Ndryshime në Kodin Penal: Mosha minimale për marrëdhënie seksuale me të mitur rritet në 16 vjeç

Pas shpërthimit të lajmeve për abuzime ndaj të miturve, po ndërmerren hapa konkrete për ndryshimet në Kodin Penal në Shqipëri. Seksioni i krimeve seksuale, i cili aktualisht përfshin 8 nene, pritet të shtohet në 23 shumë shpejt.

Sipas draftit të propozuar, i cili është hedhur për diskutim dhe është siguruar nga Top Channel, mosha kur një person mund të shprehë dakordësinë për të hyrë në një marrëdhënie seksuale do të rritet nga 14 në 16 vjeç. Në këtë rrafsh, ndryshimet parashikojnë edhe një rritje të dënimit për ata që shkelin këtë rregull.

Sipas këtyre ndryshimeve, dënimi për aktet me natyrë seksuale me një person të mitur nën moshën 16 vjeç pritet të rritet nga 10-15 vite burg. Një nga përjashtimet e propozuara është kur personi me të cilin i mituri ka marrëdhënie intime është deri në 2 vite më i madh.

Ndryshimet kushtëzohen edhe me një përqendrim të veçantë në veprat penale si dhuna seksuale, ekspozimi i të miturve në akte seksuale, manipulimi, prostitucioni, pornografia me të mitur etj.

Kjo ndryshim vjen pasi në muajin janar u raportuan 6 raste të abuzimeve ndaj të miturve në Shqipëri, çdo njëri prej tyre duke shkaktuar një debat të thellë rreth legjislacionit dhe trajtimit të krimeve seksuale në vend.

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here