5 mënyra për të treguar se mund të drejtoni – edhe kur nuk keni një rol udhëheqës

Vetëm për shkak se nuk keni një titull, kjo nuk do të thotë që nuk jeni një lider.

Por nëse doni që një ditë ta fitoni atë titull dhe një pozicion të drejtuesit ose menaxherit të ekipit, atëherë ka një dilemë që duhet ta pajtoni. Ju do të duhet të jeni në gjendje të demonstroni lidership në punë për njerëzit që marrin vendime për promovim – pa pasur një rol udhëheqës për të treguar.

Megjithatë, puna në çdo ekip krijon momente lidershipi që me siguri i keni kapur në të kaluarën. Ju thjesht mund të mos e keni vënë re ose mund të mos e keni kuptuar në atë moment.

Shumë njerëz përpiqen të zhvendosin fajin dhe të gjejnë justifikime, por udhëheqësit e mëdhenj marrin në dorë problemet dhe punojnë për të gjetur mësime dhe zgjidhje.
Këtu, unë do të ndaj pesë mënyra për të demonstruar lidership në punë, në mënyrë që të mund t’i dalloni ato momente, të veproni sipas tyre dhe t’i përdorni ato për të argumentuar pse jeni lideri që i nevojitet organizatës suaj:
1. Merrni përgjegjësi
Merrni iniciativën kur shfaqen detyra të reja dhe bëhuni i pari që vullnetarisht për detyra të reja që janë të zbatueshme për grupin tuaj të aftësive.
Shënim: Ju nuk keni nevojë të dilni vullnetarë për gjithçka dhe nuk duhet – vetëm ato që ofrojnë një shans real për të përdorur ose zhvilluar më tej aftësitë tuaja.Përveç kësaj, merrni përgjegjësinë për kontributet tuaja – edhe kur projektet shkojnë keq. Shumë njerëz përpiqen të zhvendosin fajin dhe të gjejnë justifikime, por udhëheqësit e mëdhenj marrin në dorë problemet dhe punojnë për të gjetur mësime dhe zgjidhje. Ky mentalitet përgjegjësie është gjithashtu ajo që ndan liderët aspirues nga liderët e pashmangshëm.

2. Përfshini njerëz të tjerë
Çdo organizatë dëshiron udhëheqës të cilët besojnë se suksesi i ekipit tejkalon suksesin e çdo individi. Mënyra më e mirë për ta demonstruar këtë është duke u siguruar që të tjerët të përfshihen në takime, seancat e dhënies së ideve dhe vendimet kryesore. Niveli në të cilin mund të përfshini të tjerët në projektet tuaja ose të ofroni për të ndihmuar të tjerët me projektet e tyre tregon nivelin në të cilin jeni gati për udhëheqje.

Duke bashkëpunuar më shumë, do të përfitoni gjithashtu nga të mësuarit rreth një grupi më të larmishëm përvojash dhe aftësish. Dhe do të ndërtoni marrëdhënie me njerëz që mund të jenë thjesht pjesë e ekipit që ju kërkohet të drejtoni një ditë.

Niveli në të cilin mund të përfshini të tjerët në projektet tuaja ose të ofroni për të ndihmuar të tjerët me projektet e tyre tregon nivelin në të cilin jeni gati për udhëheqje.

3. Flisni
Jini të gatshëm të ndani idetë tuaja në takime, jini të gatshëm t’u ofroni komente kolegëve dhe mbikëqyrësit tuaj dhe jini të gatshëm të përkrahni idetë (të tuajat ose të tjerët) në takime kur merren vendime. Ju nuk duhet të jeni një person i zhurmshëm, ekstrovert, por ju duhet t’i nxirrni idetë tuaja atje.

Nëse keni vështirësi për të dëgjuar zërin tuaj gjatë një takimi në grup, mund të flisni privatisht me njerëzit që dëshironi të dëgjoni idetë tuaja – qoftë gjatë një bisede një-me-një ose përmes emailit. Por nëse vërtet besoni se keni një ide të shkëlqyer për të kontribuar, i detyroheni ekipit tuaj që të flasë – dhe duke bërë këtë do t’ju ndihmojë të viheni re edhe si një udhëheqës i mundshëm.

4. Bëni pyetje
Bërja e pyetjeve nuk është vetëm një mënyrë për të folur kur nuk keni një ide për të ofruar – edhe pse kjo mund të jetë arsyeja dhe funksionon. Bërja e pyetjeve gjatë takimeve të ekipit ose bisedave me kolegët i ndihmon njerëzit të mendojnë për idetë e tyre dhe të gjejnë përmirësime.

Bërja e pyetjeve tregon gjithashtu përkushtimin dhe entuziazmin tuaj ndaj ekipit dhe aftësinë tuaj për të parë gjëra që të tjerët nuk mund t’i shohin. Dhe ju ofron mundësinë për të dhënë një kontribut edhe kur nuk jeni duke paraqitur një ide. Përfundimisht, bërja e pyetjeve inteligjente shpesh ju bën të shiheni si një burim për këshilla dhe ndihmë – dhe ndoshta edhe t’ju besohet një rol i ri udhëheqës.

Është e rëndësishme të jesh lojtar i ekipit, të flasësh dhe të bësh pyetje. Por nëse po e bëni këtë ende duke dështuar në detyrat tuaja, atëherë mund të mos e mbani rolin tuaj ekzistues për një kohë të gjatë.

5. Dorëzoni
Gjithmonë dorëzoni atë që premtoni. Kryeni punën tuaj në kohë dhe sipas standardit që pritet. Kur dilni vullnetar për detyra të reja, sigurohuni që t’i përmbushni ato gjithashtu.

Më shpesh në organizata, njerëzit që përcillen me shpejtësi për role drejtuese janë ata që shihen si performues të lartë. Është e rëndësishme të jesh lojtar i ekipit, të flasësh dhe të bësh pyetje. Por nëse jeni duke i bërë të gjitha këto ende duke dështuar në detyrat tuaja të caktuara, atëherë mund të mos e mbani rolin tuaj ekzistues për një kohë të gjatë – e lëre më të konsideroheni për role udhëheqëse.

Mbani mend: Këto pesë aktivitete nuk kanë të bëjnë vetëm me rënien në sy gjatë momenteve të lidershipit, ato kanë të bëjnë gjithashtu me përvetësimin e aftësive të reja për veten tuaj – duke krijuar në mënyrë efektive programin tuaj të zhvillimit të lidershipit. Po, ata do t’ju japin diçka për të folur në një intervistë, por më e rëndësishmja, ata do t’ju japin mjete të reja që do t’ju ndihmojnë të punoni më mirë.

Në këtë mënyrë, ju do të bëheni një udhëheqës – edhe para se t’ju jepet ai titull – i cili është në gjendje të ndihmojë ekipin tuaj të bëjë punën e tij më të mirë ndonjëherë.

Burimi: Ideas.ted.com
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here