5 gjërat që narcistët thonë gjithmonë për ish-at e tyre

Narcistët, të njohur për taktikat e tyre të manipulimit, mungesën e ndjeshmërisë dhe vetëvlerësimit të palëkundur, shpesh i shfaqin këto tipare me forcë të plotë kur diskutojnë marrëdhëniet e kaluara. Rrëfimet e tyre për ish-partnerët zbulojnë një paaftësi të dallueshme për të pranuar përgjegjësinë personale dhe për të ofruar një lente në perspektivën e tyre të shtrembër mbi marrëdhëniet.

Ja një vështrim i thelluar i pesë gjërave tipike që narcistët thonë për ish-at e tyre dhe çfarë nënkuptojnë ata me të vërtetë:

Ata ishin të çmendur
Një refren i zakonshëm që narcistët përdorin për të përshkruar ish-partnerët e tyre. Ky nuk është thjesht një koment i pamend; është një lëvizje strategjike e krijuar për të diskredituar personin tjetër dhe për të larguar fajin nga vetja. Duke etiketuar ish-in e tyre si “të çmendur“, ata po përpiqen të zhvlerësojnë çdo pretendim apo kritikë që ish-i mund të ketë ngritur për sjelljen e tyre. Kjo është një formë e ndezjes së gazit, një teknikë manipuluese që përdoret për të destabilizuar dikë dhe për ta bërë atë të vërë në dyshim perceptimin e tyre të ngjarjeve. Duke e bërë ish-partnerin e tyre të duket i paqëndrueshëm, narcisti mund të paraqitet si i arsyeshmi në situatë. Mesazhi i vërtetë që fshihet nën këtë akuzë është shpesh, “Ata i njohën taktikat e mia manipuluese dhe unë nuk isha në gjendje të mbaja kontrollin mbi to“. Pra, kur një narcisist thotë: “Ata ishin të çmendur“, është e rëndësishme të kuptoni implikimet më të thella, më tinëzare të kësaj deklarate.

Unë isha shumë i mirë për të
Narcistët njihen për ndjenjën e tyre të fryrë të vetëvlerësimit, duke e parë shpesh veten si superiorë ndaj atyre përreth tyre. Ky besim shtrihet në marrëdhëniet e tyre, duke i shtyrë ata të pohojnë se ishin ‘shumë të mirë‘ për ish-partnerët e tyre. Ky nuk është vetëm një pretendim mburrës; është një përpjekje për të forcuar egon e tyre duke nënçmuar ish-partnerët e tyre. Megjithatë, ky pohim fsheh një të vërtetë më të thellë për psikikën e tyre. Mesazhi themelor është: “Unë përdor epërsinë si një mburojë për të fshehur pasiguritë e mia të rrënjosura thellë“. Pra, kur një narcisist thotë se ata ishin ‘shumë të mirë‘ për ish-in e tyre, është thelbësore të shikojmë përtej fyerjes në nivel sipërfaqësor dhe ta kuptojmë atë si një reflektim të nevojës së tyre për vetë-lavdërim për të maskuar ndjenjat e tyre të pasigurisë.

Ai nuk më vlerësoi kurrë
Kur thonë: “Ai nuk më vlerësoi kurrë“, për një ish-partner, nuk është thjesht një ankesë; është një lutje e mbuluar për ndjeshmëri nga të tjerët. Kjo deklaratë është në thelb një projeksion i paaftësisë së tyre për të vlerësuar me të vërtetë njerëzit në jetën e tyre. Nën këtë deklaratë fshihet një pranim më i thellë që ata shpesh nuk duan ose nuk janë në gjendje ta bëjnë: “Nuk i vlerësova ashtu siç e meritonin, por nuk mund ta përballoj këtë realitet.” Prandaj, kur një narcisist pretendon se ish-partneri i tyre “nuk i ka vlerësuar kurrë“, është thelbësore ta kuptojmë këtë si një pasqyrim të mangësive të tyre në njohjen dhe vlerësimin e vlerës së të tjerëve, në vend të një përshkrimi faktik të marrëdhënies së tyre të kaluar.

Ai ishte gjithmonë xheloz
Është e zakonshme që narcisistët të fajësojnë ish-partnerët e tyre se janë tepër xhelozë, duke anashkaluar me lehtësi sjelljen e tyre që mund të ketë nxitur pasiguri të tilla. Kjo strategji është një mënyrë dinak për të shmangur përgjegjësinë për veprimet e tyre. Duke akuzuar ish-in e tyre për xhelozi, ata e zhvendosin fokusin nga tradhtia e tyre ose padisponueshmëria emocionale që ka të ngjarë të shkaktojë pasigurinë e partnerit të tyre. Kështu, kur një narcisist thotë: “Ai ishte gjithmonë kaq xheloz“, ajo që ata po pranojnë në të vërtetë, edhe pse në mënyrë indirekte, është: “Veprimet e mia, qoftë përmes tradhtisë apo neglizhencës emocionale, shkaktuan ndjenja pasigurie te partneri im“. Njohja e këtij mesazhi themelor mund të sigurojë një pamje më të saktë të dinamikës brenda marrëdhënieve të tyre të kaluara.

Nuk e di pse më la
Narcistët e kanë të vështirë të marrin përgjegjësi dhe të pranojnë të metat e tyre. Ata shpesh shfaqin konfuzion për përfundimin e një marrëdhënieje, duke e vënë veten në rolin e një viktime të pafajshme. Ky qëndrim tregon mungesën e tyre të vetëdijes dhe refuzimin për të pranuar ndikimin e dëmshëm të veprimeve të tyre tek të tjerët. Kur thonë: “Nuk e kuptoj pse përfundoi“, ata nuk po shprehin thjesht hutim; ata po zbulojnë një refuzim të qenësishëm për të pranuar se sjellja e tyre ka pasoja. Mesazhi aktual i fshehur nën këtë deklaratë është: “Unë nuk mund të kuptoj ose të pranoj që veprimet e mia kanë pasoja.” Kështu, kjo ndjenjë nënkupton më shumë se thjesht hutim; është një tregues i qartë i luftës së tyre me përgjegjshmërinë dhe refuzimit për të pranuar rolin e tyre në prishjen e marrëdhënies.

Përfundimi
Njohja e kuptimeve të fshehura pas këtyre deklaratave mund të jetë një mjet i fuqishëm në shërimin nga një marrëdhënie me një narcisist. Është thelbësore të mbani mend se problemi nuk qëndron te ‘ish-i’, por te paaftësia e narcisistit për të mbajtur marrëdhënie të shëndetshme. Me rritjen e ndërgjegjësimit dhe mbështetjes, individët mund t’i kalojnë këto ndërveprime toksike dhe të kultivojnë lidhje më pozitive dhe të respektueshme në të ardhmen.

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here