10 shenja që tregojnë se jeni në të vërtetë një gjeni (edhe nëse nuk mendoni kështu)

Po sikur t’ju them që jeni gjeni?

Ndoshta do mendoni se jam çmendur.

Por në fakt ka disa shenja pak të njohura që mund t’ju përkufizojnë si gjeni, ose të paktën drejt asaj rruge.

Le të shohim 10 shenjat që tregojnë se jeni në të vërtetë një gjeni.

1) Ju mendoni jashtë kornizave
Nga të gjitha shenjat që ju jeni në të vërtetë një gjeni (edhe nëse nuk mendoni kështu), kjo renditet në vendin e parë. Ju mendoni jashtë kornizave.Ju mendoni në mënyrë unike dhe u qaseni problemeve dhe zgjidhjeve në mënyra që befasojnë dhe ndonjëherë edhe ngatërrojnë ata përreth jush.

Ju mendoni ndryshe, dhe vini në jetën tuaj nga një vend që është në mënyrë unike i gjithë juaji.

Sipas psikologut amerikan të zhvillimit Howard Gardener, ekzistojnë nëntë mënyra për të qenë inteligjentë:

  1. Të jesh i zgjuar për natyrën dhe botën tonë ekologjike;
  2. Të jesh i zgjuar në lidhje me muzikën dhe melodinë;
  3. Të jesh i zgjuar për matematikën, logjikën dhe numrat;
  4. Të jesh i zgjuar në lidhje me filozofinë dhe të meditosh ekzistencën;
  5. Të jesh i zgjuar në lidhje me komunikimin dhe ndërtimin e urave sociale;
  6. Të jesh i zgjuar se si të optimizosh dhe përmirësosh trupin tënd;
  7. Të jesh i zgjuar me fjalë dhe të kesh inteligjencë të lartë verbale;
  8. Të qenit i zgjuar me imazhet dhe të kuptuarit e distancës dhe lidhjes hapësinore;
  9. Dhe të jesh i zgjuar për vetë-natyrën dhe vetë-zhvillimin tënd.

Nëse jeni shumë inteligjent në një nga këto mënyra, mund të jeni një gjeni.

Jo çdo gjeni është Albert Ajnshtajni. Disa shpikin mënyra të reja për të rritur ushqimin dhe për të ekzistuar në natyrë, ndërsa të tjerë filozofojnë për të zbuluar thelbin se si funksionon vërtet ekzistenca.

2) Keni kuriozitet të pafund
Një tjetër nga shenjat shumë të forta se jeni në të vërtetë një gjeni (edhe nëse nuk mendoni kështu) është se keni kuriozitet të pafund.

Nëse drejtoni një furrë buke, nuk jeni vetëm pas bukës, por edhe me qindra gjëra të tjera.

Ju mund të jeni një piktor i njohur, por kur hasni në një dokumentar për Majat e lashtë dhe astronominë, qëndroni të magjepsur për orë të tëra.

Kurioziteti juaj thjesht nuk ka një kufi.

Nuk është vetëm se ju pëlqen të mësoni gjëra të reja.

Është që ju të mbani mend atë që mësoni dhe të pasuroni jetën e të tjerëve me atë që dini.

Këto janë gjëra të kalibrit gjenial.

3) Jeni në anën e turpshme
Një tjetër nga shenjat pak të njohura të gjeniut është të qenit i turpshëm.

Tani nuk po pretendoj se çdo person i turpshëm është një gjeni.

Jo!

Por shumica e gjenive janë njerëz të turpshëm që janë në prag të të qenit mjaft të ndrojtur.

Ata shpesh kanë aq shumë ndroje, saqë diagnostikohet edhe si ankth social.

Siç shpjegon Josie Griffiths:

Rreth 60% e fëmijëve të zgjuar janë introvertë, sipas Qendrës së Zhvillimit të Gifted. Dhe më shumë se 75% e njerëzve me një IQ 160 ose më lart janë gjithashtu të trembur.

4) Ju e dini fuqinë tuaj
Gjëja për të gjithë ata gjeni të turpshëm është kjo:

Ka disa njerëz shumë inteligjentë atje, të cilët kurrë nuk do të jenë gjeni ose do të jenë në gjendje të ndajnë njohuritë e tyre.

E vërteta e trishtueshme është se edhe shumë mendje të shkëlqyera janë të gjymtuara nga vetëdyshimi.

Ata kanë kaq shumë për të ndarë dhe aq shumë hapësirë për t’u rritur, por ata janë të ndjekur nga një ndjenjë e pamjaftueshmërisë dhe të frikësuar se mos gjykohen nga të tjerët.

5) Nuk mund të duroni mediokritetin dhe vetëkënaqësinë
Një tjetër shenjë gjenialiteti është paaftësia për të duruar mediokritetin dhe apatinë.

Gjenitë në çdo fushë janë kureshtarë, të përkushtuar dhe novatorë.

Kur hasin njerëz që thjesht nuk u interesojnë, ata tronditen.

Sepse ata kujdesen dhe duan të ndryshojnë gjërat.

