BE duhet patjetër të dëgjojë zërin e Ballkanit Perëndimor

Të premten në Prishtinë u mbajt Konferenca “Ballkani Perëndimor diskuton për të ardhmen e Evropës!”

“Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë mundësinë që të demonstrojnë se ata nuk janë përqëndruar në një çështje të vetme – zgjerimi – por ata mund të kontribuojnë në diskutimet për tema më të gjëra evropiane”, ishte mesazhi kryesor gjatë diskutimit siç raportohet nga EWB. BE nuk mund të përballojë të mos dëgjojë kontributet nga rajoni. Rajoni i Ballkanit Perëndimor, pavarësisht gjithë situatave politike kritike, është një nga rajonet më të rëndësishme gjeo-politike për të kontribuar në ecurinë ekonomike të saj dhe të Europës, u diskutua në mbledhje nga kryetarët e grupit.

Ata i kërkojnë BE të ketë një vëmendje më të plotë dhe të përkushtuar ndaj këtij rajoni, përpos axhendës së ngarkuar që vetë BE ka me rikuperimin e ekonomisë së vendeve anëtare pas-pandemisë dhe pas Brexit.

Politika globale e BE duhet të përfshijë dhe kontributin nga rajoni i Ballkanit Perëndimor si mbështetje e mirë ekonomike dhe politike për qëllimet e saj të zgjerimit ekonomik diskutoi më gjerë Srgjan Majstoroviq, Kryetar i Bordit Drejtues të Qendrës së Politikave Evropiane me qendër në Beograd.

Simonida Kacarska, Drejtore e Institutit të Politikave Evropiane në Shkup, u pajtua se rajoni, duke pasur parasysh lidhjet e tij me BE -në, nuk mund të përballojë të mos marrë pjesë dhe se disa probleme, siç janë çështjet mjedisore dhe ndotja e ajrit, padyshim që duhet të ndahen me BE -në.

Kur bëhet fjalë për kontributet e sakta në Konferencë, Srđan Majstoroviç përmendi fusha të shumta, të tilla si shëndeti publik, ku dinamika midis rajonit dhe BE-së tashmë është intensive, me shumë punonjës mjekësorë që largohen për në BE për të punuar. Ai tha gjithashtu se Ballkani Perëndimor mund të kontribuojë në zonat tregtare dhe të sigurisë, përfshirë kontrollin e migrimeve të paligjshme dhe shumë më tepër punë që duhet bërë në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Takimi u hap nga Tomáš Szunyog, Shef i Zyrës së BE -së dhe Përfaqësuesi Special i Bashkimit Evropian në Kosovë. Ishte pjesë e serisë së ngjarjeve të organizuara nga Friedrich Ebert Stiftung Dialogu i Europës Juglindore në kryeqytetet rajonale raporton EWB.

Burimi: EWB

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here