8 gabime befasuese që mund të bëni gjatë përgatitjes së ushqimit

Ushqimi duhet të jetë burim gëzimi, jo sëmundje.

Kur merrni kohë për të përgatitur një vakt, me siguri prisni që ushqimi juaj t’ju ushqejë në vend që t’ju sëmurë. Por sëmundja e shkaktuar nga ushqimi për shkak të baktereve, viruseve, parazitëve, toksinave dhe kimikateve të dëmshme është jashtëzakonisht e zakonshme. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerësojnë se rreth 48 milionë njerëz përjetojnë një sëmundje të shkaktuar nga ushqimi çdo vit në Shtetet e Bashkuara.

Nuk janë vetëm prodhimet e restoranteve apo supermarketeve që shkaktojnë telashe. Gatimi në shtëpi është gjithashtu një burim kryesor i sëmundjeve që vijnë nga ushqimi, thotë për SELF Philip M. Tierno, Ph.D., profesor klinik i mikrobiologjisë dhe patologjisë në NYU Langone Health dhe autor i librit The Secret Life of Germs.
Disa nga bazat për trajtimin e sigurt të ushqimit mund të duken të qarta, por ekspertët thonë se ka shumë gabime të sigurisë ushqimore që njerëzit nuk e kuptojnë se po i bëjnë. Më poshtë janë disa gabime që mund t’ju habisin.

1. Ju e lini mishin e ngrirë të papërpunuar ose shpendët të shkrihen në banak
Bakteret rriten me shpejtësi në temperaturën e dhomës, sipas FoodSafety.gov. Dhe, meqenëse ushqimi shkrihet në mënyrë të pabarabartë, bakteret fillojnë të rriten në pjesët e shkrira edhe nëse pjesët e tjera të ushqimit ende ndjehen të ngurta, të ngrira. Bakteret mund t’ju bëjnë të sëmureni dhe të kontaminojnë sende të tjera në kuzhinën tuaj, thotë Tierno.Kur ju duhet të shkrini ushqimet që prishen, Departamenti i Bujqësisë i Shteteve të Bashkuara (USDA) rekomandon këto opsione:

  • Shkrirja në frigorifer. Ju do të duhet të planifikoni përpara për këtë metodë, e cila mund të zgjasë disa ditë. Për shembull, një produkt i madh si gjeli i detit ka nevojë për të paktën 24 orë të plota për 5 kilogramë peshë nëse frigoriferi juaj është vendosur në 40 gradë. Pasi të shkrihen, ushqimet si mishi i bluar ose gjeli i detit duhet të jenë në rregull në frigorifer për një ose dy ditë shtesë përpara se të gatuani.
  • Shkrirja në ujë të ftohtë. Ky është një opsion më i shpejtë, por kërkon më shumë punë dhe që ushqimi i ngrirë të jetë në një qese që nuk rrjedh. Zhyteni produktin në ujë të ftohtë dhe më pas ndërrojeni ujin çdo 30 minuta. Një kilogram mish, shpend ose ushqim deti mund të zgjasë një orë ose më pak, por paketimet më të mëdha kërkojnë më shumë kohë. Pas shkrirjes, gatuajeni ushqimin menjëherë.
  • Shkrirja në mikrovalë. Është e sigurt për të shkrirë ushqimin e papërpunuar në mikrovalë, por duhet ta gatuani menjëherë pasi të jetë shkrirë.

USDA raporton se është gjithashtu e sigurt të kaloni direkt në gatim. Të gjithë kuzhinierët e shtëpisë duhet të kenë parasysh se një artikull i ngrirë kërkon rreth 50% më shumë kohë për t’u gatuar sesa kur nuk është i ngrirë dhe ky mund të mos jetë plani më i mirë për recetën tuaj.

2. Ju i lani shpendët e papërpunuara përpara se ta gatuani.
Në një anketë përfaqësuese kombëtare të vitit 2015 me 1,504 njerëz të botuar në Journal of Food Protection, gati 70% e konsumatorëve raportuan se kishin shpëlarë ose larë shpendët e papërpunuar. Nëse e bëni këtë, duhet të ndaloni.

