ADN-ja e lashtë vërteton se luftëtari Griffin ishte grek

Në një zbulim të ri të mrekullueshëm, studimet e fundit nga Universiteti i Cincinnati tregojnë se Luftëtari Griffin ishte me origjinë greke. Rezultatet, të cilat i botoi revista Science, ishin pjesë e një studimi me tre pjesë të mbikqyrur nga Universiteti i Harvardit, duke kundërshtuar pretendimet e mëparshme se ai ishte me origjinë nga jashtë.

Kur shikojmë ngritjen e qytetërimit mikenas, ADN-ja e lashtë mbështet nocionin se ishte një fenomen lokal, jo diçka e importuar nga jashtë,” tha bashkëautori Jack Davis. Ishte profesori i UC Classics dhe kreu i departamentit që, së bashku me gruan e tij Sharon Stocker në 2015, zbuluan varrin e Luftëtarit Griffin.

Gjetjet e tyre ishin të një rëndësie të madhe për historianët, kolegët arkeologë dhe gjenetistët. Ai ndihmoi në qartësimin e modeleve të migrimit të njerëzve pesë deri në shtatë mijë vjet më parë, prejardhja e të cilëve ishte përzier kur ata iu bashkuan popullsisë indigjene të Greqisë.

Ky hulumtim adreson një pyetje më të madhe,” shtoi Davis. “Nga vijnë grekët? Nuk kishim asnjë mënyrë për ta adresuar këtë pyetje pa parë marrëdhëniet gjenetike.” Ishte përdorimi i teknikave të reja shkencore që vërtetuan origjinën greke të Luftëtarit Griffin. Kjo do të thoshte se modelet e migrimit që ata kishin studiuar kishin pasur shumë pak ndikim në shoqërinë greke të asaj kohe.

Rrënjët greke të Griffin Warrior: historia dhe shkenca përkojnë
Hulumtimet mbi mbetjet e Luftëtarit Griffin, si dhe 726 të tjerëve, konfirmuan se ata ishin banorë të rajonit para dhe gjatë epokës së bronzit. Sharon Stocker, gruaja e Dejvisit, theksoi se mbreti mikenas “nuk mbante asnjë gjurmë të prejardhjes nga stepa, megjithëse dhjetëra varre elitare dhe më të përulura në Greqi kishin përmbajtje të tillë“.

Fillimisht ishte mjaft e vështirë për t’u studiuar për shkak të ritualeve mortore të Mikenës. Megjithatë, ekipi i Stocker ishte në gjendje të merrte mostra nga varri i Luftëtarit Griffin, i cili kishte ruajtur ADN-në e tij të lashtë. Këto mostra më pas ndihmuan në ndriçimin e lidhjes midis njerëzve të tillë si Luftëtari Griffin me njëri-tjetrin, si dhe vendet në të cilat ata jetonin.

Ekipi nuk e zbuloi varrin e mbretit legjendar Nestor…as nuk e gjeti varrin e babait të tij, Neleus”, konfirmuan Stocker dhe Davis. “Megjithatë, ajo që ata zbuluan ishte ndoshta edhe më e rëndësishme“, pasi ishte “varri i një prej njerëzve më të fuqishëm që hodhi themelet për qytetërimin mikenas, më të hershëm në Evropë“.

Greqia e mitologjizuar në kohën e Homerit
Puna mitologjike e Homerit u ngrit si një feniks nga flakët në vitin 1939 gjatë kërkimit që çoi në C.W. Blegen – një profesor i klasikëve në Universitetin e Cincinnati – dhe Konstantinos Kouroniotis – homologu i tij grek – zbulimin e Pallatit të Mbretit Nestor. Nestori, djali mitologjik i Neleusit dhe nipi i Poseidonit, ishte një nga udhëheqësit e mëdhenj të forcave kundër Trojës në Luftën e Trojës.

Më pas, në vitin 2015, erdhi një zbulim tjetër mahnitës: varri i Luftëtarit Griffin, përkatësisht varri i një babai themelues të qytetërimit mikenas. Më vonë, u gërmuan edhe dy qemere të tjera familjare të zbukuruara me ar dhe gurë të çmuar.

Rindërtimi i fytyrës u ofroi historianëve një paraqitje të shkurtër të tipareve të Luftëtarit Griffin. Megjithatë, kripa e mbretit mikenas, në të cilën ai u varros rreth 3500 vjet më parë, theksoi menjëherë rëndësinë e tij historike.

Artefaktet dhe thesaret e varrosura brenda treguan se ai ishte një individ i pasur që kishte luajtur role fetare, ushtarake dhe politike në shoqërinë mikene.

Luftëtari Griffin mbështetej në shpinë, një shpatë e gjatë me një dorezë ari dhe një kamë binjake në gjoks. Tek këmbët e tij gjetën më shumë artileri, kupa ari dhe xhevahire të çmuara. Një pllakë fildishi e gdhendur me simbolin e një griffin në një peizazh shkëmbor qëndronte midis këmbëve të tij me shirita bronzi, me shumë gjasa të marra nga armatura e tij dhe dhëmbët e derrit të egër nga helmeta e një luftëtari. Agati luftarak Pylos, duke portretizuar një luftëtar fitimtar, theksoi gjithashtu aftësinë ushtarake të Luftëtarit Griffin.

Fakt i zbuluar nga trillimi: trashëgimia e Luftëtarit Griffin
Ajo që Davis dhe Stocker arritën të bënin ishte ndarja e faktit nga trillimi. Gjetjet e tyre dëshmuan se Luftëtari Griffin ishte një udhëheqës i shquar i brezit të tij në shoqërinë mikene – një lider që do të kishte sunduar në fillim të qytetërimit mikenas, kur varre të tilla madhështore në bosht u ndërtuan për klasën e privilegjuar të elitave të Mikenës.

Para vdekjes së tij, mbreti mikenas kishte banuar gjithashtu pranë pallatit në akropolin e Ano Englianos. Pikturat murale në këtë kohë zbukuronin gurë të prerë në stilin minoan, prandaj edhe fakti se shumica e mbi 1500 objekteve me të cilat ai u varros ishin gjithashtu ose të stilit Minoan ose të prodhimit Kretan.

E bukura e kësaj,” siç thekson Wolfgang Hawk i Institutit Max Planck për Antropologjinë Evolucionare, “është se po i bashkon të gjitha në një rrëfim më të madh“. Me fjalë të tjera, zbulimi i ADN-së së lashtë të Luftëtarit Griffin ishte i rëndësishëm për dy arsye. Së pari, ai ndihmoi gjenetistët dhe antropologët të kuptonin më mirë ndikimin e modeleve migratore gjatë epokës së bronzit mbi popullsinë vendase të Greqisë.

Së dyti, në vërtetimin e origjinës greke të aristokratit, ai dha një pasqyrë të pyetjes së Jack Davis se nga e kanë origjinën grekët“, shpjegoi Hawk.

Në rastin e Luftëtarit Griffin, përgjigja është Greqia në atdheun mbi të cilin ai sundoi. “Ky lloj studimi është kritik për të kuptuarit tonë të historisë së lashtë të rajonit mikenas dhe rolit të mikenasve në formimin e asaj historie,” tha Schepartz.

Burimi: Greek Reporter
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here