BP do të heqë aksionet në kompaninë shtetërore ruse të naftës Rosneft

Lëvizja mund të godasë kompaninë e naftës me 25 miliardë dollarë akuza pas pushtimit të Ukrainës nga Moska.

BP po kërkon të heqë 20% të aksioneve në kompaninë shtetërore ruse të naftës Rosneft, të cilat i ka pasur që nga viti 2013, si shenja më e ashpër e reagimit të korporatës kundër pushtimit të Ukrainës nga Moska.

Grupi i naftës i listuar në Mbretërinë e Bashkuar tha në një deklaratë të dielën se nuk do të raportonte më rezervat, prodhimin ose fitimet nga Rosneft dhe shefi ekzekutiv i tij, Bernard Looney, do të jepte dorëheqjen nga bordi i Rosneft “me efekt të menjëhershëm”.

BP nuk specifikoi se si dhe kur mund të heqë aksionet e Rosneft. Ajo mund t’i anullojë aksionet, t’ia shesë sërish Rosneft-it ose të gjejë një blerës tjetër. Analistët kanë spekuluar se një grup kinez ose i Lindjes së Mesme të mbështetur nga shteti mund të jetë i interesuar për aksionet, por mendohet se BP mund të luftojë për të gjetur një ofertues. Autoriteti i Investimeve të Katarit është tashmë një aksioner kryesor i Rosneft.

BP tha se ndryshimet në trajtimin kontabël të aksioneve të Rosneft do të çonin në dy tarifa “materialesh pa para” në rezultatet e saj të tremujorit të parë që mund të arrijnë deri në 25 miliardë dollarë: një tarifë prej 11 miliardë dollarësh lidhur me humbjet në valutë, dhe diferenca në atë kohë midis “vlerës së drejtë” dhe “vlerës mbajtëse” të aksionit, e cila aktualisht është 14 miliardë dollarë.

Drejtori tjetër i emëruar nga BP, Bob Dudley, ish-shefi ekzekutiv i BP, do të largohet gjithashtu nga bordi i Rosneft, tha gjigandi i naftës.

Helge Lund, kryetar i BP, e përshkroi pushtimin rus të Ukrainës si një “akt agresioni që ka pasoja tragjike në të gjithë rajonin”.

Ai tha se BP kishte operuar në Rusi për më shumë se 30 vjet, “duke punuar me kolegë të shkëlqyer rusë”.

“Megjithatë, ky veprim ushtarak përfaqëson një ndryshim thelbësor,” shtoi ai. Bordi kishte arritur në përfundimin se përfshirja e kompanisë me Rosneft “thjesht nuk mund të vazhdojë më”, shtoi Lund.

Lëvizja e BP, e cila erdhi pasi fondi i pasurisë sovrane të Norvegjisë tha se po heq të gjitha asetet e saj ruse, do të rrisë presionin ndaj kompanive të tjera të mëdha të naftës dhe gazit dhe tregtarëve të mallrave me investime në Rusi, si Shell, TotalEnergies, ExxonMobil, Trafigura dhe Vitol.

BP është kritikuar më parë për 19.75% të aksioneve të saj në Rosneft, e cila ka qenë nën sanksionet e SHBA-së dhe BE-së që kur Rusia aneksoi Krimenë në vitin 2014. Por pushtimi rus i Ukrainës, i cili ka rezultuar në sanksione gjithëpërfshirëse kundër regjimit të Putinit, ka rritur shqyrtimin e partneritetit.

Një menaxher i aseteve në Mbretërinë e Bashkuar me një vlerë të madhe aksionesh në BP e përshkroi lëvizjen për të shkarkuar aksionet si një “vendim të mirë” dhe “të pashmangshëm”.

BP tha se do të largohej gjithashtu nga tre sipërmarrje të tjera të përbashkëta me Rosneft, duke i dhënë fund një marrëdhënieje fitimprurëse, shpeshherë e diskutueshme, 30-vjeçare midis BP dhe Rusisë. Ish-ndërmarrja e përbashkët e BP-së me një konsorcium oligarkësh, TNK-BP, u bë aq e tensionuar në vitet 2000 sa në vitin 2008 Dudley, i cili më pas drejtonte atë biznes, u detyrua të largohej nga vendi.

Burimi: Financial Times

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here