Shpendët e papërpunuara shpesh mbartin bakteret Campylobacter që shkaktojnë sëmundje dhe gjithashtu mund të jenë të kontaminuara me patogjenë të tjerë si Salmonella dhe Clostridium perfringens, sipas CDC. Pastrimi i shpendëve tuaj të papërpunuar nuk i largon këta patogjenë. Krejt e kundërta: Ju do të rrezikoni të spërkatni ato patogjene përreth në zona të tjera, duke ju bërë më të prekshëm ndaj sëmundjeve që vijnë nga ushqimi. “Lëngjet nga mishi mund të kontaminojnë lavamanin dhe hapësirat e banakut, si dhe duart tuaja,” shpjegon Tierno.

3. Nuk i kushtoni vëmendje tërheqjeve të ushqimit nga tregu.

“Sfida është se njerëzit, një, nuk dëgjojnë për tërheqjen, ose dy, nëse dëgjojnë, ata supozojnë se nuk është afër tyre,” tha Barbara Kowalcyk, Ph.D., asistent profesor i shkencës dhe teknologjisë ushqimore në Universitetin Shtetëror të Ohio dhe bashkëthemelues i Qendrës jofitimprurëse për Kërkimin dhe Parandalimin e Sëmundjeve të shkaktuara nga Ushqimi, për SELF.
Për të marrë njoftime automatike për tërheqjen e ushqimit, abonohuni në burimin RSS të Foodsafety.gov ose në njoftimet me email të Recalls.gov.Pasi të mësoni për një tërheqje, ndiqni këto tre rregulla:

  • Mos supozoni se zona juaj nuk është prekur: Kompanitë mund të thonë se nga e ka origjinën ushqimi dhe të ofrojnë informacion identifikimi si një kod produkti për t’u kërkuar në paketim, por nuk u kërkohet të ndajnë se ku është shitur saktësisht një produkt i kontaminuar, Kowalcyk shpjegon. Kjo do të thotë që ju takon të kontrolloni nëse një tërheqje mund të përputhet me ndonjë send në shtëpinë tuaj.
  • Mos e injoroni një tërheqje vetëm sepse është “vullnetare”: Siç vëren Kowalcyk, shumica e tërheqjeve të ushqimit janë vullnetare. Kjo nuk do të thotë se ata nuk janë seriozë. “Është me të vërtetë e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje sepse ata i bëjnë ato tërheqje kur e dinë se ka pasur një kontaminim ose kur mendojnë se ekziston një rrezik thelbësor që njerëzit të sëmuren,” thotë Kowalcyk.
  • Hidheni menjëherë produktin: Mos u përpiqni ta gatuani, pasi mund të kontaminoni sende të tjera në kuzhinën tuaj. “Hidheni dhe lani duart dhe sipërfaqet që mund të ketë prekur, edhe nëse është një mbështjellës i jashtëm”, këshillon Tierno.
4. Nuk lani frutat dhe perimet që kanë lëkurë të pangrënshme.
Pavarësisht nëse është një avokado apo një mollë, duhet të lani të gjitha produktet përpara se të hani ose gatuani me to, këshillon Tierno. Nëse mendoni se mund të anashkaloni larjen e frutave dhe perimeve kur nuk hani lëkurën, mendoni përsëri. FDA rekomandon që të lahen të gjitha produktet përpara prerjes ose qërimit, në mënyrë që të mos transferoni patogjenë ose papastërti nga lëkura në pulpë.Ndotja në lëkurën e frutave dhe perimeve është një shqetësim i vërtetë. Për shembull, një raport i fundit i FDA zbuloi bakterin Listeria monocytogenes në lëkurën e më shumë se 17% të 361 lëkurave të avokados të testuara. Ngrënia e ushqimit të kontaminuar me Listeria mund të shkaktojë listeriozë, një sëmundje serioze dhe potencialisht fatale, sipas CDC.

Larja e frutave dhe perimeve është një mënyrë e thjeshtë për të reduktuar numrin e patogjenëve të mundshëm që konsumoni. Uji i rrjedhshëm është i shkëlqyeshëm, nuk ka nevojë për sapun. Produktet me lëkurë të fortë, si avokado, mund të fshihen edhe me një furçë prodhimi.

5. Ju nuk përdorni një termometër mishi.
Nëse zakonisht kërkoni njolla rozë në mishin tuaj për të kontrolluar gatishmërinë, është koha për një qasje më të sigurt. “Ngjyra nuk është një tregues i mirë i gatishmërisë,” thotë Kowalcyk. (E njëjta gjë vlen edhe për nuhatjen ose shijimin e ushqimit për të parë nëse është ende i mirë. Ju nuk mund të dalloni nga shikimi ose nuhatja nëse ushqimi është i sigurt.)

