Brexit: Ekonomia britanike është tkurrur me 140 miliardë paund

Një analizë e re e pavarur e porositur nga Bashkia Londër zbulon se ndikimi ekonomik i Brexit në Mbretërinë e Bashkuar qëndron në 140 miliardë paund, me ekonominë e Londrës që vetëm tkurret me më shumë se 30 miliardë paund, sipas një raporti nga Cambridge Econometrics.

Raporti tregon se Brexit ka çuar në gati dy milionë më pak vende pune në Mbretërinë e Bashkuar, me Londrën që po përjeton 290,000 humbje pune. Britaniku mesatar ishte gati 2,000 paund më keq në 2023, ndërsa londinezët pësuan një humbje mesatare prej rreth 3,400 paundësh vitin e kaluar për shkak të pasojave të Brexit.

Kryebashkiaku Sadiq Khan, në një fjalim në Mansion House, thekson nevojën urgjente që Mbretëria e Bashkuar të krijojë një marrëdhënie më të ngushtë me BE-në për të kundërshtuar rënien ekonomike të shkaktuar nga Brexit. Raporti parashikon se pa ndërhyrje, dëmi ekonomik mund të përshkallëzohet, duke fshirë më shumë se 300 miliardë paund nga ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar dhe mbi 60 miliardë paund nga ekonomia e Londrës deri në vitin 2035.

Duke iu drejtuar audiencës, kryebashkiaku Khan shprehet: “Në vend që ta shmangim këtë çështje, është detyrë e të gjithëve ne që të kemi një diskutim të sinqertë dhe të pjekur për rrugën më të mirë përpara. Tani është e qartë se Brexit nuk po funksionon.”

Kryebashkiaku identifikon Brexit-in si një kontribues kryesor në krizën aktuale të kostos së jetesës, duke ndikuar në industritë vendimtare për suksesin, duke përfshirë mikpritjen, ndërtimin dhe shërbimet financiare. Ai bën thirrje për një marrëdhënie të përmirësuar tregtare me fqinjët evropianë për të adresuar sfidat e vazhdueshme.

Përveç shqetësimeve ekonomike, kryebashkiaku Khan i kërkon qeverisë të zbusë ndikimin e Brexit duke trajtuar mungesën e fuqisë punëtore në Londër, duke mbrojtur një qasje migracioni të informuar nga prova dhe jo nga paragjykimi. Ai thekson rëndësinë e njohjes së imigracionit si pjesë e zgjidhjes së mungesës së punëtorëve, duke thënë, “Emigracioni nuk është pjesë e problemit, është pjesë e zgjidhjes“.

Për më tepër, kryebashkiaku nënvizon nevojën për të mbrojtur vlerat e Londrës, duke shprehur shqetësimin për politikën përçarëse dhe ngritjen e retorikës “ne” kundrejt “ata“. Ai zotohet të mbrojë Londrën si një qytet gjithëpërfshirës dhe me pamje të jashtme, i përkushtuar ndaj diversitetit, barazisë dhe hapjes ndaj mundësive të reja.

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here