Blerja e një makine të re nuk është ideja më e mirë për momentin – edhe nëse është elektrike

Për blerësit e guximshëm dhe të kujdesshëm që përpiqen të fitojnë para nga stimujt e rinj të SHBA për të blerë një automjet elektrik: Paçi fat!
Mbështetja prej 12 miliardë dollarësh për automjetet elektrike e shkruar në Aktin e Reduktimit të Inflacionit – duke përfshirë zbritjet deri në 7,500 dollarë në pikën e blerjes – pritet të zhvendosë blerjen e makinave elektrike në shpejtësi të lartë. Por shumica e automjeteve me bateri në treg ka të ngjarë të jenë shumë të shtrenjta, ose shumë të pakta që një blerje të kryhet së shpejti. Siç thotë analisti i BloombergNEF, Ethan Zindler: “Nuk ka shumë makina dhe nuk ka shumë kredi në dispozicion në 2022.”

Kjo do të thotë se është koha për të përvetësuar atë që shumë amerikanë tashmë e dinë: Një makinë e re shpesh nuk është ideja më e mirë – edhe nëse është elektrike. Për çdo makinë të re që del në treg, amerikanët blejnë tre të përdorura, duke krijuar një treg shumë më likuid me një spektër shumë më të gjerë çmimesh. Faktori në zbritje të IRA (llogari individuale e daljes në pension) deri në 4,000 dollarë për blerjen e një automjeti elektrik të përdorur, dhe të ashtuquajturat “automjete të parapërdorura” janë padyshim paratë më të zgjuara në rrotat e subvencionuara.

Çmimi dhe disponueshmëria i kanë bërë gjithmonë makinat e përdorura një opsion të zbatueshëm, por ka një arsye tjetër për përhapjen e automjeteve elektrike të parapërdorura: makinat elektrike janë zhvlerësuar më shumë si telefonat inteligjentë sesa makinat e zakonshme, të paktën deri vonë. Teknologjia e baterive përmirësohet me një kapëse të shpejtë, që do të thotë se automjetet elektrike kanë tendencë të humbasin shkëlqimin e tyre shumë më shpejt sesa modelet me djegie të brendshme.

Dhe ndërkohë që çmimet e larta rekord të gazit të kësaj vere rritën kërkesën për automjetet elektrike të përdorura – siç ka të ngjarë të bëjnë stimujt – mbeten shumë opsione që bien nën kufirin nxitës të IRA prej 25,000 dollarësh.

Nga 18,223 automjetet elektrike të përdorura që amerikanët blenë deri më tani këtë vit, pothuajse 17% ranë nën atë tavan çmimi, sipas Cox Automotive Inc. Carvana Co., një përfaqësi digjitale, thotë se rreth një e treta e inventarit të saj të elektrizuar mund të merret për më pak se 25,000 dollarë dhe një kërkim i shpejtë këtë javë zbuloi pothuajse 800 makina të tilla, duke përfshirë një BMW i3 të 2015 për 24,990 dollarë, një Volkswagen e-Golf të 2016 për 22,990 dollarë dhe një Toyota Prius të 2016 për 24,590 dollarë.
Është gjithashtu veçanërisht e vështirë për ata që janë të prirur të përfitojnë nga zbritjet e IRA-s. Nga 82 apo më shumë variante të modeleve të automjeteve plotësisht elektrike në tregun amerikan, vetëm 31 kushtojnë më pak se kufiri i çmimit prej 55,000 dollarë për blerjet e makinave të reja. Nga këto makina, pak më shumë se gjysma nuk ka gjasa të plotësojnë kërkesat e reja për komponentët dhe ndërtimin me bazë në Amerikë.

Nuk është ende e qartë se cilat automjete do të marrin stimuj,” thotë Scott Hardman, një studiues profesionist në Institutin e Studimeve të Transportit të Universitetit të Kalifornisë. “Është vërtet konfuze dhe mendoj se kjo do të zvogëlojë efikasitetin e tyre.”

Pastaj është çështja e furnizimit. Ford F-150 Lightning dhe Mustang Mach-E janë ndër të paktat automjete që kualifikohen për serinë e re të stimujve, të paktën kur bëhet fjalë për modelet bazë, por prodhimi është rezervuar për muaj të tërë. Ndërsa Ford përpiqet të ngrijë fabrikat e baterive dhe të fiksojë linjat e montimit, ka shkuar aq larg sa të ndalojë marrjen e porosive për javë të tëra.

Zindler i BNEF pret që stimujt për automjetet elektrike të reja të fillojnë me të vërtetë të nxisin tregun vitin e ardhshëm, pasi kompanitë e makinave ripërpunojnë zinxhirët e furnizimit për të përmbushur pragjet e prodhimit vendas. Hyundai, për shembull, ka një nga automjetet elektrike më të shitura në treg, por asnjë nga makinat e saj elektrike nuk kualifikohet për stimujt e rinj. Tani po flitet për kompaninë duke ecur përpara planet e saj për një fabrikë në SHBA për automjetet elektrike.

Megjithatë, ka kushte për paratë e makinave të përdorura. Për t’u kualifikuar, një automjet duhet të blihet në një përfaqësi dhe vetëm familjet e përbashkëta të depozitimit të taksave që fitojnë më pak se 150,000 dollarë në vit kanë të drejtë për zbritjet e IRA-s. Nëse makina është hibride, duhet të ketë një bateri me kapacitet më të madh se 7 kilovat. Dhe kredia e përdorur është 4,000 dollarë ose deri në 30% të vlerës së automjetit.
Burimi: Bloomberg
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here