3 mënyra se si prindërit narcistë mund të abuzojnë me fëmijët

Abuzimi narcist prindëror përfshin prindërit që kanë nevojë për admirim ose vëmendje të tepruar në kurriz të zhvillimit dhe mirëqenies së fëmijëve të tyre.

Ajo lidhet me çrregullimin e personalitetit narcist, por jo në të gjitha rastet. Në të njëjtën kohë, jo të gjithë prindërit me çrregullim të personalitetit narcist abuzojnë me fëmijët e tyre.

Disa prindër narcistë janë të lehtë për t’u dalluar; ata shpesh kanë një ndjenjë madhështore të vetë-rëndësisë dhe shfaqin sjellje egoiste, shkatërruese. Megjithatë, disa prindër narcistë të fshehtë janë shumë më të vështirë për t’u dalluar. Në pamje, ata shpesh duken të jenë shumë të dashur dhe simpatik, por mund të kenë ndjenja të rrënjosura thellë xhelozie dhe pakënaqësie ndaj fëmijëve të tyre.

1. Fëmijët si një zgjatim i vetvetes. Prindërit narcistë të mëdhenj zakonisht janë më të hapur në abuzimin e tyre. Ata i përdorin fëmijët e tyre si një burim furnizimi narcist. Këta prindër i shohin fëmijët e tyre si një zgjatim të vetvetes. Ata i detyrojnë të arrijnë gjërat që prindërit dëshirojnë, të jetojnë në mënyrë mëkëmbëse përmes fëmijës së tyre dhe marrin lavdërimin dhe vlerësimin që vjen me arritjet e fëmijës së tyre. Kjo mund të jetë e dëmshme, pasi fëmija nuk ka mundësinë të zhvillojë identitetin e tij.

Nëse keni një prind narcist, prindi juaj mund t’ju tregojë dashuri vetëm kur i kënaqni. Nëse vuani një pengesë, humbni një konkurs ose nuk bëni siç pritet, ata mund të tërheqin dashurinë dhe miratimin e tyre. Kjo mund t’ju bëjë të ndiheni të hutuar dhe të vetmuar. Në këtë formë të abuzimit narcisist, ju nuk trajtoheni si person, por më tepër si një trofe.

Një shenjë dalluese e një prindi narcist është mungesa e kufijve. Ata mund të kapërcejnë kufijtë e asaj që është e përshtatshme, të tilla si kalimi nëpër gjërat tuaja pa leje, shikimi në telefonin tuaj ose hyrja në dhomën tuaj pa trokitur. Ata gjithashtu mund të përfshihen tepër në jetën tuaj, duke pritur që ju të ndani gjithçka me ta, ose kanë nevojë të dinë se ku jeni gjatë gjithë kohës.

Në këtë lloj abuzimi narcist, është e zakonshme që prindërit ta bëjnë një fëmijë fëmijën e artë, ndërsa një fëmijë tjetër ta bëjnë kokë turku të familjes. Fëmija i artë është i mbushur me vëmendje dhe dhurata, ndërsa koka e turkut neglizhohet dhe trajtohet me kritika. Kjo mund të ketë pasoja shkatërruese për të dy fëmijët. Fëmija i artë mund të ndihet fajtor për dëbimin e vëllait ose motrës së tij, por nuk mund të bëjë asgjë për të ndryshuar dinamikën e rrënjosur të vëllait ose motrës.

Por edhe fëmija i artë nuk është i imunizuar ndaj ciklit të “idealizimit dhe zhvlerësimit” që narcisti vë në lëvizje. Një moment ata janë të dashur dhe të lavdëruar; në vazhdim, ata braktisen, kritikohen dhe poshtërohen.

Fëmija i artë është kushtëzuar të ndjekë një skenar superioriteti dhe suksesi të krijuar nga prindi narcist. Ata janë futur në rolin e fëmijës perfekt që arrin vazhdimisht dhe nuk lëkundet kurrë. Nëse jeni rritur si një fëmijë i artë, prindërit tuaj ndoshta nuk mund të toleronin asnjë shenjë dështimi ose papërsosmërie tek ju. Kur në mënyrë të pashmangshme bëni gabime, prindërit mund të zemërohen dhe të përdorin abuzime verbale dhe fizike. Në fund, mund të ndjeni se jeni vazhdimisht të përhumbur nga një ndjenjë zbrazëtie, një frikë e thellë nga dështimi dhe zbrazëtia e të mos diturit se kush jeni. Ju gjithashtu mund të mendoni se nuk mund të bëni kurrë asgjë siç duhet dhe se vlera juaj bazohet vetëm në arritjet tuaja.