Për artikuj si mishi dhe shpendët, Kowalcyk rekomandon përdorimin e një termometri digjital të mishit të ndjeshëm ndaj majës. “Nëse nuk është një termometër i ndjeshëm ndaj majave, atëherë duhet ta futni në një thellësi të caktuar përpara se të regjistrojë temperaturën siç duhet,” shpjegon ajo.

Foodsafety.gov mban një listë të temperaturave minimale të sigurta të gatimit. Për shembull, shpendët duhet të gatuhen në një temperaturë të brendshme prej 74 gradë Celcius. Një biftek i freskët mund të gatuhet në 63 gradë, me një kohë pushimi prej tre minutash. Është jetike të përfshihen kohët e pushimit kur tregohet pasi nxehtësia vazhdon të shkatërrojë patogjenët.

Mos harroni, këto temperatura janë minimale. Mund të gatuani në një temperaturë të brendshme më të lartë për më shumë kujdes. Tierno rekomandon 82 gradë për shpendët, duke përfshirë gjelin e detit, dhe 77 gradë për viçin, derrin dhe qengjin.

6. Ju anashkaloni larjen e duarve dhe dezinfektimin e sipërfaqeve ndërmjet fazave të përgatitjes së ushqimit.
Ju mund të mendoni se është e arsyeshme të lani duart përpara se të filloni të përgatisni ushqimin, por a ju kujtohet t’i lani ato përsëri pasi të keni hapur, për shembull, një paketë me pulë të papërpunuar? Po, është një hap shtesë (potencialisht i bezdisshëm) kur po përpiqeni të kryeni magji kulinare, por me të vërtetë duhet t’i lani duart sa herë që bini në kontakt me mish të papërpunuar ose shpendë. “I gjithë koncepti këtu është parandalimi i kontaminimit të kryqëzuar,” shpjegon Tierno.

Për t’i larë duart në mënyrë efektive, duhet t’i fërkoni ato së bashku me ujë dhe sapun për të paktën 20 sekonda. Mos harroni të pastroni në mes të gishtërinjve tuaj dhe të pastroni poshtë thonjve duke i kaluar nëpër pëllëmbët tuaja me sapun.

Është gjithashtu e rëndësishme të parandaloni çdo sipërfaqe që prek mishin e papërpunuar nga ndotja e sendeve të tjera. Për shembull, një pjatë që çon mishin e papërpunuar në skarë nuk duhet ta çojë mishin e gatuar.

Për të dezinfektuar sipërfaqet e përgatitjes së ushqimit, mund të fshini zonat si banakët me ujë të nxehtë dhe me sapun pasi të përfundoni gatimin e çdo ushqimi. Tierno rekomandon gjithashtu pastrimin e sporteleve dhe lavamanit me një zgjidhje zbardhuese. Foodsafety.gov raporton se ju mund të bëni një zgjidhje për sanitizimin duke përzier një lugë gjelle zbardhues klori të lëngshëm pa aromë në 4 litra ujë.

Së fundi, ndërroni ose dezinfektoni shpesh sfungjerët dhe leckat e pastrimit, pasi ato mund të përmbajnë baktere.

7. Ju nuk e mbani mishin e papërpunuar të ndarë nga ushqimet e tjera.
Shmangia e kontaminimit të kryqëzuar në fakt fillon në supermarket. Një studim i vitit 2018 në Journal of Food Protection mori 402 kampione nga paketimet e mishit, duke zbuluar se bakteret nga produktet e papërpunuara të shpendëve mund të transferohen në paketim nëpërmjet lëngut të mishit, pastaj teorikisht të transferohen nëpër shtëpinë tuaj kur e prekni atë.

Kur është duke bërë pazar, Kowalcyk përdor një qese plastike si një dorezë për të marrë paketat e mishit të papërpunuar, duke tërhequr qesen plastike mbi to në mënyrë që pakot të jenë të mbyllura. Meqenëse ajo shmang prekjen e pjesës së jashtme të paketës dhe paketa nuk do të prekë sende të tjera ushqimore, kjo zvogëlon rrezikun e kontaminimit të kryqëzuar.

Mbani parasysh kontaminimin e kryqëzuar edhe kur shpaketoni sendet ushqimore; studimi i 2018 Journal of Food Protection sugjeroi që zakonet e ruajtjes së ushqimit të njerëzve (si vendosja e një pakete mishi në banakun e kuzhinës pa një qese mbrojtëse) mund të kontribuojnë në kontaminim të kryqëzuar edhe kur ata e trajtojnë mishin në mënyrë të sigurt në dyqan ushqimor. Në frigoriferin tuaj, Kowalcyk thotë: “Duhet ta mbani ushqimin e gatshëm për t’u ngrënë të ndarë nga vezët e paziera, mishi i papjekur, ushqimet e detit të papjekura, këto lloj gjërash.”

