Blini tani, paguani më vonë nuk është një bum, është një flluskë, thotë studiuesi i Harvard

Shumica e njerëzve e duan komoditetin e bli tani, paguaj më vonë.

Që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit, pagesat me këste kanë shpërthyer në popullaritet së bashku me një rritje të përgjithshme të blerjeve në internet.

Fillimisht, shpërndarja e kostos së një blerjeje të madhe bilete – si një Peloton, për shembull – thjesht kishte kuptim financiar, veçanërisht në 0%.

Tani, 4 në 5 konsumatorë amerikanë përdorin BNPL për çdo gjë, nga veshjet tek pajisjet e pastrimit, sipas Experian, dhe shumica e blerësve thanë se blejnë tani, paguajnë më vonë mund të zëvendësojnë mënyrën e tyre tradicionale të pagesës (me gjasë, kartat e kreditit).

Këto ditë, shumica e konsumatorëve do të shohin një opsion blej tani, paguaj më vonë kur bëjnë blerje në internet në shitës me pakicë si Target, Walmart dhe Amazon, dhe shumë ofrues po prezantojnë gjithashtu shtesa të shfletuesit, të cilat mund t’i shkarkoni dhe aplikoni për çdo blerje në internet. Më pas janë aplikacionet, të cilat ju lejojnë të përdorni pagesat me këste kur blini gjëra personalisht, ashtu si do të përdornit Apple Pay.

Tre vjet më parë, njerëzit flisnin për biçikletat Peloton, tani njerëzit po blejnë atlete, xhinse, çorape,” tha Lux. “Kur njerëzit fillojnë të blejnë mallra shtëpiake me kredi, kjo sinjalizon një problem.”

Për më tepër, rritja e shpejtë e BNPL drejtohet kryesisht nga konsumatorët më të rinj, me dy të tretat e huamarrësve të BNPL të konsideruara subprime, vuri në dukje Lux, duke i bërë ata veçanërisht të prekshëm ndaj goditjeve ekonomike ose një rënie të mundshme.

Këta janë njerëzit që nuk mund të përballojnë të lëndohen,” tha ai.

Për më tepër, gati 70% e përdoruesve të blerjeve tani, të paguara më vonë pranojnë se shpenzojnë më shumë sesa do të kishin nëse do të duhej të paguanin për gjithçka paraprakisht, sipas një sondazhi nga LendingTree.

Në fakt, 42% e konsumatorëve që kanë marrë një hua bli tani, paguaj më vonë, kanë bërë një pagesë me vonesë për një nga ato kredi, zbuloi LendingTree.

Gjenerata Z ka më shumë gjasa të humbasë një pagesë dhe të prekë BNPL për blerjet e përditshme në vend të artikujve me bileta të mëdha, sipas një sondazhi të veçantë nga faqja e sondazheve Piplsay.

Në përgjithësi, nëse ju mungon një pagesë, mund të ketë tarifa të vonuara, interes të shtyrë ose gjoba të tjera, në varësi të huadhënësit.

Edhe pse, “ata nuk do të vijnë për atletet tuaja, fakti që ju mund të blini diçka dhe nuk e dini se çfarë ndodh kur ju dështoni – për personin mesatar që punon nga rroga në rrogë, kjo bëhet problem,” tha Lux. “Më duket pak perëndim i egër.

Pa shumë mbikëqyrje rregullatore, tregu BNPL aktualisht ekziston në “një hapësirë gri ligjore“, sipas Lux.

Le ta testojmë stresin këtë,” tha ai. “Ka potencialin të jetë një flluskë mjaft e madhe.”

Byroja për Mbrojtjen Financiare të Konsumatorit ka hapur një hetim për programet e njohura bli tani, paguaj më vonë.

Mbikëqyrësi financiar tha se është veçanërisht i shqetësuar për mënyrën se si këto programe ndikojnë në akumulimin e borxhit të konsumatorit, si dhe cilat ligje për mbrojtjen e konsumatorit zbatohen dhe se si ofruesit e pagesave mbledhin të dhënat.

Bli tani, paguaj më vonë është versioni i ri i planit të vjetër të largimit, por me kthesa moderne, më të shpejta ku konsumatori e merr produktin menjëherë, por gjithashtu merr borxhin menjëherë,” tha në një deklaratë drejtori i CFPB Rohit Chopra.

Burimi: CNBC

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here