Në fakt, gjenitë shpesh priren të jenë perfeksionistë dhe përpiqen të përmirësojnë vazhdimisht fushën e tyre të ekspertizës.

Mendoni për Elon Musk:

Ai nuk nisi Tesla-n dhe më pas u ul me kokoshka dhe telekomandën e tij në divan. Ai punon çdo ditë për të inovuar në hapësirë, inteligjencë artificiale dhe teknologji të tjera të ndryshme.

Siç shkruan Robert Cornish:

Gjenitë nuk mund të tolerojnë mediokritetin, veçanërisht në vetvete. Asnjëherë mos u kënaqni lehtë me veten. Gjithmonë përpiquni të bëni më mirë.

6) Jeni shumë fleksibël dhe të adaptueshëm
Gjenitë përshtaten, njerëzit mesatarë dhe më pak të mençur plasariten dhe thyhen.

Një nga karakteristikat kryesore të gjeniut të vërtetë është dikush që mund të përshtatet me dinamikën e ndryshimit të jetës pa u thyer.

Kjo vlen në sferën personale dhe profesionale.

Mendja dhe përgjigjet e gjeniut zhvendosen dhe përkulen sipas nevojës. Ai ose ajo ka vlera të forta thelbësore dhe interesa kyçe, por kurrë nuk i lejon këto të lidhin gjërat dhe të kufizojnë eksplorimin.

Zbulimet, puna dhe lidhjet vazhdojnë të bëhen edhe kur surprizat dalin nga fusha e majtë.

Dështimet dhe zhgënjimet janë vetëm stërvitje me peshë për mendjen dhe një shans për të testuar qasje të reja ndaj problemeve të vjetra.
7) Ju keni si guru shpirtëror edhe vetëm një kokërr kripë
Një tjetër nga shenjat kryesore që ju jeni në të vërtetë një gjeni (edhe nëse nuk mendoni kështu) është se nuk bini pre lehtësisht pas njerëzve manipulues emocionalisht.Ju nuk jeni sylesh.Edhe pse mund të keni besime të thella fetare ose shpirtërore, nuk i lejoni të tjerët të ndërtojnë kornizën tuaj ideologjike për ju.

8) Monologu juaj i brendshëm është intensiv
Gjenitë vijnë në të gjitha llojet, siç përshkruajnë kategoritë e Gardener.

Artistike, matematikore, muzikore, verbale, vizuale dhe shumë më tepër.

Por një faktor i zakonshëm që gjenitë kanë është se ata kanë tendencë të kenë monologë intensivë të brendshëm.

Këta mund të variojnë nga zëra mjaft të errët dhe të paqëndrueshëm siç janë ata që rrënuan Vincent van Gogh, deri tek zërat më frymëzues dhe euforikë që frymëzuan gjenitë si Johann Goethe.

E vërteta është se gjenitë nuk janë aq shumë “më të zgjuar” se njerëzit e tjerë, sa janë një formë e intensifikuar e qenies njerëzore.

Ata veprojnë në një nivel tjetër, dhe nuk është gjithmonë e këndshme.

Por është gjithmonë intensive.

9) Jeni të prirur për të mbianalizuar
Gjenitë nuk mendojnë vetëm shumë. Ata priren të shkojnë drejt mbianalizës.

Nëse keni disa mendime ose pyetje që ju kalojnë nëpër kokë dhe thjesht nuk mund t’i lëshoni derisa të plotësoni kuriozitetin tuaj, atëherë mund të jeni një lloj gjeniu.

Një shembull do të ishte pyetja më themelore filozofike nga të gjitha:

Pse jemi këtu?

Një shembull tjetër mund të jetë ai që kalon kufirin midis filozofisë, fizikës, mjedisit natyror, fizikës dhe shpirtërores:

Çfarë është koha?

Për disa njerëz, këto mund të jenë pyetje qesharake për t’u menduar kur ata janë pak të zhurmshëm ose thjesht kanë parë një dokumentar të lezetshëm.

Për gjeniun, ato janë pyetje të përjetshme që nuk mbarojnë kurrë.

10) Ju e pranoni kur jeni të paditur
Sokrati tha në mënyrë të famshme e vetmja gjë që dinte vërtet ishte se nuk dinte asgjë.

Gjenitë janë të tillë.

Nuk është se ata janë gjithmonë të përulur ose nënçmues, por se ata priren të jenë jashtëzakonisht të vetëdijshëm.

Si rezultat i kësaj, gjenitë janë shumë të vetëdijshëm për kufijtë e njohurive intelektuale.

Ata e kuptojnë se nuk mund të jenë gjithashtu ekspert për gjithçka, dhe mendojnë kur thjesht nuk e dinë përgjigjen për diçka.

Ata e shohin më produktive të pranojnë faktin se nuk dinë diçka kur nuk e dinë”, shkruan Regi George Jenarius.

Ata e kuptojnë se mosnjohja në vetvete paraqet një mundësi që ata të mësojnë rreth saj.

Burimi: Hack Spirit
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here