilin e jetës, ndjenjat, punën dhe gjithçka tjetër. Ju nuk keni pse të pajtoheni me asnjë prej tyre, por njerëzit kanë të drejtë në mendimet e tyre dhe juaji nuk është domosdoshmërisht i saktë.

8. Mos u shfaq me duarbosh

Të shkoni në një festë këtë fundjavë në apartamentin e mikut tuaj? Sigurohuni që të mos arrini duarbosh. Edhe nëse jeni siguruar që do të ketë shumë ushqim dhe pije, sillni diçka për t’ju treguar që vlerësoni se jeni të ftuar.

9. Edukoni veten tuaj

Nëse nuk e kuptoni pse një vend po pushton një vend tjetër, merrni kohën për të edukuar veten tuaj mbi ngjarjen aktuale. Pyetni një person të lidhur ngushtë me ngjarjen për mendimet e tij/saj. Mos harroni, ne të gjithë jemi të ndërlidhur dhe të qenit të vetëdijshëm për kultura të ndryshme, njerëz të ndryshëm dhe se si është jeta e tyre, mund t’ju bëjnë një individ më të kulturuar. Kjo gjithashtu do t’ju ndihmojë të kuptoni pikëpamjet e ndryshme nga ato tuaja.

10. Bëhuni qytetar i përgjegjshëm

Mund të mos duket si një çështje e madhe, por mbështetja e një kauze lokale, dhurimi i rrobave ose blerja nga tregjet ose bizneset e fermerëve lokalë janë mënyra të thjeshta për të ndihmuar rajonin tuaj specifik. Ju mund të mos jeni në gjendje të shpëtoni botën, por shumë mirë mund të bëni një ndryshim në komunitetin ku banoni. Njoftohuni dhe kujdesuni për komunitetin tuaj.T.B./mendimi.al
Burimi: www.inc.com
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here