2. Udhëtimet e fajit dhe kontrolli. Ky lloj abuzimi prindëror narcist lidhet me një lloj narcisti të njohur si “narcist i pambrojtur“.

Narcistët e pambrojtur janë thellësisht të pasigurt dhe emocionalisht të paqëndrueshëm. Kjo formë e abuzimit prindëror narcist është më e vështira për t’u njohur, sepse dhunuesi shpesh shfaqet i dobët dhe e shpreh agresionin në mënyra pasive dhe të padukshme. Agresioni i tyre i fshehtë synon të shkaktojë dëm psikologjik, ndërkohë që prindi shmang konfliktin ose konfrontimin.

Këtyre prindërve shpesh u mungon vetëbesimi dhe ndihen bosh në jetën e tyre. Për të kompensuar këto ndjenja inferioriteti, ata përdorin kontrollin narcist ndaj jush, si dhe varësinë emocionale nga ju. Edhe si fëmijë, ju mund të detyroheni në rolin e kujdestarit, këshilltarit apo edhe prindit. Ju mund të ndiheni përgjegjës për mirëqenien emocionale të prindërve tuaj dhe të shtypni nevojat tuaja për t’i kënaqur ato.

Kur një prind ndihet i paplotësuar në martesën e tij dhe përdor fëmijën e tij si bashkëshort ose partner intim zëvendësues, ky quhet inçest emocional. Në disa raste, prindi narcist mund të mos jetë as i vetëdijshëm për atë që po bën, por dëmi që i bëhet fëmijës mund të jetë afatgjatë dhe shkatërrues.

Nëse keni një prind emocionalisht nevojtar dhe narcist, mund të vëzhgoni se sa shumë ata dëshirojnë vërtetimin dhe vëmendjen nga ju. Narcistët janë shpesh shumë të pasigurt, kështu që ata mbështeten te të tjerët për furnizim narcist për t’i ndërtuar dhe për t’i bërë të ndihen mirë. Ata shpesh i bëjnë fëmijët e tyre terapistë dhe vazhdimisht kërkojnë mbështetje dhe këshilla. Kjo mund të jetë rraskapitëse dhe zhgënjyese për ju.

Sa herë që përpiqeni të ndaheni nga prindi juaj, si për shembull duke u larguar ose duke gjetur një partner të ri, prindi juaj mund të futet në depresion dhe të jetë i vrenjtur, të heqë dorë nga kujdesi për veten dhe në raste ekstreme, të kërcënojë me vetëvrasje. Ata mund të mos jenë manipulues qëllimisht dhe llogaritës, por sjellja është ende kontrolluese në natyrë.
Për prindërit e pasigurt dhe në ankth, qëllimi i fshehtë është të ndërhyjnë në jetën tuaj dhe të nxisin varësinë tuaj, në mënyrë që të mos i lini ata. Për këta prindër, të cilët nuk kanë një ndjenjë të fortë për veten jashtë rolit të tyre prindëror, perspektiva për t’ju humbur ju dhe për t’u përballur me zbrazëtinë e tyre të brendshme është e frikshme.

Ata gjithashtu mund t’ju pengojnë për të marrë miratimin që dëshirojnë me narcisizëm. Ata mund të përdorin fraza si “Unë jam shumë i keq” ose “Unë jam një prind i keq” ose “Unë nuk e meritoj dashurinë tuaj” për t’ju bërë t’i lavdëroni dhe t’i qetësoni ata.

Nëse keni një prind narcist që kontrollon në mënyrë pasive, mund të jetë sfiduese të vizatoni kufij të shëndetshëm. Edhe kur të jeni rritur, mund të ndiheni sikur nuk mund të thoni jo ose të ngriheni për veten tuaj. Ju mund të keni një frikë të tepruar nga konflikti, të kërkoni vazhdimisht falje dhe të ndiheni fajtorë dhe të mos jeni në gjendje të pohoni veten në marrëdhënie ose në karrierën tuaj. Ju mund të rriteni që të ndiheni fajtorë për vendosjen e shëndetit dhe lumturisë tuaj në radhë të parë.

3. Konkurrenca dhe Sabotimi. Shumica e prindërve janë të lumtur kur shohin fëmijët e tyre të rriten dhe të bëhen të rritur të suksesshëm. Mjerisht, disa prindër narcistë nuk mund ta durojnë mendimin që dikush t’i tejkalojë ata, përfshirë fëmijën e tyre. Këta prindër duhet të jenë gjithmonë në qendër të vëmendjes. Ata nuk mund ta durojnë mendimin që dikush të bëhet më i suksesshëm se ata, ndaj bëjnë gjithçka për të mbajtur kontrollin.

