A jemi të mbrojtur nga asteriodët? Simulimi i NASA-s tregon se jemi të pambrojtur

Edhe me një njoftim paraprak prej gjashtë muajsh, ne nuk mund të ndalojmë një asteroid në hyrje.

Asteroidi 2021 PDC u vu re për herë të parë më 19 prill 2021 nga projekti Pan-STARRS në Universitetin e Hawait. Deri më 2 maj, astronomët ishin 100% të sigurt se do të godiste Tokën diku në Evropë ose Afrikën veriore. Më 20 tetor 2021, asteroidi hyri në Evropë, duke marrë jetë të panumërta.

Askush nuk mund të bënte absolutisht asgjë për ta shmangur atë nga rruga e tij vdekjeprurëse. Ekspertët mund të paralajmëronin vetëm një popullatë në panik që të largohej nga rruga sa më shpejt të mundeshin, nëse ishte e mundur.

Skenari i mësipërm është rezultat i një eksperimenti të mendimit të NASA-s të përfunduar së fundmi.

Pyetja që agjencia kërkoi t’i përgjigjej ishte kjo: Nëse zbulonim një asteroid potencialisht vdekjeprurës të destinuar të godiste Tokën në gjashtë muaj, a mund të bënim ndonjë gjë për të parandaluar një katastrofë të tmerrshme? Përgjigja shqetësuese është “jo“, jo me teknologjinë e disponueshme aktualisht.

Ndërsa Evropa mund të marrë frymë lehtë tani për tani, simulimi i kryer nga Qendra për Studime të Objekteve Afër Tokës së NASA/JPL-së dhe i paraqitur në Konferencën e 7-të të Mbrojtjes Planetare IAA është shqetësuese. Agjencitë hapësinore shohin “objekte afër Tokës” (NEO) gjatë gjithë kohës. Shumë prej tyre janë më të mëdha se 140 metra në madhësi, që do të thotë se ato janë potencialisht vdekjeprurëse.

Rosa të ulura
Niveli në të cilin po gjejmë asteroidët 140 metra dhe më të mëdhenj mbetet mjaft i qëndrueshëm, rreth 500 në vit. Projeksioni ynë për numrin e këtyre objekteve atje është rreth 25,000, dhe ne kemi gjetur vetëm pak më shumë se një të tretën e tyre deri më tani, ndoshta 38% apo më shumë,” tha për Space.com, Lindley Johnson, Zyra e Mbrojtjes Planetare e NASA-s.

Me teknologjinë tonë aktuale, zbulimi i një NEO varet nëse thjesht kemi një teleskop që tregon drejtimin e tij. Për të hequr pikën e verbër të njerëzimit, NASA po zhvillon anijen kozmike NEO Surveyor, të cilën ata planifikojnë ta lançojnë në vitin 2025. Projekti po mbështetet nga Shoqëria Planetare, e njëjta organizatë që vendosi velat e para të lehta të Tokës. Sipas Shoqërisë Planetare, NEO Surveyor do të jetë në gjendje të zbulojë 90 përqind të NEO-ve prej 140 metrash ose më të mëdhenj, një përmirësim i madh.

Si të lëvizni një asteroid
Ushtrimi i NASA/JPL e bëri të qartë se gjashtë muaj nuk janë thjesht kohë e mjaftueshme me teknologjinë tonë aktuale për të përgatitur dhe nisur një mision në kohë për të shtyrë një NEO nga kursi i tij. (Rregullimet e vogla të kursit bëhen të rëndësishme në distanca të mëdha, kjo është arsyeja pse “shtytja” e një asteroidi është një strategji e mundshme.)

Si do të dukej një mision i tillë? E lëmë mënjanë Hollivudin – ju kujtohet Armagedoni?- ne nuk dimë ndonjë mënyrë të mirë për të ridrejtuar një NEO që ka nisur rrugën tonë. Ekspertët besojnë se gjuajtja e rrezeve lazer në një shkëmb në hyrje, sado emocionuese që mund të duket, nuk është një mundësi realiste. Shpërthimet bërthamore të synuara mund të funksionojnë, por harroni uljen e Bruce Willis, Ben Affleck dhe Liv Tyler në një asteroid për të nisur një bombë që ndryshon kursin, veçanërisht vetëm një muaj pas zbulimit të saj (siç ishte rasti në film).

Një gjë tjetër që mund të funksionojë është përplasja e një anijeje kozmike në një NEO aq fort sa të ndryshojë kursin e saj. Kjo është ideja që qëndron pas Testit të Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART) të NASA-s. Ky mision do të qëllojë një anije kozmike në asteroidin (jo kërcënues) Dimorphos në vjeshtën e vitit 2022 me shpresën për të ndryshuar trajektoren e tij.

Udhëtimi i asteroidit vdekjeprurës
Ushtrimi i mundimshëm i tavolinës“, siç e quajti NASA/JPL, u zhvillua gjatë katër ditëve në konferencë:

  • Dita 1, “19 Prill” – Asteroidi i quajtur “2021 PDC” u zbulua 35 milion milje larg. Shkencëtarët llogaritin se ka një shans 1 në 20 për të goditur Tokën.
  • Dita 2, “2 maj” – Tani të sigurt se 2021 PDC do të godasë Tokën, projektuesit e misioneve hapësinore përpiqen të ëndërrojnë një përgjigje. Ata arrijnë në përfundimin se me më pak se gjashtë muaj për të ndikuar, nuk ka kohë të mjaftueshme për të ngritur realisht një mision për të prishur kursin e NEO.
  • Dita 3, “30 Qershor” – Pamjet nga katër teleskopët më të mëdhenj në botë zbulojnë zonën në Evropë që do të goditet. Matjet infra të kuqe të bazuara në hapësirë e ngushtojnë madhësinë e objektit në mes 35 dhe 700 metra. Kjo do të kishte një goditje të ngjashme si një bombë bërthamore 1.2 megatonëshe.
  • Dita 4, “14 Tetori” – Gjashtë ditë para përplasjes, asteroidi është vetëm 6.3 milionë km larg Tokës. Më në fund, Radari i Sistemit Diellor Goldstone ka qenë në gjendje të vlerësojë madhësinë e PDC të vitit 2021. Shkencëtarët llogaritin se shpërthimi nga asteroidi do të kufizohet kryesisht në rajonin kufitar midis Gjermanisë, Çekisë, Austrisë, Sllovenisë dhe Kroacisë. Ekspertët e reagimit ndaj fatkeqësive zhvillojnë plane për adresimin e numrit të njerëzve.

Sa herë që marrim pjesë në një ushtrim të kësaj natyre,” thotë Johnson, “ne mësojmë më shumë se cilët janë lojtarët kryesorë në një ngjarje fatkeqësie dhe kush duhet të dijë çfarë informacioni dhe kur.”

Praktikisht, pak mund të bëhet për të nxituar zhvillimin teknologjik, përveç buxhetimit të më shumë parave drejt këtij qëllimi. Ndoshta duhet të marrim në telefon Bruce Willis, për çdo rast.

Burimi: Big Think
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here