12 këshilla të dobishme për t’i rritur djemtë që të jenë burra të mirë

Si prindër, ne shpesh kemi një synim kryesor në mendje: t’i rrisim fëmijët tanë që të bëhen njerëz të mirë, të lumtur dhe plot harmoni. Kur bëhet fjalë për rritjen e djemve, ne dëshirojmë t’i ndihmojmë djemtë tanë të rriten e të bëhen burra të mirë në planin afatgjatë.

Vitet e fëmijërisë janë të shkurtra dhe gjatë atyre pak viteve të shkurtra, ne duhet të sigurohemi që të hedhim themelet e duhura që djemtë tanë të jenë gjithçka që munden. Ndërsa kjo mund të thuhet edhe për vajzat tona, për këtë artikull, ne do të fokusohemi te djemtë tanë.

Më poshtë gjeni 12 këshilla të dobishme për t’ju ndihmuar ta rritni djalin tuaj për të qenë një burrë i mirë.

1. Inkurajoni aftësi të mira sportive.
Aftësia e mirë sportive është një aftësi shumë e nënvlerësuar. Jo vetëm që do të thotë që ju duhet ta inkurajoni atë të marrë një humbje me dinjitet, por gjithashtu do të thotë që ju duhet ta inkurajoni atë të jetë i përulur kur ai po fiton. Në të njëjtën kohë, inkurajojeni atë të bëjë më të mirën dhe të jetë më e mira e tij.

2. Mësojini të ngrihen për besimet e tyre.
Mësojeni atë të ngrihet për atë që ai beson se është e drejtë duke respektuar besimet e të tjerëve. Kjo mund të tingëllojë kundërintuitive, por ekziston një ekuilibër dhe një mënyrë për të mbajtur besime të forta dhe për t’u qëndruar pranë tyre, duke mos shkelur gjithashtu besimet e tjetrit.

3. Tregojuni atyre rëndësinë e familjes.
Familja është kaq e rëndësishme, jo vetëm për djemtë që rriten në burra, por për të gjithë. Megjithatë, vitet e fundit, vlera e familjes duket se ka rënë, të paktën kur bëhet fjalë për mënyrën sesi shoqëria e sheh familjen. Tregojini djalit tuaj se familja është e rëndësishme duke punuar për të modeluar një jetë të mirë familjare për të.

4. Modeloni sjellje të mira.
Nuk mund të thuhet mjaftueshëm: nëse dëshironi që djali juaj të rritet në një burrë të mirë, duhet të demonstroni sjellje dhe vlera të mira për të. Fëmijët u kushtojnë vëmendje veprimeve dhe sjelljeve tona shumë më tepër sesa fjalëve tona. Pra, nëse doni të keni një ndikim të qëndrueshëm, duhet të modeloni sjelljen që dëshironi prej tij.

5. Ndihmojeni të menaxhojë emocionet e tij.
Inteligjenca emocionale është jashtëzakonisht e rëndësishme. Dhe si prindër, është detyra jonë të ndihmojmë t’i inkurajojmë fëmijët tanë të menaxhojnë emocionet e tyre duke i mësuar rreth emocioneve të tyre dhe duke u treguar mënyra të shëndetshme për t’i përballuar ato.

6. Jepini atij përgjegjësi.
Shumë prindër mund të mendojnë mirë duke bërë gjithçka për fëmijët e tyre, por ekspertët e prindërimit pajtohen se kjo bën shumë më tepër dëm sesa mirë. Pra, edhe nëse i jepni djalit tuaj një listë të vogël të punëve çdo javë, bëjeni atë dhe qëndroni duke pritur që ato të kryhen. Kjo do të ndërtojë disiplinë dhe do t’i mësojë atij ndjenjën e përgjegjësisë.

7. Mësojeni se si të marrë përgjegjësinë për veprimet e tij.
Përgjegjësitë nuk barazohen vetëm me punën ose punët. Përgjegjësia është gjithashtu marrja e pronësisë mbi sjelljet tuaja. Mësojini djalit tuaj se është e rëndësishme të zotëroni vendimet e tij, të mira apo të këqija.

8. Mësojeni se si të punojë shumë.
Të jesh punëtor është një tipar që shumë njerëz e vlerësojnë dhe për arsye të mirë. Njerëzit që vlerësojnë punën e palodhur shkëlqejnë në shumë fusha të jetës së tyre, sepse ndjekin me pasion gjërat që kanë në mendje.

9. Lëreni të shprehë emocionet e tij.
Ekziston një keqkuptim shumë i çuditshëm midis popullatës sonë, i cili beson se djemtë nuk qajnë ose nuk duhet të qajnë. Edhe djemtë dhe meshkujt në përgjithësi kanë emocione. Emocionet nuk janë specifike për gjininë. Dhe t’i mësoni fëmijës tuaj se emocionet e tij janë një burim turpi, vetëm sa do të përfundojë duke e bërë jetën shumë më të vështirë për ta.

10. Mësojini atij vlerën e respektit.
Mund të duket e qartë, por duhet thënë: respekti është shumë i rëndësishëm. Jo vetëm që është e rëndësishme ta mësoni djalin tuaj të respektojë njerëzit me të cilët ndërvepron, por është gjithashtu e rëndësishme t’i mësoni atij respektin për veten. Unë mendoj se shumë njerëz e kuptojnë se çfarë do të thotë respekt, por nëse nuk futni vlerën e respektit për veten, respekti do të përfundojë të jetë një koncept i keqkuptuar për ju.

11. Mësojini atij mirënjohjen.
Nëse i mësoni djalit tuaj mirënjohje, ju jo vetëm që po e përgatisni atë të jetë një burrë më i mirë, por po e mësoni gjithashtu se si të jetë më i lumtur. Sepse nëse nuk mund të jeni të lumtur me atë që keni kur kohët janë të vështira, ka të ngjarë që nuk do të vlerësoni sa të mira janë gjërat kur janë në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave.

12. Mësojeni atë të jetë një zotëri.
Shumë njerëz mendojnë se kalorësia ka vdekur, por unë lutem që kjo të ndryshojë. Kalorësia dhe thjesht të qenit zotëri, në përgjithësi, nuk do të dalin kurrë nga moda. Dhe gjëja e kalorësisë është se ajo mësohet përmes demonstrimit.

Burimi: Awareness Act
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here