Lektori i Harvardit: “Asnjë aftësi specifike nuk do t’ju çojë përpara në të ardhmen” – por kjo “mënyrë e të menduarit”, po

Shumë prej nesh na është thënë se ekspertiza e thellë do të çojë në rritjen e besueshmërisë, përparimin e shpejtë të punës dhe rritjen e të ardhurave. Alternativa e të qenit mendjegjerë zakonisht hidhet poshtë si e përkëdhelur pa shtuar vlerë të vërtetë.

Por e ardhmja mund të jetë shumë e ndryshme: Gjerësia e perspektivës dhe aftësia për të lidhur pikat proverbiale (fusha e gjeneralistëve) ka të ngjarë të jetë po aq e rëndësishme sa thellësia e ekspertizës dhe aftësia për të gjeneruar pika (fusha e specialistëve).

Përparimi i shpejtë i teknologjisë, i kombinuar me pasigurinë e shtuar, po e bën logjikën më të rëndësishme të karrierës së së kaluarës kundërproduktive për të ecur përpara. Bota, për ta thënë troç, ka ndryshuar, por filozofia jonë rreth zhvillimit të aftësive nuk ka ndryshuar.

Kompleksiteti dinamik i sotëm kërkon një aftësi për të lulëzuar në situata të paqarta dhe të përcaktuara keq, një kontekst që gjeneron ankth për shumicën, sepse është ndjerë gjithmonë më i sigurt për të përgjithësuar.

Thjesht mendoni për disa nga fjalët kryesore që karakterizuan këshillat e biznesit gjatë 40 deri në 50 viteve të fundit: Kompetenca thelbësore, aftësi unike, ekspertizë e thellë. Për aq kohë sa shumë prej nesh mund të kujtojnë, çelësi i suksesit ishte zhvillimi i një specializimi që na lejonte të ngjitnim shkallët profesionale.

Nuk mjaftonte të ishe mjek, duhej të specializohej më tej, ndoshta në kardiologji. Por atëherë nuk mjaftonte të jesh kardiolog, duhej të specializohej më tej, ndoshta si kardiokirurg. Dhe nuk ishte vetëm në mjekësi, ishte pothuajse në të gjitha profesionet.

Mesazhi ishte i qartë: Përqendrohuni në zhvillimin e një ekspertize dhe do të ngriheni në rang dhe do të fitoni më shumë para. Qasja funksionoi. Shumë nga udhëheqësit e sotëm u ngritën duke u specializuar.

E ardhmja i përket gjeneralistëve
Por siç thuhet në mënyrë të famshme mohimi tipik i fondit të përbashkët, performanca e kaluar nuk është garanci për rezultatet e ardhshme. Është koha për të rimenduar me thellësi lidhjen tonë të dashurisë. Lavjerrësi midis thellësisë dhe gjerësisë është lëkundur shumë në favor të thellësisë.

Ekziston një thënie e cituar shpesh se “për një njeri me çekiç, gjithçka i duket si gozhdë“. Po sikur ai njeri të kishte një çekiç, një kaçavidë dhe një çelës? A mund të shikojë ai ose ajo për të parë nëse pjesa e sipërme e sheshtë kishte një të çarë të ngushtë, duke sugjeruar përdorimin e një kaçavide? Ose ndoshta merrni parasysh formën e majës së sheshtë. Rrethore? Gjashtëkëndore? A mund të jetë një çelës një mjet më efektiv? Dhe së fundi, shtimi i thjeshtë i këtyre mjeteve mund të nxisë një kuptim më të mirë të një problemi.

Kjo nuk do të thotë se ekspertiza e thellë është e padobishme. Apo e kundërta. Të mbash një çekiç nuk është problem. Thjesht bota jonë po ndryshon aq shpejt sa ata që kanë më shumë mjete në posedim të tyre do ta kalojnë më mirë pasigurinë. Për ta bërë atë në botën e sotme, është e rëndësishme të jesh i shkathët dhe fleksibël.

Çfarë do të thotë të jesh gjeneralist
Si e bën këtë? Për të filluar, është e rëndësishme të zmadhoni dhe t’i kushtoni më shumë vëmendje kontekstit në të cilin po merrni vendime.

Lexoni të gjithë letrën, jo vetëm seksionin për industrinë tuaj. Është fokusi juaj kryesor nafta dhe gazi? Studioni dinamikën që ndikon në sektorin e shitjes me pakicë. Jeni profesionist finance? Pse të mos lexoni një libër mbi marketingun? Mendoni gjëra më të mëdha dhe më të gjera sesa keni bërë tradicionalisht.

Një strategji tjetër është të mendosh se si zhvillimet në dukje të palidhura mund të ndikojnë njëri-tjetrin, diçka që mendimtarët e sistemeve e bëjnë natyrshëm. Studioni ndërlidhjet midis industrive dhe imagjinoni se si ndryshimet në një fushë mund të prishin operacionet në një tjetër.

Për shkak se gjeneralistët kanë një sërë mjetesh nga të cilat duhet të nxjerrin, ata janë në gjendje të rregullojnë në mënyrë dinamike kursin e tyre të veprimit ndërsa situata zhvillohet. Vetëm mendoni se sa shpejt ndryshoi bota me zhvillimin e internetit dhe teknologjive të të dhënave me valë. Jeff Bezos nuk ishte një specialist i shitjes me pakicë që u përball me konkurrentët e tij dhe fitoi. Ai ishte relativisht i sapoardhur në shitje me pakicë, por ishte në gjendje të përshtatej me shpejtësi për të kapur një mundësi gjigante.

Suksesi në karrierë për gjeneralistët
Shumë kompani largpamëse kërkojnë përvojë shumëfunksionale kur punësojnë. Kjo është thelbësore për organizatat e mëdha si Google, për shembull, ku punonjësit kërcejnë nga ekipi në ekip dhe nga roli në rol.

Në fakt, Lisa Stern Hayes, një nga rekrutuesit kryesorë të Google, tha në një podcast se kompania vlerëson zgjidhësit e problemeve që kanë një “aftësi të përgjithshme njohëse” mbi njohuritë e lidhura me rolet.

Mendoni se sa shpejt evoluon Google,” tha ajo. “Nëse punësoni dikë për të bërë një punë specifike, por atëherë kompania jonë ka nevojë për ndryshim, ne duhet të jemi të sigurt se personi do të gjejë diçka tjetër për të bërë në Google. Kjo kthehet në punësimin e gjeneralistëve të zgjuar.”

Nëse jeni relativisht i ri në fuqinë punëtore, këshilla ime është të menaxhoni karrierën tuaj rreth përfitimit të një shumëllojshmërie përvojash gjeografike dhe funksionale. Aftësitë analitike që zhvilloni (p.sh. aftësitë bazë statistikore dhe arsyetimi kritik) në proces do të ecin mirë kur konkurroni kundër atyre që janë më të përqendruar në aftësitë specifike të fushës.

E vetmja siguri për të ardhmen është se do të jetë e pasigurt. Përparimi i shpejtë i inteligjencës artificiale dhe inovacionit teknologjik e kanë bërë informacionin të prekshëm. Aftësia për të gjeneruar pika po humbet vlerën. Shkathtësia kryesore e së ardhmes nuk është aspak një aftësi; është një qasje, një filozofi dhe mënyrë të menduari – dhe është kritike që ta përvetësoni sa më shpejt që të keni mundësi.

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here