Nëse je i zgjuar, pse nuk je i pasur?

Çelësi i suksesit në karrierë nuk është domosdoshmërisht inteligjenca, por aftësia për të sintetizuar aftësitë tuaja në një tërësi koherente.

Nëse je i zgjuar, pse nuk je i pasur?

Kjo ka qenë prej kohësh një reagim nga biznesmenët tek akademikët, veçanërisht ekonomistët. Është një pyetje e shkëlqyer – dhe po bëhet gjithnjë e më e qartë se ajo vlen edhe për biznesmenët. Lidhja midis të ardhurave të fituara dhe IQ-së, e cila është padyshim vetëm një masë e inteligjencës, thjesht nuk është aq e fortë.

Provat janë të habitshme. Një studim i CEO-ve të kompanive të mëdha suedeze zbuloi se mesatarisht ata renditeshin në përqindjen e 83-të të IQ-së së matur (për CEO-të e kompanive më të vogla, renditja ishte përqindja e 66-të). Kjo është mbi mesataren, por vështirë se është një grup në krye të shpërndarjes. Shumë CEO padyshim e arritën pozicionin e tyre përmes punës së palodhur, karizmës, aftësive të njerëzve dhe aftësive të tjera, për të mos përmendur fatin.

Në shpërndarjen më të gjerë, lidhja midis IQ-së dhe të ardhurave është gjithashtu pozitive, por e pakuptimtë. Një studim arriti në përfundimin se lëvizja nga përqindja e 25-të në 75-të e IQ-së lidhet me një rritje prej 10% deri në 16% në fitime. Kjo mund të duket e rëndësishme kur ta merrni, por nuk ju shtyn në një klasë krejtësisht të re socio-ekonomike.

Ju mund të mendoni se IQ është një tregues i dobët për një nocion më të përgjithshëm të “të zgjuarit“. Por IQ është matja më e rafinuar dhe më e përdorur e inteligjencës dhe lidhet me masa të tjera të mundshme të inteligjencës, siç janë rezultatet e testimit të standardizuara.

Një studim i fundit, i bazuar gjithashtu në të dhënat suedeze, tregoi dy rezultate të rëndësishme. Së pari, pjesa më e madhe e korrelacionit të inteligjencës dhe fitimeve dobësohet ndjeshëm dhe bie mbi pagat prej 60,000 euro në vit. Së dyti, dhe ndoshta më befasuese, njerëzit në 1% më të lartë të fituesve kishin IQ më të ulët se ata që fitonin menjëherë poshtë tyre.

Pse është kështu, është e vështirë të thuhet. Por një mundësi është që njerëzit më të zgjuar të preferojnë një jetë më të ekuilibruar sesa të punojnë gjatë gjithë kohës. Ose ndoshta preferojnë profesione me status më të lartë dhe paga disi më të ulëta. Paratë nuk janë e vetmja gjë që mund të shijoni. Ndoshta të kesh shumë para mund ta bëjë më të vështirë besimin e miqve ose bashkëshortëve potencialë.

Fati është një tjetër arsye e mundshme për shkëputjen e pjesshme midis IQ dhe të ardhurave, veçanërisht në nivelet më të larta të arritjeve. Në shumicën e investimeve ekziston një shkëmbim rrezik-kthim: Kjo do të thotë, nëse dëshironi të keni një shans për kthime superiore, duhet të merrni disa shanse. Pasi rreziku dhe fati të vihen në lojë, është e lehtë të shihet se si dy njerëz me aftësi dhe inteligjencë të barabartë mund të përfundojnë me rezultate shumë të ndryshme.

Të përmendësh fatin si faktor nuk do të thotë të minimizosh arritjet e biznesmenëve dhe investitorëve. Madje për të hyrë në një pozicion ku “fati” mund t’ju sjellë 5 miliardë dollarë shtesë, kërkon aftësi të jashtëzakonshme. Thënë kjo, midis një personi me vlerë 1 miliard dollarë dhe një personi me vlerë 6 miliardë dollarë, rasti për të menduar se personi më i pasur është më i zgjuar nuk është shumë i fortë.

Siç mund ta prisni, rezultatet nuk janë të njëjta për çdo vend. Në të dhënat finlandeze, të ardhurat nuk bien në mesin e atyre me IQ shumë më të lartë. Megjithatë, të qenit në përqindjen e 99-të për IQ-në ju vendos vetëm në përqindjen e 70-të për të ardhurat, përsëri duke parë mesataret. Në përgjithësi, vendet nordike priren të mbledhin më shumë të dhëna për IQ-në dhe ka më pak rezultate të sakta për pjesët e tjera të botës.

Një mësim i këtyre studimeve është i qartë: Nëse po kërkoni të punësoni njerëzit më të mirë, mos u obsesiononi pas zgjuarsisë së tyre. Ky është një gabim i bërë shpesh, mbi të gjitha nga njerëz të zgjuar që kërkojnë të tjerë si ata.

Dhe mësimi më i madh është se ajo që ka vërtet rëndësi është aftësia e një personi për të sintetizuar aftësitë e tij ose të saj – jo përsosmëria në një aftësi të vetme.

Konsideroni një atlet të lartë si LeBron James. Ai kurrë nuk ka qenë njeriu më i shpejtë në NBA, as gjuajtësi, mbrojtësi apo rikuperuesi më i mirë. Por ai ka një inteligjencë ekstreme sintetike që e ka bërë atë ndoshta lojtarin më të madh në historinë e ligës – dhe, jo rastësisht, një lider të madh ekipi.

LeBron James është i jashtëzakonshëm, natyrisht. Por ju mund të mësoni nga shembulli i tij. Kur mendoni për të ardhmen tuaj, mos u shqetësoni tepër – as shumë i mërzitur dhe as shumë i vetëkënaqur – për ato rezultate e provimeve. Në vend të kësaj, përpiquni të kuptoni se si t’i bëni të gjitha talentet tuaja të punojnë së bashku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here