Mos harroni të lani duart pas blerjeve ushqimore, Tierno thotë: “E gjithë ideja është të shkurtoni numrat e patogjenëve. Sa më pak ndërhyrje në trupin tuaj, aq më pak shanse që do të sëmureni.

8. Ju e lini ushqimin jashtë për një kohë të gjatë pas gatimit ose ngrënies.
Pas një vakti të mirë ushqimi paketimi i mbetjeve mund të jetë gjëja e fundit që keni në mendje. Por nëse doni të kënaqeni me kënaqësinë e ushqimeve të mbetura, vendoseni ushqimin në frigorifer sa më shpejt të jetë e mundur.

Ushqimi nuk duhet lënë kurrë jashtë për më shumë se dy orë, dhe më pas, edhe nëse vendoset në frigorifer dhe e nxjerr të nesërmen, ushqimi duhet të ngrohet në mënyrë që të jetë mjaft i nxehtë për të vrarë organizmat që mund të jenë rritur atje”, tha Tierno. Foodsafety.gov rekomandon ngrohjen e mbetjeve në një temperaturë minimale të brendshme prej 74 gradë.Kjo është gjithashtu e rëndësishme sepse bakteret mund të shumohen shpejt kur ushqimi ftohet menjëherë pas gatimit. Nëse nuk jeni në gjendje ta mbani ushqimin të ngrohur në të paktën 60 gradë Celcius pas gatimit përpara se ta vendosni në frigorifer, është një ide e mirë ta vendosni menjëherë në frigorifer.

Nëse ende keni një sëmundje të shkaktuar nga ushqimi, pavarësisht përpjekjeve tuaja më të mira, ja se si ta trajtoni atë.
Shumica e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi do të shkaktojnë një kombinim të përzier, të vjella, diarre, dhimbje barku dhe nganjëherë temperaturë,” thotë Amesh Adalja, M.D., një specialist i sëmundjeve infektive i certifikuar nga bordi dhe studiues i lartë në Qendrën John Hopkins për Sigurinë Shëndetësore. VETË. Këto simptoma mund të jenë më të rënda te njerëzit që kanë rezerva më të ulëta për të luftuar sëmundjen, duke përfshirë njerëzit që janë shumë të rinj ose të moshuar, njerëzit që kanë komprometuar sistemin imunitar dhe njerëzit që janë shtatzënë, thotë Dr. Adalja.

Patogjenët më të zakonshëm që shkaktojnë helmim nga ushqimi zakonisht fillojnë t’ju sëmurin tetë orë deri në pesë ditë pasi i keni gëlltitur, por ndonjëherë mund të duhen javë për t’u sëmurur. Kjo mund ta bëjë më të vështirë identifikimin e shkelësit. Pasi simptomat fillojnë, ato zakonisht zhduken brenda 48 orëve, sipas Klinikës Mayo.

Për sa kohë që mund të mbani pak lëngje dhe simptomat tuaja po përmirësohen gjatë disa orëve ose ditëve, është mirë të kujdeseni për sëmundjen tuaj ushqimore në shtëpi, thotë Dr. Adalja. Klinika Mayo rekomandon pirjen e sasive të vogla të lëngjeve ngadalë për të ruajtur hidratimin, por për të shmangur nxitjen e të përzierave dhe pushimin. Përfundimisht futni ushqime të buta përsëri në sistemin tuaj kur mendoni se mund t’i trajtoni ato.

Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për më shumë se dy ose tre ditë, është koha për të takuar një mjek. Po flasim për diarre ose të vjella të pandërprera, marramendje, temperaturë të lartë që nuk i përgjigjet acetaminofenit ose ibuprofenit, ose të jesh aq i lodhur sa nuk mund të ngrihesh nga shtrati. Dhe nëse keni të bëni me shenja të rënda të helmimit nga ushqimi si ngërçe abdominale me dhimbje intensive, diarre të përgjakshme ose shenja të sëmundjes kërcënuese për jetën (shikim të turbulluar, të folur të paqartë, dobësi muskulore dhe më shumë), duhet të kërkoni një vlerësim urgjent mjekësor dhe trajtimi.

Burimi: Self
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here