Autoportreti i fshehur i Van Gogh u zbulua pas një pikture tjetër

Një autoportret i panjohur më parë i artistit të njohur holandez Vincent Van Gogh është zbuluar i fshehur në pamje të qartë në anën e pasme të një pikture tjetër, njoftoi Galeria Kombëtare e Skocisë të enjten, një zbulim i jashtëzakonshëm që besohet të jetë i pari për një institucion britanik.

Zbulime si kjo janë “tepër të rralla” dhe ndodhin ndoshta një ose dy herë në jetën e një konservatori, tha Frances Fowle, kuratore e lartë në NGS. Megjithatë, ato nuk janë të padëgjuara dhe autoportreti i sapozbuluar i Van Gogh bashkohet me një seri veprash të ngjashme të artistit holandez të gjetura në anën e pasme të kanavacave të tjera, duke përfshirë pesë të ekspozuara në Muzeun Van Gogh në Amsterdam. Përparimet në shkencë dhe teknologji dhe metodat e përmirësuara të ruajtjes kanë mundësuar mënyra të reja për ekspertët për të marrë në pyetje veprat e artit pa i dëmtuar ato. Përveçse ndihmon ekspertët të ruajnë ose vërtetojnë veprat e artit, ai gjithashtu mundëson që të bëhen më shumë nga këto zbulime. Imazhet me rreze infra të kuqe, për shembull, kanë zbuluar vepra të tjera të fshehura poshtë pikturave si Mona Lisa dhe “Njeriu i pikëllimeve” të Botticelli.

Përpjekjet e konservimit për të hequr autoportretin. Ekspertët e NGS nuk janë të sigurt se në çfarë gjendje është portreti ose nëse mund të zbulohet në mënyrë të sigurt. Çdo përpjekje për të hequr ngjitësin dhe kartonin do të “kërkojë punë delikate konservimi” dhe kërkimet janë në vazhdim për të kuptuar se si kjo mund të bëhet pa dëmtuar “Koka e një gruaje fshatare“, tha NGS. Zbulimi i pikturës së fshehur do të ndihmojë “të hedhë dritë të re” mbi artistin, shtoi NGS, duke vënë në dukje se ka të ngjarë të jetë bërë gjatë një pjese formuese të karrierës së tij.

Burimi: Forbes
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here