Kanabisi dhe Psikoza: Kërkimet vazhdojnë për lidhjen e tyre

E kemi prekur si temë më parë në artikullin e Korrik të 2021, Studimi: Skizofrenia e lidhur me përdorimin e mariuhanës, (kliko mbi artikull për ta shfaqur të plotë) në të cilin flitet për një kërkim të vonshëm nga Qendra Kërkimore në Kopenhagen të cilët zbuluan disa lidhje me rritjen e skizofrenisë nga përdoruesit e marihuanës.

Në një tjetër botim të fundit të Gazetës Amerikane të Psikiatrisë në 1 janar 2022 përmbante të dhëna të reja kërkimore që avancon të kuptuarit tonë nëse kanabisi mund të shkaktojë ose thjesht lidhet me psikozën.

Lidhja e kanabisit me psikozën u vërejt për herë të parë nga psikiatri skocez Thomas Clouston pasi vizitoi azilin e Kajros në 1896, ku 40 nga 253 pacientë kishin marrëzi që i atribuohej hashashit.

Studimet që nga ajo kohë kanë dokumentuar përfundimisht lidhjen e kanabisit me psikozën e ngjashme me skizofreninë.

Për shembull, në vitin 1987, 45,750 rekrutët e ushtrisë suedeze u pyetën për përdorimin e tyre të drogës. Ata që kishin përdorur kanabis më shumë se 50 herë kishin gjashtë herë më shumë gjasa të zhvillonin skizofreni gjatë 15 viteve të ardhshme sesa ata që nuk e kishin përdorur kurrë.

Analiza e studimeve të shumta kërkimore tregon një rritje mesatare dyfish të rezultateve psikotike për përdoruesit tipikë të kanabisit dhe një rritje pothuajse katërfish për përdoruesit më të rëndë në krahasim me jo-përdoruesit, megjithëse kjo mbetet vetëm një lidhje midis kanabisit dhe skizofrenisë dhe jo provë për të gjetur shkakun.

Ata që përdorin marijuanë me fuqi shumë të lartë në baza ditore janë zbuluar se kanë pesë herë më shumë gjasa sesa jo-përdoruesit të vuajnë nga çrregullime psikotike.

Nga ana tjetër, një studim holandez zbuloi se ata që preferojnë kanabisin me përmbajtjen më të lartë të CBD nuk përjetojnë një rritje kaq të madhe të përvojave psikotike, gjë që duket se demonstron natyrën mbrojtëse të CBD. Mbetet pyetja nëse kanabisi shkakton skizofreni, skizofrenët kanë më shumë gjasa të përdorin kanabis, apo ndonjë gjendje gjenetike më themelore rrit rrezikun si të përdorimit të kanabisit ashtu edhe të skizofrenisë. Të dhënat e fundit nga Kanadaja mund të kenë filluar të ndajnë problemin e pulës dhe vezëve të shkakësisë duke mbështetur idenë se të gjithë përdoruesit e rinj të kanabisit janë në rrezik të shtuar të psikozës.

Një anketë vjetore me 3720 adoleshentë mori vetë-raporte të përdorimit të kanabisit dhe simptomave psikotike të vitit të kaluar gjatë katër viteve, nga mosha 13 deri në 16 vjeç.

Gjetjet treguan një lidhje të qartë të shpeshtësisë së përdorimit të kanabisit me simptomat psikotike të shtuara dhe jo anasjelltas. Përdorimi i kanabisit në çdo vit u zbulua se parashikonte një rritje të simptomave psikotike një vit më vonë, dhe jo anasjelltas. Për më tepër, një tjetër studim i ri i afro 80,000 anëtarëve të popullsisë së përgjithshme amerikane tregon se ata me çrregullim të përdorimit të kanabisit gjatë vitit të kaluar kanë një rritje 2.5-fish në shkallën e çrregullimit psikotik të ngjashëm me skizofreninë të diagnostikuar zyrtarisht.

Artikulli i Ganesh dhe D’Souza eksploron gjendjen aktuale të kërkimit shkencor mbi shkakësinë e skizofrenisë nga kanabisi. Ata arritwn në përfundimin se aplikimi i modeleve komplekse gjenetike, konsekuencialiste dhe kundërfaktualiste në të dhënat e shfaqura po fillon të demonstrojë se përdorimi i kanabisit ka më shumë ndikim në zhvillimin e skizofrenisë përfundimisht sesa e kundërta.

Ndërsa shkencëtarët argumentojnë për detajet e shkëlqyera të shkakësisë dhe lidhjes, shumë prindër me fëmijë që zhvilluan skizofreni pas përdorimit të rregullt të kanabisit janë plotësisht dhe me zë të lartë të bindur se kanabisi shkaktoi psikozën e fëmijës së tyre. Ndoshta emocionet e humbjes dhe dhimbjes shkatërruese po i bëjnë ata të hidhen në këtë përfundim përpara shkencëtarëve më të kujdesshëm. Por hendeku midis supozimit dhe vërtetimit shkencor të kanabisit që shkakton psikozë të ngjashme me skizofreninë po ngushtohet. Nuk duhet shumë kujdes për të paralajmëruar të rinjtë, përdoruesit e shpeshtë të kanabisit dhe përdoruesit e produkteve të larta THC që përmbajnë CBD minimale për rreziqet që ata marrin për shëndetin e tyre mendor.

Burimi: The American Journal of Psychiatry

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here