Nëse performoni mirë, bëni gjëra të mëdha ose i tejkaloni aftësitë e tyre disi, edhe nëse nuk është faji juaj, ata ndihen të poshtëruar. Një prind narcist nuk mund të përballojë ndjenjën e të qenit i lënë pas dore ose i lënë në hije nga fëmijët e tyre. Më pas ata reagojnë me zemërim, zili dhe poshtërim. Kjo mund të shfaqet në sulme verbale, mbytje ose trajtim të heshtur.

Ata mund të jenë xhelozë për vëmendjen që ju merrni, për t’u kujdesur për të, për rininë tuaj, pamjen ose çdo aspekt tjetër të jetës suaj që ata e shohin si një kërcënim për egon e tyre.

Nëse jeni fëmijë i një prindi narcist, mund të ndjeni se po ecni vazhdimisht mbi lëvozhgat e vezëve. Asnjëherë nuk e dini se kur do të ndryshojë disponimi i një prindi dhe ata do t’ju sulmojnë.

Kur bëni ose arrini diçka, do të zbuloni se prindërit tuaj bëjnë të njëjtën gjë për t’ju mposhtur. Për shembull, ata kopjojnë atë që blini, si visheni dhe çfarë bëni. Ata mund të mos e pranojnë, por ata vazhdimisht konkurrojnë me ju.

Me kalimin e kohës, ju mësoni të fshehni të gjitha lajmet pozitive nga prindi juaj narcist. Ju mësoni se çdo gjë e mirë që ju ndodh do të përballet me hakmarrje ose konkurrencë të pashëndetshme. Ju gjithashtu mund të filloni të ndiheni fajtorë për faktin se jeni të dashur dhe të suksesshëm, kështu që ju i sabotoni këto gjëra vetë përpara se t’i bëjë dikush tjetër.

Duke ecur përpara nga abuzimi narcisist prindëror
Kur dikush ka një prind narcist, ai mund të ndiejë se i është vjedhur jeta. Narcisti është gjithmonë në qendër të vëmendjes dhe fëmija shpesh bie në plan të dytë. Disa narcistë e shohin fëmijën e tyre si një zgjatim të vetvetes. Nëse fëmija nuk i përmbush pritshmëritë e tyre, ai mund ta ndëshkojë pamëshirshëm. Të tjerët e kontrollojnë fëmijën e tyre në një mënyrë më pasive dhe presin që të kenë kujdes, edhe nëse kjo është në kurriz të mirëqenies së fëmijës.

Nëse jeni fëmija i një narcisti, mund të dëshironi të mësoni të vendosni kufij të shëndetshëm, të përpunoni ndjenjat tuaja dhe të parandaloni që trauma të kalojë te brezi i ardhshëm. Edhe nëse bie ndesh me atë që ju kanë mësuar të besoni, ju nuk jeni përgjegjës për lumturinë e prindërve tuaj. Në fund të fundit, ju nuk mund t’i shpëtoni ata nga trauma e tyre ose t’i ndaloni nga sjelljet e tyre jofunksionale. Dhe nuk mund ta kaloni pjesën tjetër të jetës duke i bërë ata të lumtur dhe duke u dhënë miratimin që kanë nevojë.

Ju gjithashtu mund të keni nevojë të mbani zi për fëmijërinë që merituat, por kurrë nuk e keni pasur. Dhimbjet dhe fyerjet tuaja ishin reale, por trauma e të qenit i keqtrajtuar në mënyrë narcisiste është toksike vetëm nëse mbetet e padukshme. Pasi të angazhoheni për të shqyrtuar lëndimin tuaj të së kaluarës dhe për të njohur përvojën tuaj të fëmijërisë për atë që është, e kaluara juaj nuk do të ketë më fuqi toksike mbi ju.

Është e rëndësishme që t’i jepni vetes një shans për të ndjerë ndjenjat në vend që t’i shtypni ato. Edhe pse ju nuk mund të ndaloni kurrë plotësisht të pikëlluar për fëmijërinë tuaj të humbur, intensiteti i dhimbjes dhe zemërimit tuaj gradualisht do të ulet. Si i rritur, të heqësh dorë nga e kaluara nuk ka të bëjë me ta bërë gjithçka perfekte, por për t’u ndjerë më i lehtë, më në përputhje me të vërtetat tona dhe më paqësor.

Ju nuk mund të kontrolloni se kë merrni si prindër dhe nuk ishte faji juaj që keni lindur në familjen tuaj. Megjithatë, ju keni fuqinë tani për të ndryshuar gjërat për veten tuaj.

Burimi: Psychology Today
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here